Funderingar,  Musik

Public service, guld värd

Så är årets Eurovision förbi men inte tittade jag mycket. Såg några låtar i början men tappade intresset och återvände en kort stund vid omröstningen när det avgjordes vem som vann, nämligen Loreen. Detta är också musik men framför allt show, bara att titta på alla ljuseffekter och märkvärdigheter som det kryllar av på scen. Och dyrt blir det för värdnationen.

I stället lyssnade jag på ”Eurovision Folk Contest – deltävling 1 och 2” från Folkmusiken i P2 med Esmeralda Moberg. Det låter kanske snorkigt men denna musik tycker jag är bra mycket mera spännande än ESC som startades 1956 för att fira gemenskap och mångfald men som Esmeralda säger: vart försvann mångfalden? Det fina med radion är att man kan göra annat och samtidigt njuta av toner och klanger, om man lyssnar på musiken. Men radion har också många intressanta talprogram.

P1 står oftast på i bilen, ibland lyssnar jag på årets musiklista som jag skapat i Spotify. Några radioprogram från YLE Vega, vår finlandssvenska radiokanal, som jag vill lyfta fram och som jag lyssnar på är:
Kaffekvarnen med musik som är minst 40 år gammal och där jag ibland skickar in musikönskemål
Lux med DJ Bunuel med blandad musikalisk kompott
Fritt fram med Staffan och Stefan
som är ett talprogram med humor och satir
Dokumenterat, om ämnet är intressant
Näst sista ordet, en finlandssvensk språkpodd
Kvanthopp, ”Det du inte visste att du ville veta”, ett populärvetenskapligt program
Eftersnack, ett talprogram om veckan som gått. Faktiskt mitt favoritprogram från Vega, inte minst tack vare Jeanette Björkqvists kloka åsikter. Hon och Magnus Londen är ständigt närvarande och så har de en inbjuden gäst per vecka.

…för att nämna några program från YLE Vega som jag kommer på just nu; det finns kanske fler.

Sveriges radio har också många bra program och som sagt, P1 har blivit något av min favoritkanal.
Dick Harrison svarar, ett program där historieprofessorn svarar på lyssnarnas frågor.
Europapodden brukar ibland ta upp intressanta ämnen. Handlar till stor del om politik.
Filosofiska rummet, där det diskuteras filosofi, etik och politik. Ofta intressanta ämnen.
Folkmusiken i P2, naturligtvis. Ett av mina favoritprogram.
Kalejdoskop, musik från hela världen.
Karlavagnen, Sveriges största samtalsrum där lyssnarna berättar.
Kära Annika, med Annika Lanz. Hon är rolig och en frisk fläkt
P1 Dokumentär, om ämnet är intressant.
P1 Kultur, har ofta intressanta ämnen.
Ring så spelar vi, en klassiker på Sveriges radio på lördagsmorgnarna.
Snedtänkt med Kalle Lind, ett pratprogram men underfundiga vinklar.
Spanarna, samhällsspaning med humor. Påminner om finlandssvenska Eftersnack.
Språket, naturligtvis. En favorit!
…och många fler. Det finns mycket att lyssna på radion.

Jag vill inte påstå att jag lyssnar varje avsnitt av ovanstående program men ganska ofta och vissa program nästan varje gång.

I Finland pågår regeringsförhandlingar under samlingspartisten Petteri Orpos ledning där fyra partier försöker samsas om en gemensam politik de kommande fyra åren. En inte helt lätt uppgift med Sannfinländarna i ena hörnan och Svenska Folkpartiet i andra hörnan medan Petteri försöker styra upp diskussionen. Samlingspartiet och Sannfinländarna planerar att skära ned på YLE:s intäkter som finansieras genom en speciell TV-skatt. Måtte så icke ske, den fria allmänna radion, så kallad public service, är guld värd, både i Finland och i Sverige och något vi måste värna om.

Sannfinländarna, systerparti till Sverigedemokraterna, vill skära ned hela 144 miljoner € av YLE:s finansiering vilket vore katastrof. Speciellt de svenskspråkiga programmen kommer att ta stryk, vilket vi får hoppas Sfp kan mota i grind. Den främsta orsaken till Sannfinländarnas nedskärning är att man inte gillar det oberoende YLE har med stöd av Rundradiolagen, en åsikt de delar med SD som klåfingrigt vill in och påverka utbudet i både radio och TV som en del av det så kallade kulturkriget. Fri massmedia, inklusive SR i Sverige och YLE i Finland, är av mycket större vikt än vad vi vanligtvis tänker på. Som när det gäller kulturen i allmänhet bör det finnas en armslängds avstånd också mellan public service och politikerna. Skulle högerpopulisterna få bestämma går vi en mörk framtid till mötes.

Jag har säkert frågat tidigare men har du någon favorit bland radioprogrammen? Och tittade du på ESC igår kväll? Vann rätt låt?

Oxkangar byastuga

Även byastugan är en viktig del av kulturen men på lokal nivå. I går lördag var det gemensam städning av byastugans tomt, fönsterputsning och andra nödvändiga göromål. Själv höll jag på med ett projekt vid byastugan som jag berättar mera om senare. Ganska mycket arbete men kul. Vi var nio pers som mötte upp och här har vi paus med grisar och kaffe. Jag och barnen tog saft.


Public service – Wikipedia

Folkmusiken i P2 – Har finns musiken jag lyssnade på

World music 2023 – Min spellista på Spotify

 

9 kommentarer

 • Bogart

  Såg inte på ESC. Har ännu inte lyckats klura ut vilken genre de tävlar i. Lite genant faktisk, att jag inte fattar, efter så många år. Såg inte Radio Vasa på din lista. Den bästa lokala kanalen, överlägset.

  • Per

   Genre för ESC var från början schlager men dagens musik har kanske inte så mycket med schlager att göra. Läste annars på Wikipedia att Schlager kommer från tyska i betydelsen ”“något som slår” så i den meningen är ordet gångbart ännu även om jag misstänker att många ungdomar inte känner till eller använder ordet.

   Tidigare kunde vi inte höra Radio Vasa via etern och därför blev det en kanal som glömdes bort. Testade nu på morgonen och då hördes den på 99,5 mHz. Kanske de ökat effekten? Jag har för mig att det är en ganska finsk kanal. Under den stund jag lyssnade var det bara finska som hördes. Musiken lättsam och lättlyssnad.

   • Bogart

    Radio Vasa är en helt tvåspråkig kanal. Enligt mig ligger kanalens kvalitet just i sättet hur tvåspråkigheten realiseras. Musikutbudet är en lagom blandning av engelsk, finsk och svensk musik. Kanalen ägs numera av Vasabladet.

    • Per

     Jag får ge den en chans till men egentligen lyssnar jag inte så mycket på det som lite vanvördigt kallas skvalmusik eller kanske hellre mainstream. När jag jobbade stod radion på hela dagarna och för allas trevnad skulle det vara den typ av musik som spelas just på Radio Vasa. Ibland var det någon som smög sig till anläggningen och klickade in en hel timme dansbandsmusik från YouTube, haha… då fick han gliringar.

 • Wesber

  Näää jag orkade inte med det, tittade på Lets Dance men när min favorit Rickard åkte ut då tappade jag lusten och gick o la mig. Loreen har aldrig varit min favorit, hon åmar sig och håller på och jag har aldrig gillat hennes låtar. Finlands bidrag har jag inte ens lyssnat på än. Det har varit en kanonfin majdag här idag med ljumma sydvindar….nog är maj en fin månad allt. Godnatt

  • Per

   Oj, då blev det bingen tidigare än beräknat. Lets Dance är ett program jag inte sett en enda gång tror jag. Men tango är en fin dans att titta på, tycker jag. Det vore en dans att kunna men som jag tyvärr är för stelbent till nu för tiden.
   Har Loreen inte varit din favorit så kan jag med rätt stor säkerhet säga att Finlands Käärijä inte heller blir din favorit, haha…

 • annepauline

  Jag kollade deltagarnas klädsel, alltså i ESC, i en tidning. Hälten var som vanligt halvnakna. Undrar vad det ska vara ”bra” för. Att uppträda halvnaken alltså. Både Loreens låt och Käärijäs låt är så erbarmligt hemska att lyssna på. Jag lyssnade på Youtube men klarade av högst en halv minut. Jag kände att nä, nu får jag nog ett epileptiskt anfall eller något ännu värre. Haha!

 • annepauline

  ”Hälften” ska det förstås stå. Jag missade bokstaven f för att jag var i total chock efter att lyssnat lite grann på Loreens och Käärijäs låtar. Huvaligen, tänk om jag lyssnat på hela låtarna. Då hade jag förmodligen tappat stavningsförmågan för evigt.

  • Per

   Halt eller hälten, sak samma, lika besvärligt för den som drabbas. Hälta hade de då inte scen i ESC, oftast for de runt som rena tornados, visandes så lite kläder som möjligt. Så kan man också säga det. Huvudsaken var att de visade så mycket vältränade magmuskler som möjligt. Idag är det status att ha en platt och fin mage.
   Då riskerade Loreens och Kääroijäs låtar att bli en mer eller mindre en traumatisk upplevelse för dig. Kanske inte konstigt att en och annan bokstav slant men epileptiska anfall hoppas vi att du slapp, att du hann fram till pauskanppen i tid. haha…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »