Förr i världen,  Livet på landet

Så lyser julstjärnan åter i Alinas kammare

Så är vi inne i julveckan och då tycker jag det är dags att ta fram de få och små julattiraljer som jag har. Verkligen inte mycket, ingen gran, inga ljusslingor och ingen adventsstake. Det jag brukar hänga upp, så även i år, är julstjärnan i papper med en lampa inuti som placeras i fönstret på andra våningen i Alinas kammare. Så heter rummet från den tid faster Alina bodde i detta sitt barndomshem. Hon var född 1903 så för hundra år sedan var detta hennes flickrum. Möjligen flyttade hon tidigare för den tiden var det vanligt att flickor städslades som pigor i ung ålder. – Julstjärnan lyser mot byn så då syns det att även jag har något i fönstren.

I nedre våningen har en el-ljusstake kommit upp och i södra gavelfönstret ytterligare en julstjärna men denna är av hårdplast. Mycket mera än så blir det inte även om jag letade efter en jullöpare i papper med fint julmotiv på, som jag inte hittade.  En sådan där gammeldags jullöpare. Hittar jag en sådan, på loppis eller i vanlig affär, skall jag köpa den om det så är mitt i sommaren. Om motivet tilltalar mig. Det skall vara med gamla byggnader, snötyngd skog, tomten som lurar runt knuten, kanske grötfatet som väntar. Ja, ni vet!

Snabbt upp, snabbt bortstädat. Strax efter nyår åker grannlåten ned.

Är julförberedelserna i gång, kanske det mesta till och med är klart? Eller är det mera avslappnat, som hos mig?

Julstjärnan i Alinas kammare

Se där lyser den stark och klar, julstjärnan på Rävasskåne.
Tänk, för hundra år sedan satt kanske någon bakom dessa fönster och tittade längtansfullt ut mot byn. Hur blev det och hur fort flög inte livet sin kos?

Kaitsor

Raskt över till nutid! För någon dag sedan informerades vi om, via denna skylt, att Hellnäs bro är avstängd nio veckor i början på nästa år, 2022. Locket skall bytas, trots att det bara är nio år sedan sist, år 2012. Märkligt! Jag räknade ut att skall jag till Oravais kyrkoby, dit jag allt som oftast har ärende, eller längre norrut, blir de 40 minuter extra körtid tur och retur.  Eller 51 km längre sträcka. Skall jag däremot till vanliga köpladan blir det nästan ingen extra tid alls även om vägen inte är lika bra och rak.
Skulle de bli riktigt stark köld så kanske man kunde köra bil på isen över sundet. Så gjorde man förr i världen.

Jultomten vid Öjskat-bro

Nämen titta, där sitter självaste jultomten vid Öjskat-bro och vaktar! Det är denna omväg vi får köra senare i vinter.
Han satt där så lugnt och tryggt men inget ville han säga. Där ser ni, tomten finns!

Och där sitter gubben och lurar
på vem över bron där turar
ibland går det fort
då tar han ett kort
och lagom till jul
kommer lappen så ful
att skinkpeng till staten betala
för slir upp på vägen den hala

4 kommentarer

 • annepauline

  Det ser väldigt mysigt ut i fönstret!
  Jag har köpt julgran i år igen. Den är rätt liten men dock en julgran. Förr köpte jag stora granar som tog bortåt två timmar att dekorera. Den jag köpte nu tar max en halv timme att ”klä”. Det är helt perfekt.
  Helt onödigt att överarbeta det här med julen. Jag ska åka till Hötorgshallen och köpa lite finsk julskinka samt knackkorv. Den svenska prinskorven är helt värdelös.

  Är det du som diktat om gubben som lurar? Haha, den dikten är ju riktigt rolig!

  • Per

   Aha, bäst med egen gran, liten men naggande god! En fin tradition även om jag själv inte tar in gran. Jag har så många runt om mig ändå, året runt, så jag har julgran hela tiden. Hoppas du få vad du fikar efter i Hötorgshallen.

   Jo, visst är det jag som diktat!

 • annepauline

  Jag blev snopen så det räckte och blev över. Finska butiken i Hötorgshallen stängde i början på år 2020. Jag har ju inte varit dit under hela corona tiden. Jag fick tag på knackkorv på Hemköp i Åhléns men Sisu blev jag utan. Nu har Finska butiken enbart näthandel. Alltså inga färskvaror alls. Haha, jag blev stående en lång stund utan att veta vad jag skulle ta mig till. Sen kom jag på att Hemköp har knackkorv, det hade de faktiskt fortfarande. Puh!
  Sen köpte jag en tokdyr skinka, Jokkmokksskinka. Jag fick smaka en skiva och den var så god. Men som sagt sååå dyr! Äh, strunt samma, så fick det bli. Packat med folk var det i stan och alla verkade superstressade. De for runt som torra kalvskinn. Har jag inte fått corona förr så får jag väl nu. Nu fick du läsa om mitt knackkorv och skinkköp!

  • Per

   Men oj så förargligt att Finska Butiken stängt! Inte lätt att hålla reda på allt.
   Det beror på vad du var ute efter? Sisu kan jag tänka inte säljs överallt i staden men prinskorv finns väl? Är inte den i grunden en svensk produkt? Men knackkorv kan också gå och då rekommenderar jag Snellmans knackkorv med hög köttprocent.
   Jokkmokkskinka! Den hade jag provat och köpt om den funnits i disken. Det är inte alltid lätt att hitta den perfekta julskinkan. Min erfarenhet är att de billigaste färdiga julskinkorna skall man inte satsa på så jag tror du gjorde rätt genom att lägga ut en slant extra. Smaklig skinka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *