Böcker

Boktips i augusti

Jag har alltid varit fascinerad av New York City, storstaden framom alla andra. The Big Apple, metropolen, den vackra, den fula. Kanske till viss del beroende på att jag har läst Henry Millers böcker från denna stad men också för de street photography-bilder jag sett. Även min favoritfilm ”After Hours” utspelas där med sådant som bara kan hända i NYC. Och jovisst, jag har också besökt staden, något som gav mersmak.

För någon tid sedan fick jag nys om en bok jag gärna ville läsa och beställde hem den. Handlingen tilldrar sig till största delen i NYC och handlar om huvudpersonen Alice Weiss med drömmar om att bli fotograf. Jag skrev ett tips på FB-gruppen ”Vörå läser” – se där, en nyttogrupp på Feijan där vi tipsar varandra om böcker – och den texten kopierar jag hit:

”Sommaren på Park Avenue” av Renée Rosen intresserade mig eftersom huvudpersonen Alice Weiss som ung kvinna flyttade till New York i mitten på 1960-talet för att försöka bli fotograf. Ett intressant tema eftersom jag själv är intresserad av fotografi och kända fotografers bilder och karriärer. Alice Weiss är dock en uppdiktad person men boken har ändå verklighetsbakgrund genom Helen Gurley Brown som var chefredaktör för magasinet Cosmopolitan.

Boken handlar främst om Helens första tid på Cosmopolitan och de svårigheter hon mötte från gubbväldet på Hearst koncernen men också om hur Alice utvecklas som nykomling i NYC med både kärleksaffärer och den tidens nöjesliv. Och framför allt hennes lojalitet som sekreterare mot Helen Brown i det fula spel som bedrevs på Cosmopolitan innan Helen Gurley Brown satt säkert i sadeln och lyckades göra Cosmopolitan till ett av USA:s mest uppskattade kvinnomagasin”

En bra bok som jag sträckläste på slutet.

Jag vill också tipsa om ett par andra böcker, först ”Mamma, min syster och jag?” av Lilian Sjölund med rötter i Oxkangar. En bok ”där Oxkangar spelar en inte helt obetydlig roll. Den handlar om arbetskraftsutvandrarna, om starka kvinnor och om alzheimer. Men också om hemkänsla och rotlöshet, syskonkärlek och konflikter. Och försoning” med hennes egna ord.

Jag har själv efterlyst böcker som handlar om den österbottniska utvandringen till Sverige och kanske detta är ett svar på mitt sökande. Den har nyligen kommit till Adlibris så den är beställd och på väg, därför kan jag inte närmare rapporter om den, men jag kan tänka att det finns ett stort intresse för denna bok i Österbotten och i emigrantkretsar.

En annan bok på min önskelista är ”Älskade Ester” av Kent Lundholm. En bok som handlar om en kvinna i Lycksele vid namn Ester Nilsson (1896-1985). Hon var något av en kändis och original i kommunen och som ni vet så älskar jag skildringar om människor som inte ”följer hopen åt” som salig far brukade säga. De som är lite udda, de som går sin egen väg.

Jag hade tänkt beställa boken på samma gång som Mamma, min syster och jag? men tror ni inte så var den slutsåld just då. Så synd för bara några dagar tidigare fanns den på Adlibris.

Kent Lundholm verkar vara en författare värd att stifta närmare bekantskap med. Västerbottning, så han är i gott sällskap. Såå många böcker det finns i världen…

Ellis Island NYC

Ankomsthallen på Ellis Island, New York City dit förmodligen min farfar anlände för över hundra år sedan. Naturligtvis klappade jag också Frihetsgudinnan.


”Sommaren på Park Avenue” av Renée Rosen – Adlibris

”Mamma, min syster och jag?” av Lilian Sjölund – Adlibris

”Älskade Ester” av Kent Lundholm – Adlibris

Shoot New York City – Hemsida, bilder från NYC

Helen Gurley Brown – Wikipedia

Kent Lundholm – Wikipedia

6 kommentarer

 • Wesber

  Tack för tipset, boken Mamma, min syster och jag är beställd för 5 minuter sedan. Ska bli intressant att läsa. NATTI NATTI

 • annepauline

  Tack för boktipsen! Även jag har beställt Min mamma, syster och jag?.
  Jag har haft en ”viloperiod” med bokläsandet. Ibland blir det så för mig. Sen mitt i allt får jag upp läsfarten igen. Det ska bli intressant att läsa denna bok.

  Idag är det 14 plusgrader här och en riktigt kylig blåst. Det märks helt plötsligt att sommaren lider mot sitt slut. Jag tänkte på det igår när jag gick en promenad längs Mälaren och såg en hel del båtar av olika slag ute på sjön.
  Båtägarna hinner knappt få sina båtar i vattnet så är det dags att dra upp dem igen.

  • Per

   Boken blir säkert en bra början på en ny läsperiod.

   Sommaren lider mot sitt slut och mest tycker jag det märks på sena kvällen när mörkret kommer allt tidigare. På våra breddgrader är dagen redan 4 timmar och 18 minuter längre än vid midsommar.

 • Erika

  Lång tid har förflutit sedan jag läste en bok. Tror det är säkert
  tjugo år sedan. Har två som ligger här helt olästa, skummade igenom
  en av dom för ett antal veckor sedan, ansåg att det var ett felköp. Den
  var av helt innehållslös, att ens börja fördjupa sig i. Innehållet var säkert
  intressant för den som förstod sig på texten, men för mig var den lite knepig
  då jag inte rör mig i den kretsen av svenska språket.

  Här är vädret riktigt ombytligt. Från att för några dagar sedan var varmt
  har hösten petat undan dessa dagar och, kommer med kalla blåsiga vindar.
  Altandörren stängdes snabbt och lilla katten kom också in. Det variera fort
  med vädret. Hoppas hösten ändå tar fram sin fina sida som faktiskt händer
  ett och annat år. Vackra höstbilder är en lisa för själen, allrahelst dimma och frost
  när den tiden kommer.

  • Per

   Jo, felköp kan man alltid göra när det gäller böcker. Oftast blir den oläst men sällan kastar jag en sådan bok. Kanske jag kan ge den till någon annan läsintresserad. När det gäller böcker handlar det mycket om vad man är intresserad av. Samma med tidningar och tidskrifter.

   Den varmaste tiden är nog förbi denna sommar. Men det kan ju bli en fin höst och kanske med en period av brittsommar? Egentligen gillar jag hösten med dess färger och förändring i naturen. Visst, dimma och frost är fina element i vissa höstbilder. Vi får se om jag kommer mig ut på en road trip med fotografiapparaten i högsta hugg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »