Allehanda

Byspring

Ikväll har jag gjort en raid runt om i byn. Det finns ett gammalt skolfoto som saknade namn på en del elever och med förhoppning i sinnet besökte jag några stugor där en äldre generation kunde tänkas ge åtminstone några nya namn. Bl.a. besökte jag hyttmannen (läs föregående inlägg) och hans gemål. De eldade i sin kakelugn och var allmänt förnöjda med tillvaron. Det är inte alla förunnat att ha en fungerade, gammeldags kakelugn i sovrummet som sprider värme.

I ett annat hushåll hade de nyss kommit hem från ett 50-årskalas. De hade dock hunnit äta stekt potatis innan jag dök upp. Det är tydligen inte alla gånger man blir proppmätt på nutidens kalas. Kanske var det ett kaffekalas med tårta och småbröd på faten? Hur som helst så fick jag flera namn i den gården.

I stuga nummer tre blev jag själv bjuden på lemonad och dopp. Förslag om kaffe fanns på tapeten men kaffe dricker jag inte sedan många år tillbaka varför lemonad serverades. Kan man kalla Coca-Cola för lemonad? Trevligt samspråk hade vi och flera historier och hågkomster dök upp i konversationen.

Som grädde på moset besökte jag som sist sister Jane med gemål. De hade äntligen kommit på hur man enkelt kan koppla datorn till TV:n och visa de senaste semesterfilmerna i HD-format. Här fick jag gunga i en äkta gungstol och njuta ett glas vin medan vi seglade omkring i den grekiska övärlden, besökte turistgettot Puerto Rico på Kanarieholmarna och åkte linbana i Barcelona. En lyckad stund allt igenom.

När jag gick hem från sister Jane var det nästan snöstorm. Snön piskade vågrätt, små drivor hade bildats på vägen och snön trängde in i träskorna när jag travade genom drivorna. Sådant får man räkna med när det är byspring en av de sista dagarna på året.

kakelugn
Egen härd är guld värd
jultomte
Än susa tomten runt med ren och släde

 

10 kommentarer

 • wesber

  Nu får du hälsa hyttmannen och hans gemål från mig o ” guben ” o önska GOTT NYTT ÅR för nu ser jag på interiören från sovrummet o in mot vardagsrummet vem den goda feen var som reparerade din postlåda. Men vad i all sin dar, har han glömt att plocka in väderkvarnen för vintern? Våran som vi köpte av S-Lasse i somras har vi ställt under tak tills våren kommer. Vad är det för ljus som lyser längst bort på ren-bilden, ser ut som om det fanns en stad där bortom horisonten??????

  • PJ

   Jo, kvarnen skall mala även vintertid. Mjöl till brödet behövs kanske? 😉
   Jag vet faktiskt inte var det för ljus som syns. Kanske en lampa från vägbelysningen i Strandas Kroken?

  • PJ

   Jo, det skapas en mysig stämning när det eldas i kakelugn, öppen spis eller någon eldstad.
   Förresten, i vilken stad brinner det ofta?

  • PJ

   Ja, det var en tur man borde göra fler gånger. Förr i världen var det vanligt med julbesök hos vänner och bekanta i byn, en sed som tyvärr verkar ha fallit i glömska.

   Även här har det varit plusgrader och ett lätt regn tror jag det föll.
   Tack det samma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.