Upplevelser

Missad konsert

I lördags var det musik och poesi i Svanö Folkets Hus. Tror ni jag var där? Nope men jag hade gärna sett och hört detta evenemang där Iris Viljanen, David Väyrynen och Månskensbonden uppträdde.

Iris är vida känd, främst i Sverige, men har sina omisskänneliga rötter i Österbotten. Hennes musik finns inom den genre som Vasas Flora och Fauna startade och det band som hon senare lämnade. Sång på österbottnisk dialekt som blivit stort i Sverige men inte den dialekt som kommer från landsbygden och som KAJ använder utan mera det språk som används i Vasa och där omkring. Ofta nostalgisk och känslig musik är hennes stil. Hon är också pianist med egna kompositioner.

David Väyrynen är poeten från Norrbotten som kom ut med den prosalyriska diktsamlingen Marken (2017), en bok som jag genast beställde när den kom ut. Jag vet inte varför men jag fastnade genast för detta koncept och denna stil. Jag har också träffat honom en gång i Jakobstad på en poesiafton och fick då en pratstund.

Månskensbonden är också han, precis som Iris Viljanen, från Österbotten men hans musik har jag inte tidigare bekantat mig med. Nu har jag dock lyssnat in mig till en del och visst är det samma stil på musiken, samma språk och samma vemod.

Dessa tre fanns i lördags på Svanö Folkets Hus. Var i hela friden finns Svanö, kanske någon frågar sig. Själv ställde jag mig också den frågan tills jag hittade denna ö mitt i Ångermanälven i Kramfors kommun. Och därmed kom problemet. Det var lite långt borta för mig. Kostnaden för denna tripp hade blivit 350 – 400 euro och det är en vacker slant även för en friherre. Närmare 100 euro i timmen för de fyra timmar de uppträdde med pauser.

Hade de varit närmare, till exempel i Umeå, hade jag garanterat åkt över men till Kramfors behövs bilen och färjebiljetten plus bränsle gjorde att jag tyvärr fick stanna hemma denna gång. Synd, men det kommer kanske fler tillfällen?

Nu inställer sig frågan, hur mycket får en artist/band kosta? Alltså hur mycket får en biljett, resa och hotell kosta för att se en efterlängtad artist? Finns konserten i närheten får biljetten kosta mera men skall man till en annan stad, t.ex. Stockholm eller Helsingfors kostar också resan och hotellet.

Vikingarna kommer till Åminne 29 juni och även om de inte direkt är mina favoriter är de ett klassiskt dansband som kunde upplevas åtminstone en gång. Eller rättare sagt, det är själva typen av musik som inte tilltalar mig helt. Den tiden är länge sedan förbi. Och biljetterna torde vara överkomliga och sängplats ganska nära. Jag menar, en resa med övernattning skulle jag inte betala för att se Vikingarna men kommer de till Österbotten kan jag eventuellt tänka mig.

Själv skulle jag gärna se Lale, Lila Downs, Eivør Pálsdóttir, Kinga Glyk i samband med en resa. Eivør var ju i Stockholm tidigare i vinter men så kommer resan till så det blev inget av det heller. Hmm, tydligen bara kvinnor i min önskelista. Och så Cirque du Soleil, fast det är en cirkus. Det handlar om prioriteringar, vad får det kosta och vilka artister får kosta.

Vilket band/artist är du beredd att spendera en vacker slant på? Har du varit på någon konsert längre bort som kostat en extra peng för resa och hotell?


Iiris Viljanen 

David Väyrynen

Månskensbonden 

Svanö Kulturförening 

Svanö – Google Maps

 

Över Kvarken kan jag gott tänka mig att åka för att uppleva musik…

 

…t.ex. till Umeå. Känns nästan som hemma.

2 kommentarer

  • annepauline

    Cirque du Soleil har jag sett. De är helt fantastiska. Jag har sett några andra så kallade nycirkusar också och de har hållit mycket hög klass. Jag har alltid tyckt om cirkus men med åren har jag valt bort traditionell cirkus med djur. Att inte djur bör drillas till cirkuskonster förstod jag inte ”förr i vääden” men tack och lov har jag tydligen fått lite bättre förstånd med åren. Nycirkus är helt i min smak.

    • Per

      Cirque du Soleil har jag sett två gånger men de har olika föreställningar och teman så det finns att välja bland. Jag kan gärna tänka mig återbesök. Och jag håller med dig om djurcirkusar, helst besöker jag inte sådana med samma argument som du har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »