Allehanda

Gott och blandat

Facebook (FB) är en märklig manick. Just nu får jag in massor med aviseringar från RTVE, spanska televisionen, som jag visserligen gillar och kollar ibland, men inte är jag så intresserad att allt som RTVE publicerar på FB behöver framföras. Facebook verkar ha fått fnatt i logaritmerna som styr det mesta av flödet på FB. Hela 34 avisering från RTVE de senaste 17 timmarna. Ibland funderar jag faktiskt på att avsluta hela FB men samtidigt har jag stor nytta av tjänsten. FB får ibland skov där en viss sida favoriseras och då får jag massor med förslag medan anda sidor/grupper verkar försvinna helt.

En sida på FB som jag verkligen gillar är ”Painters from North”, en FB-sida där konst och konstnärer från Norden presenteras. Otroligt fina bilder med målningar som nordiska konstnärer gjort under lång tid. När jag gick med i gruppen fick jag massor med aviseringar från gruppen men helt plötsligt försvann gruppen ur flödet. Varför? Häromdagen dagen dök två aviseringar upp och jag blev åter påmind om denna grupp och alla dessa underbara bilder. Var har gruppen huserat dess emellan? Nej, FB är nog inte välfungerande alla gånger och ändringar förekommer som är minst sagt misslyckade.

Jag har tidigare berättat om att jag på min dator installerat Windows 11 som jag är mycket nöjd med. Snabb start, vissa förändringar men ändå inget revolutionerande. Det mesta är välkänt sedan tidigare. Startknappen i nedre vänstra hörn har försvunnit men i stället finns en startruta i aktivitetsfältet längst ned på skrivbordet, startskärmen.  Visserligen är knappen för avstängning lite väl osynlig men den finns i nedre högra hörn av rutan. Den knappen kunde gott få en mera framträdande och synlig plats i startrutan! Annars helt ok med Windows 11.

Dronning Margarethe II firar 50 år som regent i Danmark. En strong kvinna som jag så smått beundrar. Visserligen är jag ingen rojalist men Margarethe är en kvinna för sin kjol och krona.

Berglingske Tidende är en av Danmarks största tidningar med massor av intressant läsning. Danmark befinner sig längre västerut och på något märkligt sätt kommer nya trender och företeelser västerifrån. Därför är jag intresserad av att prenumerera även på denna tidnings webbversion. Det skulle betyda en fjärde tidning som jag läser på nätet. En engångsutgift på ca. 100 europenningar för ett år men som kommer att ge en hel del intressant läsning. Och jo, jag klarar galant av att läsa danska. Värre kan det vara att förstå vissa dialekter men så är det överallt i världen.

Sedan tidigare har jag Vasabladet, Västerbottens-Kuriren (webbversionen) och Bonniers Local News med ett 40-tal lokala tidningar i Sverige. Till en rimlig kostnad.

Skogsarbetet framskrider med god fart. Högen med färdigkluven ved bakom uthuset växer. Vädret har också varit utmärkt. Till att börja med var det ganska jobbigt att dra hem de första lassen med ved i min pulka. Det gällde att bana sin väg. Vi fick tidigare i veckan en blida vilket gjorde att snön sjönk ihop något plus att det de senaste två dagarnas minusgrader har skapat en hård bana att dra pulkan längs. Nu går det hur lätt som helst. Jag behöver ingen liten häst utan häst kan jag vara själv. Visserligen får jag gå flera gånger men det ger kilometer på min motionsapp, Sports Trackers, och det är ingen lång sträcka eller stor brådska.

En viktig sak vid arbete är att man har god planering samt bra verktyg. Då går allt lättare. Det finns ett ordstäv som säger att ”bra planering är halva arbetet” och jag håller med. Jag köpte ny kedja till motorsågen och hu hur mycket bättre motorsågen kapade tallstammen som låg som vindfälle sedan storstormen hösten 2020. Småningom måste jag vässa kedjan men ny fil inhandlades också.

Vad gillar du Facebooks krumbukter? Eller struntar du i tjänsten helt? Betalar du för tidningar på nätet eller är det vanlig prenumeration av papperstidning som gäller? Eller betalar du alls för någon tjänst på nätet? Typ Netflix och Spotify.

Vindfälle

Här håller jag till någon stund flera dagar i veckan. Sågar, klyver och drar hem i pulkan. Däremellan sitter jag på en stubbe och filosoferar medan jag låter andhämtningen återgå till det normala. Ett alldeles utmärkt sätt att fördriva dagen!


Painters from north – Facebook

Berglingske Tidende – hemsida

Sports Tracker – hemsida

2 kommentarer

 • annepauline

  Facebook har jag aldrig förstått mig på. Jag är tydligen med på FB utan att jag ens vet hur och när det har skett. Inte får jag det avslutat heller. Ibland kan jag faktiskt logga in där och kolla. Nu är det länge sen sist, det är bara reklam och reklam och åter reklam. Nej usch. – Netflix och Spotify pratar folk om. Jag har inte den blekaste aning om vad det är. Jag tänker inte ta reda på det heller.
  Jag prenumererar på en veckotidning för korsordens skull. Korsord ska lösas på riktigt papper. Prenumererade flera år på tidningen Kuriren men det blev så hiskligt dyrt. Undrar om den finns kvar, den var ju konkurshotad.
  Jag skulle gärna prenumerera på Vasabladet, gjorde det flera år, men det har ju också blivit förskräckligt dyrt.
  Ja, säg vad som inte har blivit dyrt, grannen fick precis elräkningen för december…över 6000 kronor!
  Dina stubbar i skogen är nog värda sin vikt i guld! Om man är så lycklig så man har en vedspis eller kakelugn.

  • Per

   Netflix är ju en filmtjänst, Spotify en musiktjänst. Spotify har jag eftersom jag gillar musik och lyssnar faktiskt en hel del. Däremot Netflix skulle troligtvis inte bli använt speciellt mycket. Det beror på vilka intressen man har. Fyra betaltidningar kan tyckas mycket men jag kan när som helst avsluta abonnemangen.
   Papperstidningen har jag vant mig av med och vill nog inte ha tillbaka men jag kan hålla med om lösa korsord på papper har sin trevnad.
   Kuriren finns tydligen kvar. https://www.kuriren.fi/
   En annan finlandssvensk tidning är EOS, den finns också kvar. Barntidning i första hand.

   Jag fick också min elräkning tidigare i veckan och jag bävade inför att öppna kuvertet. Nåja, visst var den hög men ändå inte förskräckligt hög. Tur att jag inte har direktverkande elvärme via element. Och jo, egen ved hjälper till att hålla nere hushållets kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.