Funderingar

Döden, döden

När Astrid Lindgren på äldre dar hade kafferep för sina kvinnliga bekanta hade de en ramsa som de unisont inledde sittningen med: ”Döden, döden, och så pratar vi inte mera om det!” Annars är det lätt hänt att sjukdom och död är ett kärt samtalsämne i den åldersgruppen. Alltid är det någon bekant som dött eller någon som hamnat på sjukhus. Astrids kaffebjudning var dock av det muntra slaget och där rymdes inte mycket död.

Jag tangerade även döden i mitt förra inlägg genom rapparen Einárs död och idag läste jag på Vasabladets webbsida att flickor som idag föds i Finland beräknas ha 5,6 års längre livslängd än pojkar. I notisen framkom att födda år 1980 är den förväntade livslängden 77,8 år för flickor medan pojkar får nöja sig med 69,2 år. År 2020 är motsvarande siffror: flickor 84,6 år och pojkar 79,0 år. På 40 år har alltså den förväntade livslängden ökat rejält. För pojkar hela tio år.

Hur det ligger till med förväntad livslängd för födda före 1980 framgick inte. Förmodligen räknas vi som är så gamla att vi redan är döfärdiga och bortom allt hopp. Jag blev dock nyfiken och lyckades hitta en Excel tabell där äldre årgångars förväntade livslängd framkom. Källa: Statistikcentralen/Avlidna.

Tabellen visar att pojkar födda 1951–55 har en förväntade livslängd på 63,37 år medan kvinnfolk lever till 69,87 år. Kan detta verkligen stämma? I så fall har jag redan levt 5 år över min förväntade livslängd. Det skulle även betyda att ett flertal av oss födda på början av 50-talet redan skulle vara döda. Men så är det väl ändå inte? Jag plockade fram ett skolfoto från 1968-69 (Vörå Samskola) och vad jag vet lever de allra flesta i godan ro. Av de 34 på fotot vet jag att 2 är avlidna. Möjligen kan jag missat någon men mer än ett halvt dussin kan jag svårligen tänka mig har gått bort. Så hur stämmer det egentligen med beräknad livslängd i republiken?

Går man ytterligare tillbaka i tiden så var förväntad livslängd på medlet av 1700-talet för män 36,12 år och för kvinnor 38,38 år! Då kan man verkligen tala om att vara kortlivad. Då dog en 30–40-årig lätt, idag förväntas man vara på topp i den åldern. Och går vi tillbaka 100 år i tiden var sifforna för män 50,22 och för kvinnor 55,05 år. En orsak till den kraftigt ökade livslängden är att spädbarnsdödligheten gått ned enormt men även på grund av vaccinering mot diverse barnsjukdomar. Det finns säkert också andra orsaker.

Inte vet jag men jag ställer mig lite tvivlande till beräknad förväntad livslängd. Jag har då i alla fall tänkt leva betydligt längre än 63,37 år vilket jag redan gjort. Det finns så mycket att se, uppleva och njuta av så något döende har jag inte tid med. Å andra sidan vet man inte om man vaknar upp nästa morgon eller överlever dagen. Sådana är livsvillkoren för alla. Einár blev 19.

Till sist vill jag presentera min klockmodell för livslångt levande. Om vi finner det fullt möjligt att leva tills vi är 80 år och applicerar det på en 24-timmars klocka, var på dygnet befinner vi oss nu? Jag delar 24 timmar på 80 år och får då följde klockslag och år:

06:00 – 20 år. Tidig morgon, dagen har knappt börjat.
12:00 – 40 år. Mitt i livet, lunch!
18:00 – 60 år. Oj, arbetsdagen är redan förbi, blir det TV-soffan ikväll?
24:00 – 80 år. Definitivt dags att lägga sig!

Var på klockan befinner du dig? Formel: 24/80 x din ålder. För min del skall Rapport från SVT strax börja, klockan är 20:24. Kan också tillägga att jag många kvällar inte kommer i säng förrän 1–2-tiden på natten. Betyder det att jag blir närmare 90 år?

Edit! Jag fick en kommentar att Astrid Lindgren sade dessa ord ”Döden, döden” till sina systrar innan de började sina telefonsamtal. Mycket möjligt men jag menar att jag också hört att Astrid i ett radioprogram, troligen från början av 1990-talet, berättade att det också var vanligt när hon träffade sina nära vänner. Hur som haver, så har hon använt formuleringen…

Dimma en morgon

Ack ja, om man ändå befunne sig i tiden (enligt min klockmodell) när morgondimman sveper in.


Förväntad livslängd – Findikator. Här finns också tabellen för förväntad livslängd i Finland

Finska män har lägst förväntad livslängd i Norden – svenska män och isländska kvinnor friskast – Huvudstadsbladet

2 kommentarer

 • annepauline

  Vilken fantastiskt vacker bild! Det blir helt sagolikt med dimman. Märk väl, jag skrev inte ”magiskt”, haha!

  Döden, döden, ja. Detär lite trist att död och sjukdomar verkar vara det största samtalsämnet för alla över säg 65 år. Plus tillhörande läkar och vårdcentralbesök och så mediciner förstås. Rätt trist att höra på faktiskt.
  Vi skola alla den vägen vandra. Det är farligt att leva för det kommer man att dö av.
  Förr kolade folk av i en enkel lunginflammation. Frågan är om det är värt att hålla en 95 åring vid liv med alla medel som man gör idag? Knepiga saker det där. Man vet aldrig vad som händer, mitt i allt slocknar lampan för sista gången. Att Einárs lampa skulle släckas vid 19 års ålder var väldigt trist. Men han visste om riskerna. Leif GW spekulerade om att Einár träffat personer som han trodde han kunde lita på den kvällen och skjutningen var planerad. Vad lär vi oss av detta? Lita aldrig på någon!

  • Per

   Va, är den inte magisk? Och jag som ansträngde mig så…. blir att visa mera mage nästa gång!

   Kanske inte det största ämnet men nog så populärt. Vädret är kanske det största samtalsämnet. Är det inte för kallt så är det för varmt, är det inte för torrt så är det för regnigt. Alltid något att dividera om.
   Jo, det är farligt att leva, garanterat dödlig utgång vid en eller annan tidpunkt. Oftast är tidpunkten fel.
   Hur som haver så lever vi i allmänhet betydligt längre än för bara 50–100 år sedan. Alltid en tröst.

   Detta med utdragen vård i hög ålder är en het sak. Som jag ser det är det den drabbade som har tolkningsföreträde. Finns viljan att leva så skall den respekteras. Bäst är att på förhand göra något slags hälsotestamente hur man vill ha det i en sådan situation. Möjligheten finns på Kanta-sidorna där vi har övrig hälsoinfo och recept.

   I de kriminella kretsarna kan man inte lita på någon, då är det. Däremot är det trist om vanligt folk blir så skrämda och förhärdade att de inte litar på någon. Det är verkligen illa.
   Churchill hade ett bra citat som också gäller den kriminella miljön och dess småpåvar: ”Diktatorer rider fram och tillbaka på tigrar som de inte vågar kliva av. Och tigrar blir hungriga.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »