Funderingar

En bedrövelsens dag

Jag skall fatta mig kort, redan nu har vi fått tillräckligt mycket av dagens elände och jag vill inte spä på ytterligare genom en lång text men jag vill uttrycka min sympati för Ukraina och dess folk, oberoende vilket språk de pratar, och jag vill visa min avsky för det sätt som president Putin i Ryssland våldtar en annan nation och ett broderfolk. En lögnare och våldsverkare är han!

Det jag främst undrar, hur reagerar ryska folket på detta? Kan det vara så illa att en stor majoritet av Rysslands befolkning står bakom detta? Jag hoppas och tror inte det, när få vi se en reaktion? Tyvärr har jag inte sett eller hört en enda rapport från Ryssland eller intervju med människan på gatan under dagens lopp. Jag har visserligen inte suttit klistrad vid tv-rutan, jag tror inte att det är bra för humöret att ständigt matas med våld och tragedi, men jag har kollat nyheterna flera gånger under dagens lopp men nepp, inte en enda vanlig ryss har jag sett. Jag skulle ge en slant för deras ärliga åsikt.

En slant kan komma att behövas om det blir stora flyktingströmmar och som hjälp till utsatta människor i Ukraina. Jag bidrar regelbundet till Röda Korsets verksamhet och jag hoppas att de snabbt drar i gång en kampanj för de krigsdrabbade i Ukraina. Det finns säkert andra organisationer också, huvudsaken är att man kan hjälpa till med ett strå, dock bör man vara säker på att pengarna går rätt väg och inte hamnar i fel fickor.

Edit. Jag läser senare ikväll i Vasabladet att det förekommer protester i många ryska städer. Än finns det hopp!

Pedersöre kyrka

Pedersöre kyrka 2011

2 kommentarer

 • annepauline

  Man har läst om corona och corona och corona varje dag i två års tid. Nu är det i stället Putin och Putin och Putin.
  Han är ju maktgalen, värre än någonsin verkar det som. Får se hur det där slutar. Ryssen kommer, som man alltid sa i Finland förr. Min mor levde ett antal år under ryssen så jag har ett skrin med rubel och kopek. Då blir jag säkert populär om ”ryssen kommer”.

  • Per

   Tyvärr har Rysslands härskare ofta under århundrade fört en imperialistisk politik, inte minst Österbotten fick smaka på denna plåga under Stora ofreden i början på 1700-talet, sedan tsarväldet under 1800-talet. Därav uttrycket ryssen kommer. Som tur var skonades vi från det värsta under Sovjetdiktaturen men det gällde att stå med mössan i hand och hylla VSB.
   Jag hoppas dock att det i dagens Ryssland finns unga krafter som inte accepterar sådana gammeldags fasoner som Putin utövar och kastar honom ur sadeln, förr eller senare. Det är det han är rädd för, parat med vanföreställningar och drömmar om ”Make Russia great again”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.