Allehanda

Det är inte roligt när det är glatt!

Skrev jag igår att folk klagade på vägunderhållet och snöröjningen blev det sju stugor värre idag när stora halkan slog till. Sidovägarna till riskåttan, som den kallades i Vasabladet, var glashala och tyngre fordon hade svårt att ta sig fram.

Skolbussen som passerar vår by ställdes in och blev ståendes åtta timmar innan lokala sandare kunde hjälpa den tillbaka hem. Sandbilen gjorde tappra försök men körde själv i diket. Sakta gick det också för den. Till på köpet hade den varit sönder tidigare på dagen.

Folk och chaufförer var inte glada och hög som låg med ansvar för vägunderhållet fick öronen fulla. Åtminstone via sociala och jag antar att också telefonerna gick varma. Allt från trafikministern och NTM-centralen som har ansvaret regionalt till Destia som är huvudman för entreprenörerna fick sig ordentliga åthutningar.

Folk har idag också mera kanaler att framföra klagomål och åsikter på. Jag tänker främst på sociala medier. På Vasabladets hemsida kom också kommentarer till synes. Där måste man använda Facebook för att kommentera, vilket jag tycker är bra eftersom det håller debatten och kommentarer på en mera saklig nivå.

Bussar körde i diket här och var och det var ingen ordning på eländet. Vad jag känner till skadades dock ingen människa.

Visst kan man dra ned mungiporna eftersom alla visste att väglaget skulle bli dåligt. Förberedelserna borde ha varit bättre och sandning på sidovägarna kunde ha startat tidigare. Samtidigt gör naturen som den vill och den varmare väderleken p.g.a. den globala klimatförändringen spelar in. Vädret blir mera svajigt. Vi har kanske oss själv att skylla lite grann?

Så mycket bättre var det inte på andra sidan Kvarken. Där ställdes en hel del bussturer in, långtradare stod stilla och Holmsundsbussen råkade ut för en rejäl sladd som gjorde att den slog runt 180 grader och stannade i diket med näsan varifrån den kom. Till på köpet var det en lång dragspelsbuss.

Även i Sverige klagas på sämre vägunderhåll och en mera lynnig väderlek så detta är inte något som är speciellt för oss i Österbotten. Trafiken och pendling har ökat och folk är idag mera beroende av farbara vägar. Detta måste politiker och myndigheter inse och se till att vägnätet förbättras och att vägunderhållet främst vintertid får mera pengar! Även på mindre sidovägar. Det finns ett stort underskott i skötseln av landets vägar och där har republikens riksdagsmän och -kvinnor ett stor ansvar! Det är de som borde stå vid klagomuren.

Jag vet inte om sandbilen hade kättingar på däcken men det är absolut nödvändigt när det är så halt som det är nu. Detta är en virkesbil som ikväll lämnade byn med fullt lass. Kättingar både fram och bak. Ett tufft släkte dessa chaufförer som rattar sina enorma ekipage på smala skogsvägar med mjuka vägbanor, glashala landsvägar och i tät trafik på riksvägarna.

3 kommentarer

 • Anne

  Tack och lov hade de hållit undan den värsta snön på vägarna här så det blev barmark ganska fort. Tar jag mig bara ut från min lilla byväg (en upplevelse och utmaning kan en säga) så går det riktigt fint. Dessutom var det rejält sandat (så rejält så jag fick minst tre stenskott) på de vägar som var lite ”tvivelaktiga”. Så idag får jag nog skicka näst intill beröm till väghållarna – känns lite ovant 🙂

  • PJ

   Då har du det bättre än här. Spännande är det att köra på glashala vägar. Det får inte gå för fort och inte för sakta heller. Sandning har skett här idag eftermiddag och kväll så nu är väl sparkföret borta. Och i värsta fall blir det stenskott.
   Men på benen har jag stått idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.