Upplevelser

En dröm sistlidna natt

Så fick vi det obligatoriska bakslaget, det som hör aprilvädret till, att efter en period med sol och vårkänslor så kommer snö och slask. Igår eftermiddag på kvällssidan lade sig ett vitt snötäcke över nejden och samma var det i morse med snöblandat regn som så småningom upphörde.

Natten blev inte bra. Visserligen infann sig John Blund snabbt men redan efter en kort stund väcktes jag av en duns när regntung snö rasade av taket och landade på taket till luftvärmepumpen. När så sker brukar det komma några stora laddningar och så är taket tomt men nu höll det på hela natten med små men högljudda smällar. Lättväckt som jag är blev det ingen helgjuten sömn utan korta stunder som jag slumrade till innan nästa lilla snömos landade. Jag var ganska trött i morse när jag till sist kravlade mig ur sängen.

Ändå lyckades jag drömma och också till stora delar komma ihåg av vad jag drömde. Jag var i den kulisstad som jag ofta drömmer om. Ingen riktig stad utan kulisser som på en teater. Senare på kvällen skulle jag uppträda i en show tillsammans med någon annan men jag visste inte när. Bäst att bege sig ut och rasta hunden för att om möjligt få reda på mera. Men någon hund hade jag inte, bara ett tomt koppel. Så plötsligt träffade jag på min medspelare som visade sig vara min frisörska som satt i ett sällskap som festade med vin och mat. Fast ändå inte, hon pratade finsvenska av någon sort och var väldigt världsvan, en riktig skådespelerska. Jodå, vår föreställning skulle spelas halv tre på natten i en nattklubb uppe i ett torn, bara att infinna sig. Och hade jag något hopprep, det var nytt för denna gång? Nej, det hade jag inte men det skulle ordna sig ändå, menade skådespelerskan. – Här landade åter en snöklump på plåten över luftvärmepumpen och jag vaknade.

Märkligt detta med drömmar, varifrån man får alla infall och förvecklingar? Frisörskans kortvariga besök i drömmen kan möjligen förklaras med att jag gått i tankar att det är dags för en klippning av kalufsen. Bokningsförfrågan gjordes när jag vaknade.

Skådespelerskan kan ha varit Siri Fagerudd, aktuell med en pjäs på Wasa Teater kommande höst tillsammans med sin far Johan Fagerudd. Pjäsen ”Solchanser” har 17 november som första föreställning. Antecknat i kalendern! Jag gillar Siri, rolig och påhittig, följer henne på Instagram. Bosatt i Stockholm men flänger runt och hamnar till hösten en tid i Vasa.

I en artikel i dagens Huvudstadbladet finns pjäsen omnämnd och där dyker också ett ord upp som jag får göra en sökning på: nepo baby. Vad i all världen är det? Jo, ett nytt begrepp som handlar om barn som har det extra förspänt i karriären genom sina föräldrar som är kändisar. Med andra ord, förmodade sopade vägar till framgång. Så kan man kanske tänka om Siri med fadern Johan som känd skådespelare men också med kulturjournalisten Wivan Nygård-Fagerudd som mor. Men Siri valde delvis att utbilda sig vid Teaterhögskolan i Stockholm därför att där var familjen inte lika känd och hon kunde starta mer eller mindre från rent bord.

För mig var det tvärtom. Det var via Siri Fagerudd jag fick upp ögonen för föräldrarnas verksamhet. Visserligen har jag sett deras namn men inte desto mera men nu steg de fram ur mina skuggor tack vare Siri. Så kan det också gå! – Pjäsen kommer jag att se till hösten.

Hälsan håller annars på att återvända men matlusten är lite skral fortfarande. Kanske lika så bra, alltid bra att tappa något kilo. Men medicineringen har upphört och magen är återställd.

Bakslag i april i Oxkangar

Så såg det ut i morse, inte direkt något uppmuntrande vårväder. Men bättre nu än nästa vecka, som det var 3 maj 2019. Då hade vi ett liknande bakslag.
Körsbärsträdet har fått sig en smäll i vinter på grund av tung snö och ena stammen måste sågas bort. Det blir mindre skugga då men den växter snabbt till sig.


Solchanser – Wasa Teater, premiär 17 november 2023

Intervju med boss babe: Siri Fagerudd – TOVE är en plats där alla ryms. Vi vill ge unga skapare en starkare röst och en plats för deras konst. TOVE

4 kommentarer

 • annepauline

  Bakslag på vårvädret blev det med besked. Från närmare 20 plusgrader i helgen till nollgradigt idag. Det blev den tjocka jackan på igen.

  Ja, var kommer allt man drömmer ifrån? Jag får till såna osannolika drömmar så det finns varken rim eller reson. Märkligt att vissa drömmar återkommer med ojämna mellanrum. Jag kan drömma om vissa platser i Finland som jag egentligen inte har något som helst förhållande till. Rätt ofta kan jag drömma om mitt föräldrahem. Det är väl naturligt förstås. Men grejen är att jag kommer dit efter många år och alla krukväxter finns kvar i huset fast ingen varit där på åratal. Växterna blommar och är hur fina som helst! Jag sätter igång genast och ska vattna växterna. Varför jag nu ska göra det när de tycks ha klarat sig så bra utan skötsel i åratal.

  • Per

   Tydligen har vi ofta teman i våra drömmar, sådant som upprepas eller så är det samma miljö. Du med ditt föräldrahem, jag med min kulisstad. Tidigare drömde jag om höga torn och berg dit jag klättrade upp, det gick oftast lätt men det svåra var att klättra ned.

   Att drömma om blommor kan inte vara någonting annat än positivt. Och att de lever och frodas är ett gott tecken.

 • Wesber

  Jag drömmer allt som oftast att jag bor hemma i barndomshemmet och att mamma har stuckit iväg och lämnat oss, jag vet i drömmen att hon lever men gömmer sig. Efter en lång tid så visar det sig att hon legat och tryckt i huset bredvid Betel där Bertlins bodde och vi blir arga i drömmen och kan inte förstå varför hon gjort så mot oss. Ja vad mycket konstigheter man kan drömma, här har snön som kom smält bort redan och det känns skönt…men någon värme att tala om är det inte ute.

  • Per

   Också en återkommande temadröm, som kan ändra sig med åren. Huset du nämner är Tovisback och har idag fast boende av Bertlins släkt. Stod tomt i många år och användes som fritidsboende men nu lyser åter lamporna i fönstren.
   Det blir nog en kylig Valborg och Första Maj, även här. Fast lite bättre i södra Sverige ser det ut som.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »