Resor

Fotografering av Höstljus och frånvaro av munskydd

Konserten med Sofia Jannok var mitt huvudärende i Umeå senaste weekend men också ljusinstallationerna som ingår i Höstljus runt om i centrum av staden. Flera av dem var riktigt snygga och vad jag kunde se välbesökta när skymning och mörker föll på. Vad jag förstår så finns liknande arrangemang runt om i Norden men detta är nu närmast och på samma gång.

Det är inte helt lätt att få bra bilder vid mörkerfotografering. Alltför mycket ISO ger gryniga bilder och lång exponeringstid ger ofta, nästan alltid, skakningsoskärpa hur mycket man än försöka hålla kameran stilla. Lösningen kan vara att använda stativ vilket kan vara lite otympligt att släpa omkring under de två timmar det tog mig att genomföra vandringen inklusive fotografering. Jag gjorde en kompromiss och använde en så kallad monopod, en stav mer eller mindre, på vilken man kan fästa kameran och ställa staven mot marken för bättre stabilitet. Jag tycker att jag lyckades hyfsat bra.

Även själva båtresan, som ännu har nyhetens behag, var en trevlig omväxling även om det fanns ett par smolk i bägaren. På återresan var dock lunchen i cafeterian i skick och inget i övrigt att klaga på. Fisken avstod jag från, den såg samma ut. Även användandet av förvaringsskåpet gick denna gång smärtfritt och på 10 sekunder hade jag en box för mina grejor eftersom avläsningen av pengakortet kunde ske genom att hålla det mot läsaren.

Jag träffade också ett par bekanta som jag kunde snacka bort en god stund med. Annars har det varit förvånansvärt få bekanta jag träffat under de fem enkelturer jag hittills gjort med Aurora Botnia. Senaste tur fanns det dock tre bekanta som jag kunde byta ord med.

En annan upplevelse var frånvaron av munskydd i Umeå. Så ovanligt jämfört med Vasa där närmare 100 procent använder munskydd i butiker och köplador. I Umeå knappt någon alls. Inte ens i bussar vad jag kunde se. Det kändes rent befriande! Själv är jag ingen vän av munskydd och tvivlar starkt på att användandet av munskydd har någon större betydelse för bekämpandet av pandemin. Fel använda munskydd kan till och med vara en smittkälla och hur många är det som följer reglerna för rätt hanterande av munskydd? Bara en sådan sak som att i Sverige används munskydd mycket sparsamt och landet borde då ha betydligt högre samhällssmitta än till exempel Finland där munskydden är allmänt förekommande. Faktum är att denna höst och en stor del av sommaren har smittläget i Sverige varit det bästa i Norden trots att man nästan inte alls använder munskydd.

Nåja, jag hade inte så nära kontakt med folk förutom på konserten som var fullbokad och så i hissen på hotellet där jag hamnade mitt i en hop med samiska flickor som var festklädda med koltar och hela utstyrseln. De skulle till efterfesten efter konserten med Sofia Jannok. Naturligtvis måste de tränga sig in i hissen så många det gick muntert stojande och förväntansfulla. Det var ju sista kvällen på samiska veckan i Umeå och där stod jag som en pinne mitt i firandet.

Själv hade jag också kunnat vara kvar efter konserten men jag har på känn att jag skulle ha varit en katt bland hermeliner. Detta var nog ett evenemang för samer (Samefest og dans med DJ Ailo) och kanske speciellt för deras ungdomar. Jag var nöjd med Sofias framträdande och kunde belåten lägga huvudet på kudden för natten.

Förresten så var tjejen som skötte min incheckning på lördag eftermiddag från Jakobstad men det kunde man inte höra på språket. Hon berättade att hennes morfar hade samma för- och efternamn som jag, minus PJ. Jo, jag har tre förnamn och trots att tilltalsnamnet är Per-Johan så blir ibland mitt tredje förnamn använt av till exempelvis kreditkortet. Därav sammanträffandet.

Jag har dock varit med om ett betydligt märkligare sammanträffade vad gäller mitt namn och födelsedatum men det har jag för mig att jag skrivit om tidigare.

En fin tur över Kvarken var det och nu håller jag utkik efter nästa evenemang men tills vidare gapar resten av året i kalendern ganska tom.

Vi tittar på några bilder från Höstljus i Umeå 2021. Klicka gärna på bilden för större format!
Rådhusesplanaden Umeå

Stjärnhimmel, ett ljustak över Rådhusesplanaden samt Space blobs, de där gulröda djuren

Rådhustorget Umeå

Legal älg – igen!
Lysande älg i Äppellunden på Rådhustorget.

Vita varors ljus - Umeå

Vita varors ljus av Simon Gran Danielsson
Upplysta vitvaror i Rådhusparken.

Denna installation har kanske fått mest uppmärksamhet därför att det är mer eller mindre skräp och folk har ansett att detta inte är konst som skall betalas med skattemedel medan andra tycker att det är ett inlägg i debatten om konsumtionssamhället. En ganska intressant diskussion ur olika synvinklar. Själv lyckades jag få med Handelsbankens neonljus. Bankerna finansierar ju ofta konsumtion av olika slag, ibland helt onödiga grejor.

Så här står det på Visit Umeås hemsida:
”Med ljuset från vitvaror i vår hemmamiljö, tänker Simon ofta på de dumpade vitvaror och möbler som ses från motorvägen och i stadsrummet. En tvättmaskin eller någon trasig grej, från något som varit ens hem. Med det som utgångspunkt har Vita Varors ljus tagit form och bildat en skräphög – som på dagtid är just en hög med skräp men som på kvällstid kommer till liv och återuppväcker ljuset i det till synes övergivna vitvarorna. Vita varors ljus väcker tankar om konsumtion och funktion”

Ljusbubblor Lysande ljusbollar Umeå

Ljusbubblor
Lysande ljusbollar i Rådhusparken nere vid älven.

Renmarkstorget Umeå

Fontänskulptur
Belysning på fontänen på Renmarkstorget.

Umeå Nanna

Upab Parkeringsljus
Belysning på parkeringshuset Nanna.

Det var det hela för denna 25-öring. Ett urval av de 18 installationer jag besökte. Tyvärr blev inte bilderna från Gamla bron över Umeälv helt lyckade något jag annars hade hoppats att få fina bilder från. Kanske någon går att rädda efter nya försök i Lightroom.


Höstljus 2021 – Pdf med lista och karta. Höstljus pågår fram till 21 november

7 kommentarer

 • annepauline

  Jag blev full i skratt när jag såg din bild Vita varor. Nämen, tänkte jag, har PJ varit och fotat vid återvinningen som vi har här i närheten? Precis så där ser det ut där med jämna mellanrum. Folk bara dumpar precis ALLT! Sängar, madrasser, spisar, barnvagnar…stora högar med bråte. Det är inte klokt så det ser ut.
  Annars verkar det vara en fin utställning. Fint i vintermörkret.

  Munskydden har alla som eventuellt använt sådana kastat bort här. Det tog tid innan Tegnell tyckte man skulle använda munskydd så det blev ingen större hit. Smittan ökar tydligen lavinartat i Europa. Många länder larmar om värre smitta än vid pandemins början trots vaccinering. Och trots munskydd. Det kommer säkert bakslag här också. Lagom till jul lär det vara kaos igen. De som vaccinerades först lär inte ha mycket till skydd kvar. Nu har man börjat ge en tredje dos, hur lång tid den håller är en helt annan sak. Sex månader till och sen dags för fjärde dos? Det låter inte bra, bli impregnerad med vaccin.

  • Per

   Ja visst, tog en bild här, det ser väl samma ut där hos er. Problemet är att nutida grejor håller inte lika länge som förr och framför allt är de ofta inte värda att reparera. Det blir nästan billigare att köpa nytt och så huttar folk sina trasiga grejor på första bästa ställe och köper nytt.
   När jag bodde i Malmö på 70-talet hade jag en liten rese-TV som gick sönder som jag blev tvungen att kasta. På skoj satte jag den på parkeringen väl synlig från mitt fönster i hopp om att någon skulle ta den men icke, ingen var det minsta intresserad. Till sist blev jag tvungen att föra den till soprummet. Där fick man slänga allt i en container. Inte mycket sorteranden den tiden.

   Munskydd kan vara till nytta i vissa lägen beroende på smittspridningen i samhället, till exempel inom vården (så har det varit länge) och vid trängsel inom kollektivtrafiken men rent allmänt finns det någon slags övertro på munskyddens förträfflighet här i Finland. Jag skulle kunna skriva mycket om detta men tar det eventuellt en annan gång.

   Jo, läget försämras framför allt i Östeuropa även om Estland nu brutit sin branta uppgång med en lika brant nedgång. Men även Tyskland och Frankrike har ökad smittspridning. Pandemin kommer nog att finnas lång tid framöver med återkommenade vaccinering skall man väl med lite tur klara sig undan den värsta sortens symptom och leva med det som en influensa. Den vanliga säsongsinfluensan skördar ju också årligen normalt flera hundra dödsfall i republiken. Vissa år betydligt mera. Men att stänga ned samhällen och springa omkring med munskydd i tid och otid tror jag inte mycket på.

 • Wesber

  Så vackra foton du knäppt, jag lyckas aldrig få fram den gula färgen i juleljusen det blir bara vita punkter. På torsdag ska vi iväg och ta tredje sprutan och samtidigt influensavaccin, dom kör kombo här med spruta i vardera armen. Jag tar allt jag får, vill aldrig bli så sjuk igen som jag och gubben blev i influensan för nåt år sen. Jag var hemma från jobbet i 4 veckor och vi trodde faktiskt att vi skulle hosta ihjäl oss. Ja usch och fy, är det inte det ena så är det de andra sa flickan när hon blödde näsblod.
  Ha en skön helg framöver allihopa.

  • Per

   Finns någon inställning för vitbalans eller temperatur i kameran kanske du kan experimentera med de inställningarna eller med bländaren. Liten bländare (högt bländartal) ger strålande ”stjärnor”. Ta många bilder och skriv upp inställningarna så kanske du hittar den rätta. Det beror på vilken kamera du har men även i en mobilkamera brukar det också finnas en del att leka med.
   Oj, får ni redan tredje dosen? Själv har jag aldrig tagit influensavaccin, jag har klarat mig rätt bra, speciellt efter att jag slutade jobba så har jag knappt fått någon förkylning alls och absolut ingen influensa. Knacka i trä!
   Tack det samma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.