Resor,  Upplevelser

En hund som heter Ayo på konsert

Så enormt tråkigt, i söndags slarvade jag bort min stickade mössa – som jag nyligen köpt – när jag åkte buss från Umeå till Holmsund för att därefter äntra Aurora Botnia till Vasa. Verkligen synd för det var en skön mössa. På huvudet satt den när jag steg på bussen, på huvudet fanns den inte när jag steg av bussen, i terminalen upptäckte jag att mössan var borta men då hade bussen redan åkt. Den skulle förresten köra Björklöven fans till Örnsköldsvik en stund senare så högst troligt sitter mössan idag på ett huvud som gillar Björklöven. Gott så!

Ja, vad gjorde jag i Umeå i lördags på svenska dagen? I Umeå finns en byst av Gustav II Adolf vid rådhuset så när jag gick förbi tog jag en bild. 6 november 1632 stupade Gustav II Adolf på slagfältet vid Lützen och 6 november firas svenska dagen i Finland till fromma för finlandssvenskheten. Själv har jag aldrig firat dagen men känner till dagens ursprung och syfte.

I Umeå finns en liten försynt hund vid namnet Ayo vars matte heter Sofia Jannok, samisk sångerska och aktivist. Aktivist för samernas rättigheter och tillgång till sitt land. Kort sammanfattat. Jag har länge varit en beundrare av Sofia, hennes engagemang och musik. Och på sistone har också hennes hund Ayo dykt upp på Instagram. I lördags på scenen på Studion i Folkets Hus i Umeå gjorde så Ayo sin debut. Hen (jag vet inte om det är tik eller hanne) låg stilla en liten stund på sin bädd och sedan begav sig Ayo ut i publikhavet och Sofia fick efterlysa sin älskling från scen. Den dök också upp under mitt bord – jag fick ett bord nära scen där jag också fick en ganska bra kameravinkel mot scen – innan den försvann bakåt. Troligtvis tog någon bekant till Sofia hand om Ayo.

Och därmed avslöjat vad som var mitt huvudmål i lördags: konsert med Sofia Jannok på Studions scen i Folkets hus i Umeå. Hon har inte uppträtt på över tre år, delvis beroende på pandemin, nu var det dags. Jag har sett henne på scen två gånger tidigare och jag tror knappast det var någon stor förändring i själva utförandet förutom nytt material från henne senaste album ”Lávv u” som kom tidigare detta år men som inte kunde firas med stor publik på grund av pandemin förrän nu.

Mycket fin musikalisk upplevelse, uppbackad med två duktiga musiker och två körtjejer, och känsla av att det var som förr. Publik, inga ansiktsmasker, närhet och förväntan. Och som grädde på moset, Annika Norlin (Säkert) som också dök upp och sjöng tillsammans med Sofia. Som inledning Juvva Pittjá som läste dikter, egen och Sofias inledningstext till albumet ”Lávv u” som också kan tydas som Love you. Jag kan tänka att Ayo får mycket I love you.

Sofia Jannok

Sofia inledde vid pianot/synten men sedan stod hon mest vid mikrofonen. En av hennes band syns tyvärr inte på denna bild.

Juvva Pittjá

Juvva Pittjá, poet som läste dikter som inledning.

Annika Norlin och Sofia Jannok

Så fanns de båda på scen, Umeås kanske mest kända stjärnor, Annika Norlin och Sofia Jannok.
Ok, ej heller att för glömma Lisa Miskovsky född i Holmsund. Säkert finns det någon till, Umeå är rätt stort…

Sofia Jannok Umeå

Naturligtvis, som slutkläm fick alla blommor, det var de väl värda. En fin konsert som jag är mycket nöjd med.

Gustav II Adolf i Umeå

Visst, här kommer bilden som jag tog av bysten föreställandes Gustav II Adolf vid rådhuset i Umeå. Snygg hatt förresten.

Mer finns att skriva om min utfärd till Umeå, Stay tuned!


Starkt och närvarande på Studion – Västerbottens-Kuriren

Sofia Jannok – Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »