Upplevelser

Från älgar till Cha cha cha

Så fick jag idag se hela 8 älgar på rad simma ”live” över Ångermanälven under den stora älgvandringen via Svt Play. Alltså direkt när det skedde även om det var via nätet. Mäktigt och vackert men slog ändå inte mitt möte med lokatten i vintras. Det gick ganska snabbt så händelsen hade varit lätt att missa. Strax innan gjorde jag te och smörgåsar och hade jag varit borta från skärmen bara någon minut till så hade jag inte sett när de klev i och simmade över med sin stora mule främst och två upprättstående öron likt ett par radar. Så nu kan jag släppa detta, trodde jag, men visst har jag tittat flera gånger efteråt men bara korta stunder.

Det finns en grupp på Facebook där vandringen kommenteras och diskuteras och där framfördes en idé om varför simmandet dragit ut på tiden denna vår. Jo, våren är sen och därför finns det is kvar (landkallan som vi säger på dialekt) längs stränderna och det gör att älgarna tvekar. De vill helst gå i älven utan iskant från stränderna, alltså vada tills de inte når botten och börjar då simma. Kan så var, låter rimligt.

Jag antar att älgar och de flesta djur som kan simma gör det av födsel och ohejdad vana. De bara kliver i och simmar. Vi människobarn rekommenderas simundervisning i skolan eller simskola på sommaren. Fast jag har inte gått någon sådan skolning utan vi barn gjorde det som lek men inte vill jag påstå att jag blev någon långsimmare med det. Men jag flyter i alla fall.

Ofta for vi till Malakt Storstenen varma sommardagar. Där var botten lera men hård botten varför man inte sjönk ned och vid lågvatten kunde man vada långt ut på fjärden. Ett ganska bra simställe och där fanns Stenkyrkan som var att högt flyttblock men det försökte vi aldrig bestiga. Det var för högt och för brant, enligt sägnen 18 meter högt.

Ikväll visas första omgången av Eurovision Song Contest 2023, även det ett TV-jippo men som jag brukar nobba. Fast ifjol våras när jag besökte kusin på Österlen fick jag snällt sitta kvar i TV-soffan under finalen. Han hade samlat vänner till en traditionell träff för att avnjuta finalen i ESC och inte kunde jag då bara schappa efter en god måltid och samvaron runt bordet. Jo visst helt ok tillställning men inte minns jag vem som vann.

I år har både Sveriges och Finland sina bidrag topptippade, Loreen och Käärijä. Vad jag sett och hört har båda chans på topplaceringar. Vad tror ni? Annars brukar Finland ha högst medelmåttiga bidrag och den gången Finland vann med Lordi på scen (2006) var det rent usligt. Men i år finns en chans med hyfsat nummer. Vi får se.

Det som förundrar mig med dylika arrangemang är hur de kan hitta på all denna scenografi, mäktiga ljussättningar, dansnummer, tekniska underverk och märkvärdigheter. Det ena mera flashigt än det andra. Förhoppningsvis är det ändå musiken som är avgörande. Fast ”scenkonst”, om man kan kalla det så, är också en konst.

Loreen eller Käärijä? Käärijä sjunger på finska vilket ger extra poäng. Annars brukar engelska ge fint glid i spåret.

Kommer du att se finalen på lördag eller föredrar du snarklådan? Eller finns det ett tredje alternativ?
Hur lärde du dig simma?

Den stora älgvandringen 2023

Här är beviset i form av en skärmdump från Svt Play att jag såg älgarna simma över Ångermanälven. 4 sedan tidigare och nu kom 8 till vilket inte syns på räknaren eftersom de höll på att simma.

Malakt stenkyrkan i Oxkangar

Stenkyrkan i Malakton, Oxkangar. Där någonstans bytte vi om. Fast vi var inga vinterbadare…

4 kommentarer

 • annepauline

  Skam den som ger sig! Vilken tur att du fick se simmande älgar ändå. Jag läste en hel del kommentaer om den här älgvandringen. Hur dumma är folk egentligen? Eller låtsas de vara dumma? Vad sägs om denna kommentar:
  ”Hur kan man stå och filma de stackarna! Säkert flera som drunknar.” Många liknande kommentarer finns att läsa.

  Schlagertävlingen har jag slutat titta på för många år sedan. Totalt värdelöst. Allting runtom med halvnakna dansare och så vidare verkar vara det viktigaste. Själva musiken eller låten som vann är det ingen som minns nästa dag, ja,i alla fall absolut inte nästa år. He va betär förr!

  Den där stenen är verkligen imponerande. Jag antar att det finns de som lyckats klättra upp på den.

  • Per

   ”Också dåren anses vis när han tiger…” står det i Bibelboken och det borde folk tänka på innan de öppnar näbben i saker de inte vet eller förstår. Många uttalar sig hätskt och felaktigt bara för att de läste en halv rubrik eller skummat ingressen. Produktionsteamet bakom DSÄ var noga med att hålla sig ur vägen och vara gömda när de väl monterat upp utrustningen. Någon älg drunknade inte på grund av DSÄ, det är då säkert, men visst har det hänt att djur drunknat, sådan är naturens ibland grymma lag. Kul i alla fall att titta nu som då.

   Halvnakna dansare, jovisst, de vältrimmade magmusklerna skall synas och helst lite till. Sånt är modet även på gatan.

   Det sägs att en man i gården bredvid hade klättrat upp på stenen men det är länge sedan. För dagens tränade klättrare är stenen förmodligen en kaksmula. Själv tycker jag stenen i profil påminner lite grann om toppen på någon av statyerna på Påskön.

 • Wesber

  Jag ska titta på Rikard Sjöberg när han dansar först, det slutar 22:45 och sedan byter jag kanal och tittar på röstningen. Det andra lallandet från kl 8 kan jag gott hoppa över, det är så tråkiga låtar nu för tiden utan någon melodi alls. Roligast är ju själva poängsättningen.

  • Per

   Aha, från den ena kanalen till den andra, då blir det TV-kväll. Ni får bunkra med snacks och annat gott. Och tänk om det blir någon annan än Loreen eller Käärijä som vinner.
   Om jag tittar är lite osäkert, kanske det blir en glimt med risk att jag fastnar. Vi får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »