Funderingar

Stressad av nyheter eller ständigt uppdaterad?

Jag läste ett kul blogginlägg av Jennifer Sandström i lördags som handlade om hennes Nyhetsläger hos farsan uppe i Gällivare. Annars bor hon i Helsinkifors tillsammans med sin kille. Hennes far är intresserad av vad som händer ut i världen och har tydligen sina rutiner och favoriter när det gäller att hålla sig up-to-date. Efter avslutat Nyhetsläger kände hon sig något matt. Men ett riktigt bra blogginlägg blev det!

Jag läste för inte så länge sedan att det finns folk som känner sig stressade och mår dåligt av allt nyhetsflöde som strömmar över oss mer eller mindre hela tiden. Det är inte bara tidningar, radio och TV som bidrar utan även sociala medier som trummar ut dåligheter. För ofta handlar det om dåliga saker och elände, inte minst nu i tider med pandemin. Statsminister Stefan Löfven pratade ikväll på Rapport om att ”vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart” och Joe Biden var igår inne på samma tema. Kanske inte så konstigt att folk börja deppa och oroa sig.

Det talas också om att tredje vågen kommer att bestå av konsekvenserna av pandemin och åtgärderna mot pandemin. Ekonomiskt, socialt och inte minst psykiskt. Vi har troligen bara sett toppen av isberget. Själv sitter jag stilla i båten. Det brukar vara ett bra råd i stormiga tider.

För att återgå till Jennifers blogginlägg så kom jag att tänka på mina egna vanor och rutiner när det gäller nyheter och aktualiteter. Jag tror jag är ganska lik hennes far i denna fråga. Vi tar en titt på mina nyhetsvanor.

De allra flesta morgnar stiger jag upp 05:45, söndag som vardag.

06:00 Nyheter på Radio Vega
06:05 ungefär börjar jag läsa Vasabladets e-tidning och jag gör det tämligen grundligt.
Västerbottens-Kuriren och Öviks Allehanda får sig också en genomgång via deras webb-versioner
06:30 Lokala nyheter från Vega Österbotten samt kollar om de har annat intressant på gång.
07:00 Nyhetsmorgon från Svt1. Jag kollar nyheterna, vädret och ser om de har något annat intressant. Annars stänger jag denna kanal ganska snart. Nyheterna är de samma morgonen genom och de tröskas gång på gång.
11:00 eller strax därefter har jag senaste tiden kollat Vasabladets Coronarapport för Österbotten. Som tur är har smittläget förbättrats avsevärt och håller det i sig så frångår jag den rutinen ganska snart.
17:00 brukar jag ganska ofta lyssna på Aktuellt 17 från Radio Vega
19:30 TV-Nytt från Yle 5
20:30 Rapport från Svt!

Inte sällan brukar jag också kolla lokala nyheter från Västerbotten, Västernorrland och Skåne på Svt. 18:33, den längre versionen.

Naturligtvis händer sig också att jag kollar utanför dessa tider men i huvudsak är det dessa tider jag brukar hålla under normala omständigheter. Till detta kommer debattprogram, samhällsrapporter och liknande men det beror mycket på om ämnet intresserar mig om jag tittar på dessa program. Och jo, även utländska nyhetsprogram brukar jag titta när något speciellt händer ute i världen. Nu senast CNN när rösträkningen pågick och det finns ett flertal sådana kanaler som är tillgängliga.

Så jag tycker jag är ganska bra uppdaterad vad gäller nyheter och aktualiteter. Eller lägger jag för mycket tid på nyheterna?

Hur är din koll av nyheter? Flera gånger per dag eller bara halvtimmen på kvällen i TV? Eller struntar du helt i nyheterna? Känner du dig deppad och uppgiven av senaste tidens rapporter om pandemin?

Tycker du livet mest ser ut som denna väg när nyheterna kablas fram? Bara elände och motgångar, strid och kiv, död och dårskap.
Borde positiva nyheter få större synlighet?


Om jag bryr mig om det amerikanska valet? – Blogginlägg av Jennifer Sandström

10 kommentarer

 • emblas.se

  Jag har gjort det till rutin att bara läsa morgontidningen, just för att det blir så överväldigande annars. Har funkat bra hittills!

 • Wesber

  Jag brukar titta på 18 nyheterna och Radio Dalarna lyssnar jag på ganska ofta annars orkar jag inte med allt prat om pandemin. Men det är ett väldigt lurigt virus eftersom folk kan bära på det utan symptom. Fick höra igår från gubbens kusin i Bollnäs att en annan kusin där och hans fru fått besök från Stockholm av ett barnbarn och hans mamma som inte kände sig det minsta sjuk och inte visste om att dom hade covid 19. Nu är båda två som är i riskgruppen sjuka sen 2 veckor tillbaka, och de två från huvudstaden hade även hunnit besöka lokala pizzerior. vem vet hur många dom smittat på sin färd genom Hälsingland. Samtidigt som man vill hänga med i uppdateringen så skulle jag nog må bäst av att stänga av allt nyhetsflöde. Och Trumpen han fortsätter bete sig som en 3-åring.

  • Per

   Med så mycket information, spekulation och förmaningar på rad går det till sist inflation i flödet. Det går in genom ena örat och ut genom det andra. Folk är mättade och trötta. När det så verkligen behövs information och varningar är risken stor att de blir verkningslösa. ”Ja, ja, ännu en info och förmaning….gäsp”. Massmedia har nog sin del i det problemet. Problemet är att få balans mellan behov och utbud. Och tydlighet.

   De flesta klarar av covid19 bra eller ganska bra men har man otur och speciellt i en riskgrupp kan man dra en rejäl nitlott. Hoppas kusinerna klarar av sitt insjuknande.

   På nätet finns hen hel del nidbilder och animationer där Trumpen framställs som en trilskande baby, och med rätta.

 • annepauline

  Ständigt uppdaterad är jag inte men jag kollar nog av nyheterna ungefär två gånger om dagen. Morgon och sen eftermiddag. I våras hörde jag ofta på uppdateringar om coronan men det orkar jag inte längre. Inte är jag så himla insatt i det här med politik runt i världen heller men lite koll på det läget har jag.
  Igår blev det till att läsa om en 14 åring som skjutit en 17 åring i huvudet ett par mil ifrån där jag bor. Vådaskott, sa polisen sedan. Jamen hallå, tydligen var det inte så farligt när det ”bara” var ett vådaskott. Eller? Nåja, snart knäpper nog någon 14 åringen så får udda vara jämt men inte riktigt trevligt att 14 åringar springer runt med skarpladdade vapen. – Coronan fortsätter i rask takt. Och hur är det nu med den muterade varianten av corona viruset som minkar lär ha? Läste på Hufvudstadsbladet att det ska tas stickprover hos minkfarmare i Finland. Ja jösses, det skulle nog vara bäst att inte kolla på nyheter överhuvudtaget.

  • Per

   Nå, två gåner om dagen verkar sunt. I princip gör jag det också, morgon och kväll även om det omfattar flera källor. Som jag skrev tidigare, det är lätt att bli trött på samma malande.

   Med så många vapen hos olika gäng blir det lätt vådaskott och ”olyckor”, något som de inte gärna erkänner. Det är lite skämmigt att ha skjutit sig själv i foten. Men visst är det fruktansvärt att det även finns vapen hos tonåringar som egentligen borde gå i skolan och skaffa sig ett yrke och en framtid.
   Nu är det också problem i Helsinkifors där ungdomsgäng rånar andra ungdomar. Ett upprepat mönster från andra länder och något som inte går att komma ifrån?

   Ett muterat virus är ett allvarligt hot mot vaccin som förmodligen är räddningen inom räckhåll även om det kan dröja hela nästa år innan normalläget närmar sig. Så det är mycket på spel. Vi får hoppas att det inte hittas virus hos minkar i Finland. Vi lever ju i vårt lilla hörn av världen, lite som på en ö, och det är förmodligen den största orsaken till att Finland inte är så hårt ansatt.

 • Jennifer S

  Haha, kul att läsa det här! 🙂 Nu när jag är hemma så kan jag säga att nyhetsintaget är betydligt mer begränsat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.