Livet på landet

Första lilla snön och en möjlig hjälpreda

Så kom de första snöflingorna i söndags. Eller flingor och flingor, inte var det direkt några vackra, sakta dalande tingestar utan mera snöblandat regn. Sånt är inte vackert. Och mycket lämnade inte heller på marken. Men i alla fall så mycket att jag fick ett par bilder. På andra håll i landskapet har det kommit mera. Även på andra sidan pölen (Bottenhavet) har de fått betydligt mera snö. Som det brukar vara.

En förklaring till att det är kraftigare vintrar i Norrland än i Österbotten kan vara att det går en ström längs med Finlands västkust norrut och den är varmare än den sydgående strömmen som går längs med Norrlandskusten. Vattnet har så att säga varit uppe i norra Bottenviken, vänt och därmed och tappat värme. Läste jag i en tidning för inte så länge sedan.

Idag var det åter helt snöfritt i backen och jag kärrade hem lite klabbar från vindfällen här i närheten. Fortsatte att såga på ett annat ställe där ytterligare tre björkar låg. I backen nedanför stugan så det blir lite extra kraft som går åt när det är motlut i backen vid hemtransporten. Bra för konditionen men dåligt för höger knä som börjat krångla. Kanske jag borde vila mitt knä några dagar så att det inte blir värre?

Igår så såg jag älgjaktlaget på G. De har en fyrhjuling som drar ut älgarna till vägen och det underlättar betydligt hanteringen av bytet. En fullvuxen älg är inte helt lätt. En sådan fyrhjuling skulle jag också behöva. Inte minst nu när jag kör klabbar från vindfällen hade den varit till stor nytta. Även längre fram när jag beger mig längre bort. Samt för snöröjning på gårdstunet. Fast de kostar x antal tusenlappar, även begagnade. Jag får fundera lite på saken. En fyrhjuling är för mig något helt okänt och det finns säkert ett och annat att lära inför ett köp.

Ha! Just som jag sitter och skriver detta i sena kvällen hör jag ett högt och tydligt ”Klipp” eller hur det nu låter när en mus går i fällan. Jag har senaste veckan haft besök av en mus på kvällarna och nätterna och en musfälla monterades med en skinkbit som lockbete. Ikväll small det och musen gick till de sälla jaktmarkerna! Nu slipper jag att vakna till de små klornas enerverande ljud i mörka natten.
God Natt!

Fina präktig björkklabbar som blir till fin brännved om ett par år. Men tunga som attan i färskt skick.
Fårbondens stängsel fick sig också en smäll, som synes.

Inte är det mycket att visa upp men ni ser väl att det är lite vitt på marken och därmed kom första lilla snön. Ifjol kom den en dag tidigare.
Den riktiga snön får nog vänta minst en månad till!

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Minus tre grader här i morse, får se om man får se snö under dagen, det är visst snö på väg.
  Det var rejäla björkklabbar, vad kan en sån väga i rått skick, tro? Min ”gamla” granne i Finland har haft en gårdsgran som säkert är hundra år gammal om inte mer. Den senaste stormen tog granen, stammen knäcktes cirka tio meter från marken. Där blir det mycket ved men granved är ju inte alls lika bra värmare som björkved.
  Läste precis att nästa år ska sommartiden antagligen slopas. Äntligen, säger jag. Ska sommartiden slopas även i Finland?

  • Per

   Oj, då har ni haft det kallare än här. Jag noterade -2 C senaste natt och det var det kallaste hittills på denna backe. Idag skall det vara fint väder men sedan väntar ett par dagars ruskväder.
   Allt går att bränna men allt är inte så effektivt. Alternativet är att bränna sådan ved på höst och vår och spara björkveden till kalla vintern.
   Jo, det är samma i Finland med sommartiden. Gäller hela EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »