Allehanda

The Box

Tänk så glad man kan bli för så litet. Efter bläddrande i en katalog går solen upp och jag hittar vad jag sökt i åratal: en låda, en liten plåtlåda i rostfritt stål på sidan 512 i Clas Ohlsons katalog. En sådan man kan ha lunchen i och värma i värmeskåp eller ugn. Just en sådan hittade jag idag och har också omgående inhandlat.

Några krigare i Saltgruvan har sådana matlådor och de kan behändigt påbörja sin lunch utan väntan vid mikrovågsugn eller letande bland simpla plastlådor för att hitta sin förbeställda lunch från ett av ortens näringsställen. Därtill sparar de en vacker slant och får själva välja vad de vill ha till lunch. Visserligen fordras lite hemmaarbete men vad då, det är ju bara att göra lite större satser vid tillagning av den vanliga middagen hemmavid.

Lådan har jag, som sagt, utan framgång sökt i flera år både i republiken och i kungariket när jag gjort mina resor dit men icke; sådana lådor går ej att uppbringa har svaret varit. Senast i augusti när jag besökte Malmö gjorde jag en runda bland butiker som kunde tänkas tillhandahålla en sådan tingest men åter denna gång, nix! Därför blev jag extra glad när jag idag av en slump fick syn på den åtrådda blanka metallådan i katalogen. Ok, troligtvis har jag själv hjälpt till lite för i somras när jag besökte Clas Ohlsons lokala köplada i provinshuvudstaden påpekade jag att ovannämnda produkt saknades i hyllorna.

Nu uppstår en utmaning för en ganska ointresserad kock att komponera och variera sin lunch i Saltgruvan. Vad göra för en billig penning som också smakar gott och som ryms i den nyligen inhandlade plåtlådan med måtten 160x95x50 mm? På nätet finns säkert tips om både det ena och det andra i ämnet men jag tänkte också be bloggens läsare om att inkomma med tips och välmenta råd. Sådan kan nämligen behövas för att skribenten inte skall hänfalla till det ack så dyra men bekväma alternativet att välja dagens lunch som levereras i plastlåda.  Valet står alltså mellan plast och plåt!

Produktens rätta namn är Matdosa.

6 kommentarer

 • Bernella

  Min ” gube” älskar sina plåtlådor, inget annat duger som matlåda. Häv i korv stroganoff med ris eller makaroner, potatismos med köttbullar o brunsås, bruna bönor med fläsk. Han laddar sina så smockfulla så det går knappt att få på locket sen, men behändiga är dom.

  • * PJ*

   Den är populär, plåtlådan, men den var inte lätt att hitta. Bruna bönor med fläsk, flera år sedan jag ätit det men nu skall det bli av. Mums!

 • syster yster d.y.

  Makaronilåda i en större form så räcker det till flera dagar, samma sak med Janssons eller skinkfrestelse, pasta med skinksås, spagetti med malet kött sås.

 • Maclindhe

  http://www.tasteline.com är en favoritsida där man kan hitta det mesta o även få idéer. Själv lagar jag alltid lite extra till middag och lägger i plastburkar (!) i frysen. Då kan man plocka ut något senare och bli överraskad av innehållet!

  • * PJ*

   Visst, Tastelilne, där har jag nog tittat in någon gång tidigare men nu får jag kanske orsak att besöka den oftare. Korvsoppa lär det bli på måndag med ostmacka, sedan får vi se vad det blir på tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.