Upplevelser

Öppna portarnas dag i Kristinestad

Som planerat blev det igår färd ned till Kristinestad för att uppleva Öppna Portarnas Dag. Visserligen började det lite småtråkigt med regn men ju närmare vi kom staden desto mindre regnade det och sist och slutligen blev det inte många droppar som kom.

Kristinestad är liksom Nykarleby en nätt, liten småstad på den österbottniska kusten. Lagom stor och med låg trähusbebyggelse i centrum. Därtill nära vattnet. Högholmssundet som delar staden.

Öppna Portarnas Dag är ett kulturevenemang på gårdar och i trädgårdar. Titt i folks trädgårdar, konst, mat och musik. Minst blev det av musik, bara en snutt i Nya Kyrkan, men det lät väldigt fint det som hördes. För 10 euro fick man tillträde till 49 olika ställen.

Den gamla Ulrika Eleonora kyrkan besöktes men också Nya kyrkan med fint nytt plåttak. Även Lebellska Köpmansgården var en upplevelse som visade hur en förmögen köpman levde och bodde förr i tiden. Lunch blev det på restaurang Jungman nere vid vattnet. Verkligt god mat, i klass med restaurang Juthbacka i Nykarleby.

Sist på dagen besöktes Galleri Gottorp några kilometer norr om staden. Det stället har jag besökt tidigare och det blev ett kärt återseende. I flera byggnader finns konst av Stina Engvall och Sonja Lapveteläinen samt en mängd föremål som samlats för att skapa en både mystisk och kreativ miljö. På sätt och vis påminner stället om Mannaminne i Häggvik på Höga Kusten men inte lika omfattande och stort. Väl värt att besöka om ni har vägarna förbi i sommar. Och ett nytt härbre kommer inom kort att byggas upp där. Flyttning på gång.

Onsdagen den 3 juli klockan 18.30 spelas det musik på Galleri Gottorp. Det kan vi gott göra reklam för. Tallsåpan, musik och dramatik på Trasmattan med Trashgirls. Det är Stina Envall och hennes två systrar som spelar instrument och skapar dramatik.

Så var en av sommarens begivenheter avklarat i trevligt sällskap. Få se, vad annat är på kommande. Jo, midsommar. Hoppas att det blir ett torrare firande än förra midsommaren och då menar jag vädret. Det ser bra ut så långt. Om vi sedan kan lita på meteorologen är en annan sak. Hen är som bekant en luring.

Jag tog en hel del bilder och de flesta blev riktigt bra. Istället för att lusa ned bloggen med bilder så väljer jag att lägga upp dem på min Flickr-fotosida. Där kan ni titta och begrunda. Jag vill påminna om fullskärms-knappen/slide-show uppe till höger om ni vill se bilderna i stort format. Och det vill ni ju!

Några bilder på bloggen blir det dock, som lockbete.


Öppna Portarnas Dag – Kristinestad. Bläddra gärna i programmet så vet ni vad det handlar om till nästa sommar!

Galleri Gottorp

Ulrika Eleonora kyrkan i Kristinestad – Wikipedia

Lebellska Köpmangården – Kristinestad

Öppna Portarnas Dag – mina bilder på Flickr. Bl.a. får ni se kyrkfrassen!

Ulrika Eleonora kyrkan i Kristinestad

Specialversion av en bild från Lebellska Köpmangården i Kristinestad

Och till sist en bild från Galleri Gottorp norr om Kristinestad. Spännande att se vad de olika husen innehåller. De två töserna längre bort i bild är på väg in i Häxmuseet.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Mysiga är de, de här småstäderna, Kristinestad och Nykarleby, de gamla trähusen är så väldans charmiga.
  Trevliga bilder har du som vanligt, den kanelfärgade frassen får tio poäng av tio, hehe. Det verkar väldigt folktomt, man behöver inte trängas där i de öppna portarna.

  • Per

   Jo, jag gillar gamla trähus, också i småstäder.
   Frassen var ganska social av sig så det gick att klappa den, för den som försökte.
   Inte behövde man direkt trängas. Kanske det berodde på det halvtaskiga vädret att det inte var fullt. Men det passade mig bra. Gillar bättre när det finns space.

 • Wesber

  Vackra Kristinestad, där bodde och jobbade jag 1977 innan jag flyttade till Sverige. Västra Långgatan 3 bodde jag på, alldeles nedanför den fina väderkvarnen.

  • Per

   Så du har bott i Kristinestad? Det visste jag inte. Västra Långgatan gick vi på men inte såg jag någon kvarn, den missade jag. Troligtvis inte så långt borta ändå, den där kvarnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »