Upplevelser

Under liten himmel

Sommarteater skall väl vara kul, något att skratta åt, komedi eller rent av fars? Och naturligtvis måste vädret vara fint med solnedgång och varma aftonstrålar. Kanske träffar man bekanta man inte sett på länge; att växlar några ord med?

Det gjorde jag i torsdags, träffade bekanta, när Oravais Teater spelade ”Under liten himmel” på Kyroboas i Kimo. Vi snackade gamla, trevliga minnen medan vi avnjöt bulle och kaffe i pausen. Saft för min del. Men annars var det inte många skratt som framkallades av pjäsen. Detta är ingen komedi med simpla skämt och bondkomik. Ändå var det en av de bästa teaterpjäser jag sett på en sommarteater! – Och ja visst, solen sken även om det blev svalt när solen sänkte sig bakom trädtopparna

”Under liten himmel” i regi av Annika Åman handlade om sömnpredikanten Maria Åkerblom. Ingen komedi utan en teaterpjäs som är baserad på verkliga händelser och  människor där det religiösa har en framträdande roll men som enligt min mening ännu mera handlar om hur vi människor låter oss ledas i en eller annan riktning och i vissa fall helt till avgrundens rand.

Maria Åkerblom måste ha varit en fascinerande människa. Bara 16 år gammal lade hon grunden för en religiös rörelse där hon var den stora stjärnan med direktkontakt till den allvetande och skaparen av universum. Jag bara undrar, hur jag själv skulle ha reagerat och svarat inför denna unga kvinna?

Drängen Daniel fick blodigt uppleva hennes vrede och hon avfyrade också skott mot en antagonist där hennes frihet den gången räddades av hennes anhängares meneder. Senare fick hon ändå stirra på fängelsecellens väggar.

Hon var uppfinningsrik och övertygande och hennes anhängare alltid lojala även om en och annan fick tvivel när slutet närmade sig för denna märkliga rörelse.

Detta får en att fundera på dagens situation där ledare av olika slag kan få människor att bete sig helt sanslöst och tro på vad som helst utan minsta tvivel om sanning och rätt. Vilka mekanismer ligger bakom? Är behovet stort av en stark och tydlig ledare i upplevda svåra och skrämmande tider; även om dessa ledare tummar på sanning, rätt och människovärde?

Det som gör denna sommarteater till något utöver det vanliga är Alexandra Mangs som spelar Maria Åkerblom. En mycket stark rollprestation! Jag vill även nämna Pia Simons som spelade hustrun Maiju till Eino Vartiovaara (Roland Engström). Mycket fina insatser av alla tre. Samtidigt får man beundra alla de skådespelare och aktiva som år för år orkar dra denna sommarteater. Stor heder till alla bakom Oravais Teater!

Åldern på den yngsta i denna rollbesättning kan jag ej bestämma men jag antar att hon ännu inte börjat skolan. Så skall slipsten dras för att trygga framtiden för den österbottniska teatern!

Regissören Annika Åmans arbete ej heller att förglömma. Hon utnyttjar skickligt den speciella miljö som Kyroboas erbjuder. Vridläktaren svänger och plötsligt finns en fortsättning där man nyss trodde allt var slut. Det blev aldrig tråkigt. Ta bara bara detta med predikstolen i tallen och flotten där Maria Åkerblom glider iväg i pjäsens sista scen. Överraskande och ofta dramatiskt.

Musiken, komponerad av Richard Eklund, gjorde sitt till för att förstärka den dramatiska effekten. Allt blev en helhet: musik, regi, miljö, skådespelare och deras roller samt en historia som har verklighetsbakgrund.

Jag hörde någon i publiken yttra att pjäsen var för lång men samtidigt vet jag inte vilken scen som skulle kunna klippas bort. Allt behövdes och efter tre timmar och en kvart – pausen inräknad – gick jag nöjd från Kyroboas till Bettan för en färd hem i den vackra julikvällen.

Har ni möjlighet att se ”Under liten himmel” så gör det!  Ännu finns två veckor kvar att se denna vinnare på den österbottniska teaterhimlen sommaren 2019.


Oravais teater –  hemsida

Maria Åkerblom – Wikipedia

”Hon tilltalade oss som du din s*tan” – Svenska YLE

Åkerblomrörelsen – religion, mordförsök, misshandel och mened – Film av Gustav Björkstrand. Borde gå att se i alla länder

Under liten himmel – Oravais teater, Kimo

Del av kvarnen och  familjen Variovaaras hem

Efter flytten till norra Österbotten, allt frid och fröjd

I pausen syntes kön lång till kaffepannan men förvånansvärt snabbt fick alla ändå sin kopp och sitt dopp.

Statsmakten och prästerskapet ställde sig både tvivlande och anklagande till den rörelse som Maria Åkerblom skapat.

Slutscenen i ”Under liten himmel” där Maria Åkerblom glider bort på mörka vatten.
Vad hon som finns i bakgrunder hade för syfte och som ständigt dök upp i pjäsen vet jag inte men kanske det handlar om Maria Åkerbloms förmodade två personligheter?

 

 

 

 

9 kommentarer

 • annepauline

  Så intressant, åh, vad det ”harmar” mig att jag inte får se denna pjäs. Du skriver att de har fått till det bra. Det måste vara ett enormt jobb att få till en teateruppsättning, skådespelarna lär ha övat ett halvår om inte mer.

  Denna Maria Åkerblom. Vad skulle hon ha haft för diagnos idag? Var hon en renodlad psykopat? Det finns ju många som hon, något visst har de när de lyckas få människomassor att följa dem. I en av länkarna du bifogade står att man gör en film om Maria Åkerblom som ska vara klar i år. Tydligen är hon fascinerande för många.

  Jag kan tänka mig att denna pjäs kommer att spelas även nästa sommar. Då ska jag ta mej tusan se den!

  • Per

   Ja, det är synd att du inte kan se denna pjäs. I bästa fall kanske den spelas nästa år också. Vissa av pjäserna på Oravais Teater brukar spelas två år i rad så hav förtröstan, du får kanske en chans till. Säkert mycket jobb att få till en så stor pjäs men det finns ett gäng som är väl inövade med varandra och vet vad de kan.
   Kanske psykopat men ingen som fastställt detta trots att hon även vistades på mentalsjukhus. I alla fall inget som finns offentligt. Men en märklig förmåga hade hon som kunde attrahera så mycket folk. En film finns, även om den är av äldre datum, som är mera en dokumentär.
   https://svenska.yle.fi/artikel/2006/09/08/akerblomrorelsen-religion-mordforsok-misshandel-och-mened#media=77270

  • Per

   Jag läste nyss på Vasabladet att pjäsen kommer också att spelas nästa sommar så då har du möjlighet att se den.

 • Erika

  Religiösa ledare kan få den mest förnuftiga människa över på sin tro, hur vansinnigt det än låter.
  Begriper inte att vissa människor är så lättledda och plötsligt blir så vilsna i det de tidigare trott på.
  Kanske söker de något som fattas i deras liv, därmed tror att något /någon annan / annat finns att
  hämta. Ingen vet mer än de själva vad sökande ger eller beror på. Inte skulle jag tillhöra den lättledda
  skaran. Det går att manipulera människan och få den över till den eller den sekten, för det är precis
  vad det är i grund och botten, även om ordet är- religiös.

  Jag är inte mycket för teater, inte alls om jag ska vara ärlig, men denna verkade var både intressant och verklighetsbaserad, då kommer ordet teater i ett nytt läge för mig. 🙂 Iallafall fin omgivning.

  • Per

   Ja, vi människor kan vara lättmanipulerade. Det finns sekter av olika slag men mycket har de gemensamt: kontrollen av människor, angiveri, hot och förföljelse av tvivlande medlemmar, favorisering av vissa medan andra får bära hundhuvudet. Precis som i många diktaturer. Det fanns ju till och med en sekt som flyttade till Sydamerika från USA och där begick sekten kollektivt självmord. Jag tror sektledaren hette Jones.
   Jag lade in en länk ovan med en dokumentär om Maria Åkerblom. Den borde också gå att se i Sverige. På samma sida finns länkar till flera andra program om henne. Hon har rönt stort intresse lång tid efter hennes mest aktiva tid.

   Ja, kanske du hittar något teaterstycke som också skulle falla dig i smaken? Själv är jag inte heller direkt någon teatermänniska men en och annan pjäs brukar jag ändå se och nästan alla som Oravais Teater ger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »