Funderingar

Min erfarenhet av tyngdtäcke

Förra veckan skulle jag köpa mig ett tyngdtäcke men fick samtidigt låna ett sådant täcke av en bekant som inte hade så goda erfarenheter av täcket. Han packade ihop täcket i medföljande väska och ställde nymodigheten på vinden. I stället blev det jag som fick möjlighet att sova under detta tunga täcke några nätter.

Fyra nätter provade jag och i morse tog jag beslutet att detta inte var något för mig. I stället packade också jag ihop täcket i väskan och förde det tillbaka.

Jo, jag sov ”normalt” men vaknade nu två nätter i rad vid 4-tiden på morgonen, något jag hoppats skulle förbättras med tyngdtäcket. Helst sover jag mina 6–7 timmar i ett sträck något som jag inte alltid lyckas med. I stället blir det ofta tidig väckning, kanske bokläsning en stund eller vridande och vändande i sängen tills klockan närmar sig 05:45 när jag normalt stiger upp.

Jag tyckte inte någon avgörande förbättring skett vad gäller sömnkvalitén och täcket var tungt. Som om det var vattendränkt. Det kändes främmande och konstgjort. Visserligen den lättaste klassen 4,5 kg men ändå. När jag placerade det i påslakanet blev jag helt svitt, som de säger i Skåne. Och därmed är detta experiment avslutat, inget tyngdtäcke för mig även om jag kan tänka mig att andra tycker att det är bra. Vi är så olika.

Sömnen är en viktig sak. Vi behöver domna bort och försvinna x antal timmar per dygn. Uppleva djupsömn och det som kallas REM. Som att dö en smula och sedan väckas tillbaka efter vistelse i drömmarnas värld. Om man minns drömmarna, något jag inte gör. Eller i alla fall ganska sällan.

Min sömnstil är inte riktigt så. Jag sover när jag blir trött om det så är nio på morgonen, klockan 14 på eftermiddagen eller sent på kvällen. Jag kan då sova flera timmar. Tupplurar kan vara uppskattade men också störande för vanlig sömn. Jag somnar lätt men vaknar också lätt. Som pensionist kan jag unna mig den stilen. Som att äta när jag blir hungrig.

Samma är det om jag är ute och kör bil. Blir jag trött tar jag mig en tupplur på närmaste parkeringsplats. Bara 10–20 minuter och så är jag åter pigg och nyter. En mycket viktig trafiksäkerhetsfaktor, att inte köra bil som trött!

Men en sak är säker, 05:45 vill jag stig upp på morgonen. Jag vill inte sova bort in ungdom!

Som kuriosa kan jag berätta att jag som längst varit vaken 42 timmar i ett sträck och då var jag verkligen trött i slutskedet. Som i en dvala. Jag har säkert någon gång på bloggen skrivit om detta och hur jag den gången på Arlanda blev ertappad med en vasser kniv i handbagaget. Fast det var på slutet av 90-talet.

Ikväll kommer jag att krypa in under mitt vanliga täcke och det skall bli skönt. – Förresten, finns det något skönare än att lägga sig mellan nya/nytvättade, svala lakan och en fluffig kudde under huvudet?

Är du nöjd med ditt sömnmönster? Morgon- eller kvällsmänniska? Tyngdtäcke eller tunna filten?

Norrbyskär

Så här fint sov jag på Norrbyskär år 2012. En intressant ögrupp söder om Umeå, värd att besöka. Den tiden fanns värdshuset som hyrde ut rum till tillfälliga besökare, idag torde huset vara sålt till privat ägo. Det var den gången det flög en mås inne på den inglasade terrassen bland alla gästerna. Måsen kom slapp ut med livet i behåll.

Limhamn

Strandhotellet i Limhamn/Malmö år 2003. En av de få gånger jag varit sjuk på mina resor. Minns jag inte helt fel så låg jag två dygn i frossa på hotellrummet. Så jag frös och täcket var inte alls värmande.

Mimer Umeå

Elite Hotel  Mimer i Umeå 2016. I detta rum fick man välja mellan lilla sängen och stora sängen. Jag valde den stora. Barnsängen stod i en sidoalkov, nära till men ändå avskilt. Mimer i Umeå är annars ett bra hotell, inrymt i en före detta skola.

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Haha, ditt ”umgänge” med tyngdtäcket blev alltså en kortvarig seans. Undrar om det var för kort tid med fyra nätter för att få till någon förändring i sömnmönstret. Ja a, jag vet inte jag men man är ju van med det man är van med. Att en renbäddad och nybäddad säng är rent ljuvlig att krypa ner i är ett som är säkert. Men fy fasen så himla tråkigt det är att byta lakan och slåss med trilskande påslakan. Man borde verkligen ha en liten osynlig jungfru eller ”jungman” som bäddade nytt åt en till varenda natt. Men då skulle man väl bli så van med det så den härliga känslan av nybäddat skulle försvinna. Bäst att byta lakan och bädda nytt till midsommarafton och julafton. Då kan man verkligen njuta av känslan, haha!

  • Per

   Ja visst, midsommar och julafton blir bra för byte av sängkläder. Det är som när jag duschar, till midsommar och julafton, oberoende om det behövs eller inte. haha….
   För att få nybäddad säng varje natt borde man bo på hotell, eller som rika amerikaner, på kryssningsfartyg året runt. Jag läste om en tant med lila hår som gjorde så. Tänk vilket tråkigt liv!

   Kan vara så att man behöver längre tid på sig än fyra nätter för att vänja sig vid tyngdtäcke men jag valde att avbryta övningen efter så många dygn. I morse hörde jag också att tyngdtäcket skall vara 10 % av ens vikt så det som jag använde 4,5 kg var mest för barn. Fast jag vet inte om jag skulle stå ut med ett täcke på 8 kg, det låter väldigt mycket. Jag snusar vidare med mitt gamla täcke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »