Funderingar,  Österbotten

Vårt dagliga bröd

Smör och bröd gör kinden röd!

Så är det, ät rätt bröd för god hälsa! Bara jag kunde finna detta bröd i republiken.

Det propageras för hälsosam kost för att leva frisk och länge. Grönsaker, fisk, växtbaserade matoljor, bönor och linser, mindre fett, socker och salt, med mera och så detta med fullkornsbröd. Här ber jag bloggens läsare om hjälp och tips. Var i provinsen, Vasa och norrut, kan man finna ett gott och äkta fullkornsbröd? Gärna så grovt som möjligt. Jag har sökt men inte funnit något sådant i affärerna här omkring.

Vanligt rågbröd finns det gott om, något av ett nationallivsmedel i Finland, men fullkorn? Jag har försökt köpa lite olika sorter och fast det står fullkorn på påsen så är det inte det som jag menar är fullkorn.

Den tiden jag bodde i Malmö köpte jag långa tider tyskt fullkornsbröd som bakades på natten någonstans i norra Tyskland och hann fram till Malmö på eftermiddagen eller kvällen. Det köpte jag och det var ett riktigt grovt och mustigt bröd. Hela sädeskorn fanns rikligt inblandat, smaken gudomlig och energin enorm.  Det som i Finland kallas fullkorn är i jämförelse ingenting. Jag lägger in en länk längre ned med det som jag menar är fullkorn men jag kan också acceptera bröd som inte är lika grovt.

Kanske jag har letat dåligt, kanske det inte alls finns men har du tips om äkta fullkornsbröd tar jag gärna emot och testar. Gärna fabrikat, namn på brödet och var det finns att köpa. Kanske det också finns i Sverige och då menar jag närmast Umeå dit jag ibland gör utryckning. Tack på förhand!

Lador i Pensala

Igår kväll gjorde jag en liten fotosafari och hamnade i Pensala, norr om Oravais. En välmående bygd med stora åkerfält, präktiga gårdar och med traktorer och maskiner i fullt arbete fast det var lördagskväll. Flitens lampa brann, det gäller att så så länge man kan och väderleken är tjänlig. Många limpor skall bakas av det som växer här. Några traktorer med vidhängande maskiner var så breda på landsvägen att jag höll på att köra i diket när Bettan smet förbi.

Lada och vindmöllor i Pensala

Men man satsar inte enbart på jordbruk i Pensala. Den med skogsskiften kan göra sig en hacka genom att hyra ut skogsmark till vindkraftsparker. Vindmöllor finns både här och där, och fler lär väl komma. Ser vi på Lanskapsplanen 2050 ser det rätt lugnt ut för vår by, inga viftande vingar här men de i Pensala kan vi se toppen av, vindmöllorna 13 km bort. Vår by föreslås i landskapsplanen mest hysa båtleder och lämpliga cykelvägar och det känns skönt.

Take it easy i Pensala

Alla i Pensala jobbade inte på lördagskvällen. Vissa tog det ganska lugnt som denna figur på trappan till Road Rockets klubbhus. Här anordnas bilträff som American Car Meeting på sommaren. Det gillar vi!


Skiva av tyskt svart bröd – Dreamstime hemsida
Detta är vad jag kallar fullkornsbröd men finns ens något ditåt i republiken är jag tacksam för tips.

5 kommentarer

 • annepauline

  Ah, bilder på österbottniska åkrar och lador! Det tycker jag om. Brädlador visserligen men dock lador. Vindmöllorna stör bilden. De passar liksom inte in alls. Det ser ut som stora krankar som flaxar i bakgrunden.
  Nä,vindmöllor är ingen bra idé. De kommer förmodligen att skrotas om något tiotal år. Dumt och meningslöst påhitt.

  Bröd ja. Det finns hur många olika brödsorter som helst. Prisma har säkert något hundratal sorter från olika bagerier. Bröd med alla möjliga ingredienser, chia frön, linfrön, solroskärnor, tomater, morötter … märkligt nog verkar vitt svampigt smaklöst bröd sälja bäst.
  Vet du vad, ring Andreas Knips hembageri i Kvevlax. Jag vet inte vad han har för sortiment nu men Andreas kan allt om bröd och bakverk. Eller åk in till hans bageri när du åker åt det hållet. Har inte han fullkornsbröd så kan han säkert ge dig tips på var det finns.
  Det finns mängder av recept på hur man bakar fullkornsbröd på nätet. Du kanske får slå till och börja baka eget bröd? Kan du göra fläskpannkaka så kan du baka bröd!

  • Per

   Lada som lada men visst är den gamla stockladan i en klass för sig. Är taket i skick kan den stå hur länge som helst i all sin enkelhet. Brädlador är inte alls lika hållbara. Jag är annars med i en FB-grupp som heter ”Vi som gillar gamla ängslador”. De flesta ladorna är från Österbotten.
   Vindmöllorna finns med på den ena bilden för att visa på kontrasten mellan det gamla ”ladusamhället” och dagens nymodigheter. I Skåne lär det planeras för stora solfångarparker på värdefull jordbruksmark men länsstyrelsen säger nej, något de inte gör i Halland. Jag tycker vindmöllorna stör och till och med förstör landskapsbilden.

   Jag håller med: ”vitt svampigt smaklöst bröd sälja bäst”. Konstigt! Något hemmabak börjar jag inte med även om jag fick tips om att Kungsörnens rågkross. Tidigare köpte jag ofta Andreas Knips GI-bullar men så tyckte jag de blev onödigt dyra och bytte till Reissumies rågbröd som är mycket billigare. För att de skall smaka brukar jag värma dem lite i mikron. Jag får kanske ta mig en extra titt på Knips utbud en gång till.

 • annepauline

  Jag fick en fråga av en bekant som jag absolut inte kunde svara på. Jag måste helt enkelt fråga dig som jag anser är expert på området. HUR sparar du alla bilder du tar? På ett sätt som du anser säkert? Datorer kan krascha och externa hårddiskar kan bli förstörda och hur ”säkert” är det att spara i det så kallade Molnet? Kanske denna fråga behöver ett eget inlägg…du svarar långt eller kort…eller inte alls om du inte vill. Kanske någon annan som läser här vill svara? Jag vet att detta är helt utanför ditt ämne om bröd men jag blev själv så intresserad av frågan jag fick. Jag tänker ju bara på gamla tiders fotoalbum.

  • Per

   Inget sätt är säkert och därför skall man köra både med hängslen och livrem. Jag har för mig att jag skrivit om det tidigare, mer eller mindre, men visst, jag kan göra ett inlägg om hur jag gör.

 • annepauline

  Åh tackar ödmjukast! Jag har också för mig att du skrivit ett inlägg om hur du sparar dina bilder. Jag letade som en galning men hittade inte inlägget så jag trodde att nä, jag har nog fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »