Förr i världen,  Livet på landet

Kvällsmackan

Förr i världen, just detta vanliga uttryck, förr i världen var det bättre si och så. Nja, vissa saker var bättre, andra var sämre, är väl närmast sanningen. Visst var somrarna soliga och varma på 60-talet, som jag minns i alla fall, men vill jag tillbaka dit? Nej, jag föredrar att vistas i den tid som nu är.

Förr i världen var det vanligt med kokt lake, den fulingen, på julbordet. Kanske med vitsås, kokt potatis och lite extra tillbehör därtill, jo skinka fanns förmodligen också. Gröna ärtor och olika lådor som till exempel morotslåda. Så god morotslådan var och fortfarande är. Jag smakade min första portion av julens morotslåda idag. Varför finns inte morotslåda att köpa året runt?

Jag minns speciellt en julafton när kvällen närmade sig och mor plötsligt påminde far om att han glömt att hämta jullaken hos Sjömannis-Alfred, en av byns fiskare. Oj, så han rusade i väg, oförlåtligt att bara glömma laken så där. En stund senare kom naturligtvis jultomten och vilket elände att far inte var hemma. Såå tråkigt att han missade den roligaste stunden på hela året, julklappsutdelningen. Tomten rusade vidare till nästa gård i byn och det tog inte lång stund förrän far dök upp, glad i hågen med laken i hand. Julmiddagen var räddad! Men aj, jasså tomten hade kommit under tiden? Vilken otur!

Många år senare, i vuxen ålder, kom jag att tänka på denna episod och först då gick en talgdank upp för mig att naturligtvis var det far som var jultomten. Jag hade på något sätt tappat minnet från denna speciella julafton som långt senare plötsligt dök och fick sin förklaring. – Jag har för mig att jag berättat detta tidigare men låt gå, det är min julhistoria som jag tycker bäst om. En annan är när det började brinna i skägget på moster (tomten) men den tar vi en annan gång.

Sister Jane ringde ikväll och frågade om jag ville ha en laddning lakarom som hon gjort. Hon hade fått sig en lake med rom och då gör hon naturligtvis lakarom för att i första hand bre på smörgås. Naturligtvis, en klassiker kring juletid. Jag hämta rommen och gjord i ordning kvällsmackan till téet. Så gott att sätta på knäckebrödet! Jag menar att knäckebröd är det bästa brödet för lakarom. Enkelt och då kommer rommens smak verkligen till sin rätt.

Det finns säkert olika recept för lakarom men i grunden är den ganska enkel att göra. Morbror som bodde i Sundsvall med sin familj var en mästare på att göra lakarom och hans lilla trick var en skvätt vodka i rommen. Så gott, jag minns det än fast det är femtio år sedan. Vad jag minns så fiskade han själv laken i vattnen utanför Sundsvall.

Så julen är delvis inledd med kvällsmackan med lakarom på. Jag vill bara tillägga att kokt lake är kanske inte min favoriträtt men lakarom, den är en delikatess!

Och pepparkakor finns det kvar så kan jag bara behärska mig lite så har jag några kvar till julaftonen.

Lakarom

Där ligger den, klar att inmundigas. Jag testade med ett par paprikabitar till, helt ok. Kanske gurka kunde också passa om man vill ha lite av grönsaker med?
Jag gillar paprika och oliver, mina favoriter. Hmm, kanske några oliver skulle passa…?
Tack Sis, mycket gott!


Oves lakrecept – Svenska YLE. Ove är en fiskare i en grannby inte alltför långt borta.

10 kommentarer

 • Wesber

  Nu blev jag sugen, minns än hur lakarom på en knäckebrödssmörgås smakade. far min brukade alltid göra iordning det när han fiskat lake. Lake var gott minns att jag gillade den, var ett avbrott till den evinnerliga korvsoppan och gröt av allade slag. En julafton hade mor min avtalat med pojken Möller att vara jultomte men det kom två tomtar som var fulla och skrålade och stimmade. Jag var runt 4-5 år och minns det än idag hur rädd jag blev, vilket sjå innan hon fick ut dom ur huset. Efter det hade vi aldrig någon tomte utan delade ut julklapparna själva. Morgondagens julfirande kommer nog att gå lugnare till, barnbarnens pappa ska vara tomte, han jobbar till halv fyra men ska flexa ut tidigare och byta om till tomtekläder, då tror barnen att han stackarn är på jobbet när tomten kommer. En riktigt GOD JUL önskar jag dig och alla andra.

  • Per

   Se där, det är flera som känner till denna enkla men goda anrättning. Som tur är finns den inte tillgänglig året runt, det är kanske därför den är så god när man väl kan bre en smörgås med lakarom.

   Jag har också minne av tomtar som såg förskräckliga ut för oss barn, en vill jag minnas hade ett kalvskinn på. Men det var nog en engångshändelse. Vanligtvis var det far eller någon släkting som var tomte. Visst var det spännande när man hörde de första stampen på bron och knackningen på dörren.

   Aha, så ni är kusiner… jo jag vet, du har ju släkt åt det hållet.

   Hoppas att ni får en fin julafton och att jultomten inte avslöjar sig med någon enkel detalj i munderingen.
   God Jul önskas till er!

 • Wesber

  Och förresten, Ove i filmen är min kusin och en kopia av min pappa Nils. Alfreds och Linneas pojk, det programmet såg jag faktiskt på TV.

 • annepauline

  Jag tror att jag aldrig smakat lake. Allra minst lakarom. Idag tänkte jag köpa Kalix löjrom. Det är en riktig delikatess. Men hör och häpna, Kalix löjrom kostade 5 600 kronor kilot! En ganska liten slev löjrom skulle ha kostat 420 kronor. Jag backade ur. Visst är det gott men, men…jag köpte ju svindyr Jokkmokksskinka, nån måtta får det vara på utsvävningarna.

  Jag sitter och fnissar åt Wesbers tomtebesök. Jag förstår att hennes mor tänkte ”…aldrig mera tomte…” Tomtarna å andra sidan kanske hade hoppats på att bli bjudna på mera starkvaror.

  • Per

   Nå, kokt lake är inte mycket att hänga i julgranen så du har inte gått miste om mycket. Men det finns ju anhängare av även denna fisk på bordet. Upps… kostar Kalix löjrom så mycket? Nästan i klass med rysk kaviar skulle jag tro. Du får hålla dig till lyxiga Jokkmokkskinkan.

   Tomtarna hade nog kommit till fel gård om de hoppades på starkvaror som belöning för uppträdandet. Skulle jag tro…

 • Carita

  Den mackan ser god ut. Inte nåt jag smakat men tror det kunde slinka ner 🙂
  Ja, visst minns man dagen då det gick upp för en att tomten inte fanns.
  Men jag tänker att han finns ändå. Den riktiga julgubben finns, han bor på Korvatunturi och han har bara sedan en massa hjälpredor då han inte själv hinner överallt.

  • Per

   Tomten har väl funnits i alla tider? Ungefär som Robert Lind i en av Hasse o Tages sketcher där det sägs att ”Robert Lind (i Kramfors) har funnits i alla tider”. Så kan man tro och vad är sämre än det. Tills man upptäcker att tomten har fars stövlar på fötterna… haha…
   https://youtu.be/9vITmjx3Jm8?t=146

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.