Funderingar

AI, hjälpreda eller lurendrejeri?

Det heter ju att man skall vara nyfiken och utforska det som är nytt; då ökar man sin livslängd, läste jag någonstans och jag är benägen att hålla med. Jag har för mig att i Bibelns står det också att man skall pröva allt men behålla det goda. Jag kan inte påstå att jag helbent levt på det sättet men ett och annat har jag provat på eller varit nyfiken på.

Den senaste tiden hr AI fullkomligt exploderat. Man kan knappt öppna en tidning eller titta på TV så kommer AI fram. Vad då AI, jo artificiell intelligens eller konstgjord intelligens. Människan har skapat en intelligens som enligt utsaga skall klara sig utan människan eller till och med hota mänskligheten. Befarar i alla fall vissa. Låt mig ta detta med en nypa salt, än så länge.

Alltnog, jag började forska i saken och installerade två tillägg i min webbläsare: ChatGPT for Google och en som heter Monica samt en liknande i min mobiltelefon. Nu skall här chattas, frågas och utforskas!

Jag frågade: Är AI klokare än människan?
Så här blev svaret: ”Nej, AI är inte klokare än människan på alla områden. AI är datorprogram som är utformade för att utföra specifika uppgifter, och de kan vara mycket bra på att utföra dessa uppgifter effektivt och noggrant. Men de saknar den mänskliga hjärnans förmåga att bearbeta information på ett komplext och kontextuellt sätt, att lära sig av erfarenhet och att ha ett medvetande och självmedvetande.

På vissa områden kan AI överträffa människor i vissa specifika uppgifter, till exempel i att bearbeta stora mängder data på kort tid eller att utföra uppgifter som kräver hög precision eller repeterbarhet. Men när det gäller förmågan att tänka kreativt, lösa problem i en varierad och föränderlig miljö, eller att förstå och kommunicera med andra människor på ett meningsfullt sätt, är människor fortfarande överlägsna.” – Puh, det var då tur!

Jag läste någonstans att ett barn behöver mycket mindre mängd information än AI för att dra intelligenta slutsatser. AI är alltså duktig på att hantera stora mängder information och kan skanna nätet på någon sekund för att sedan i bästa fall presentera en bra sammanfattning av frågan eller ämnet.

Men AI är mycket mera än så och möjligheterna är enorma. AI är bara i sin linda och förmodligen kommer vi i framtiden att se många funktioner med AI som motor i bakgrunden.

En annan sak är att man med AI lättare kan sprida desinformation och rena lögner. Genom att till exempel skapa videofilmer där man manipulerat både bild och ljud så att man knappt kan se skillnad på original och hittepå. Till exempel en video där Putin säger ”Slava Ukraini” eller Åkesson kysser en dragqueen. Eller en video där Kalle Kustaa (Carl XVI Gustaf) pratar felfri finska. Bara som enkla exempel.

Nuvarande AI har dock sina begränsningar var gäller att förmedla information. Jag skrev: Berätta om Oxkangar! Svaret blev att det är inget boten känner till utan förmodligen är det ett påhittat namn. Vad då hittat på! När jag sedan gav mera upplysningar fick jag reda på att i byn bor 200 personer samt att det är vacker natur här och att byn har stark gemenskap, flera företag och kulturella aktiviteter. – Tja, en sanning med modifikation. Byn har under 50 innevånare men vissa aktiviteter har vi här som byadagen i juli och nyårskaffet i början på året. Därtill placerade boten Oxkangar fel med över 50 km, norrut eller söderut. Men visst har vi fin natur här, det är då sant!

”Bot”, programmet som samlar information och sammanställer resultatet.

När jag ställde frågan: Vad är Urkult?, fick jag följande helt korrekta svar:
”Urkult är en musikfestival som äger rum årligen i början av augusti i Näsåker, en by i norra Sverige. Festivalen grundades 1995 och har sedan dess vuxit till att bli en av de största festivalerna för folkmusik och världsmusik i Sverige.

Urkult arrangeras av en ideell förening med syftet att främja mångfald, kulturutbyte och hållbarhet. Festivalen har ett starkt fokus på miljö och hållbarhet, och har bland annat mottagit flera utmärkelser för sitt miljöarbete.

På Urkult uppträder artister från olika delar av världen, och festivalen är känd för sin unika och inkluderande atmosfär. Utöver musiken erbjuder Urkult även en mängd olika workshops, föreläsningar och aktiviteter för alla åldrar.

Urkult är en av Sveriges mest populära musikfestivaler och lockar årligen tusentals besökare från både Sverige och utomlands.” – Helt korrekt. Det kunde till och med Urkult själva använda som info och reklam.

Så bra, där ser vi vad AI kan göra idag. Det skulle inte förvåna mig om vi om ett år har nya spännande funktioner att ta del av. Samtidigt är det bra att vara sunt skeptisk till utvecklingen. Något som irriterar mig är dessa botar som dyker upp på diverse hemsidor där man kan ställa frågor och diskutera. Min bank Aktia har följande meddelande: ”Hej! Jag är Aktiabot, en robotassistent”. Ok, problemet är att boten sällan kan ge kvalificerat svar på mina frågor utan är mycket allmänt hållen i sina råd. – Nåja, som jag skrev, AI är fortfarande i sin linda. Mycket kan komma ännu och visst skall man pröva och behålla det goda.

Har du funderat på detta med AI (artificiell intelligens) eller testat någon bot för upplysning och hjälp? Eller är det något du överlämnar till framtiden? Kan det vara så att i en snar framtid är AI (i olika skepnader) lika vanlig som Internet-banken är idag?

Rävas-skåne i Oxkangar

Från det ena till det andra: idag bytte jag till sommardäck. Nu har vintern dansat ut bland våra fjällar även om det ännu finns en och annan snöfläck.  Samtidigt förpassade jag snöskyffeln till uthuset samt flyttade ut min Bells of Paradise för att klinga glatt i vårvindar friska.


ChatGPT – detta tillägg i min webbläsare har jag installerat men det finns många flera.

AI-skapad bild vann fototävling – konstnären avstår utmärkelsen – Sveriges Radio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »