Funderingar

Äntligen ett avslut

År 2020 var till stora delar ett förlorat år men det skedde även bra saker: Donald Trump förlorade presidentvalet mot Joe Biden den 3 november. Så lättad jag då kände mig! Idag fick processen att byta president i USA sin formella avslutning. Jag tittade hela installationen i Washington DC via CNN och kunde konstatera att förhoppningsvis har världens mäktigaste nation åter fått en normal person på landets högsta ämbete.

Det finns mycket att säga om den kontroversielle Trump och min korta version är: en katastrof för USA, en katastrof för världen och en fara för demokratin. En inkompetent, uppblåst narcissist och därtill en dålig förlorare som med sina lögner blev anstiftare till upplopp. Inget snyggt avslut som president. Lika bra att han idag var frånvarande vid installationen av USA:s 46-te president. Jag kommer ihåg honom som storljugaren.

Men han har kvar en stor del av sina supporters och jag roade mig härom veckan att på Facebook kolla upp vilka en del av dessa människor är som kallas hans kärntrupp. De som godtar varje lögn och envist applåderar varje stollighet. De ingredienser som kännetecknar Trumps mest hängivna anhängare är en kompott av missnöje, misstroende mot demokratins grunder, rasism, konspirationsteorier ock kommunistskräck i varierande blandning. De har liksom inte fattat att det klassiska kalla kriget är slut och att kommunismen förlorade. Istället har vi fått en kamp mellan liberal människosyn och auktoritärt styre och den kampen kan ta sig många uttrycksformer; även i Europa och i Norden. Vi får aldrig ta demokratin och en human människosyn för givna!

Det är bara att lyckönska Joe Biden som president och Kamala Harris om vicepresident. Fint att det blev en kvinna som vicepresident och dessutom med rötter som afroamerikan och sydasiat. Biden har ingen lätt uppgift och vi får hoppas att republikanerna äntligen upptäcker att de låtit sig dompteras av en falsk profet och att det är samarbete som behövs.

 

Förhoppningsvis går USA en ljusare framtid till mötes. Bild från New York 2010.

År 2010, redan då fanns en och annan med vidlyftig frisyr i USA och en jätteråtta väntade i bakgrunden. Jag har en känsla av att råttan lever kvar i kloakerna.


 

Lady Gaga må ha framfört nationalhymnen men styrka och känsla men det var den unga poeten Amanda Gorman som gjorde mest intryck på mig när hon läste sin dikt ”The Hill We Climb”

8 kommentarer

 • annepauline

  Biden har ”vilat” bakom i kulisserna i många år. Jag tycker att han nu, vid snart åttio års ålder, känns som en nödlösning. Men vi får väl se. Löfvén säger att han jublar: ” Trumps tid i Vita Huset är äntligen över, nu ska allt bli så bra så bra…” Jamen haha på den. Löfvén blev omvald till statsminister efter mycket om och men i brist på annat. Han borde inte jubla det allra minsta. Han har nog så stora problem att ta hand om i sitt kungarike.

  • Per

   Både när det gäller Biden och Löfvén får man tänka på vilka är alternativen. Alternativet till Biden var Trumpen ytterligare fyra år vid makten och det förskräcker. Biden må vara på äldre sidan men vid installationen såg han pigg ut, han har gedigen politisk erfarenhet och det bästa, Kamala Harris som jag hoppas mycket på, vid sin sida. Det skall det bli intressant att se hur hon framstår och hur hon tar plats. Kanske USA:s nästa president? På tiden att också USA får en kvinnlig ledare.

 • annepauline

  Du har rätt. Vad var alternativen? Trumpen till Biden och ingenting alls till Löfvén. No ir e dålit me ”riktiga” karar i vääden. Trump och Löfvén! Biden får stödja sig på Kamala Harris, hoppas hon håller, hon kallade ju Biden för skröplig gubbe. I kungariket finns inte ens någon kvinna som är något att ha i politiken. Ebba Busch Thor? Nämen jölp!

  • Per

   Inte är Löfvén min favoritpolitiker i Sverige direkt och inte finns det heller någon annan klart lysande stjärna i svensk politik sedan Jonas Sjöstedt slutade. Han tyckte jag var bra, tydlig och rak med vad han menade, vilket inte betyder att jag är vänsterpartist, ha, ha… Ebba Busch Thor, jag säger det samma, jölp! Och Nyamko Sabuni från Liberalerna, nä något bättre får de hitta på. Hon kan ställa till med vad som helst utan att tänka på att Åkesson lurar i vassen. Tacka vet jag Angela Merkel i Tyskland, det är en kvinna att lita på! Synd att hon skall sluta.

 • Wesber

  Stefan Löfven som var såååå gullig när han medverkade i Carina Bergfeldts program här omsistens. Så kärleksfull mot sin fru, det var nästan så man blev lite småkär i honom, det var annat än Trumpen och hans fru det. Det programmet måste ni se reprisen på så ska ni se att ni blir kära båda två i Löfven och ändrar uppfattning om honom. ?????!!!!!! Ha en skön torsdagskväll, nu ska jag se på Farmen.

  • Per

   Som privatperson är det fullt möjligt att han kan vara hur trevlig som helst men som politiker tycker jag att han är ganska slätstuken. Det ena är ju politikens innehåll, det andra är hur politiken saluförs. Speciellt det sista kanske han missar på?
   Jag får ta dig på orden och titta programmet på Svt Play.

 • Wesber

  Det var skrivet med lite ironi, han är inte min favorit heller i politiken, jag har nog ingen favorit alls där. Nu väntar jag bara på att dom ska sätta fart på vaccineringen så man kan börja leva igen.

  • Per

   Aha, och jag som trodde du att var ett stort fan. Jag tittade åtminstone början av programmet och jag får väl säga att han har en trevlig fru och vad förstår så var det hon som var huvudgästen och han som bisittare. Ett fint par må jag säga.
   Jo, vaccineringen väntar vi på men så finns det dystergökar som säger att fast man blivit vaccinerad så kan man ändå inte slippa restriktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »