Allehanda

O sköna maj och som grädde på moset, kvarskatt

Så har vi rullat en god bit in i maj månad och vädret står oss bi. Inte jättevarmt men rätt behagligt och njutbart. Jag är inte någon vän av stark sol och alltför många grader över +20. Är det mera än +24 C vill jag gärna sitta i skuggan. Solen skiner, himlen är blå och fåglarna säger pip.

Något regn fick vi natten till lördagen så på förmiddagen eldade jag upp lite skräp från vinterns vedhantering. På dryga timmen var brasbrännandet över. Nästan ett par dagar senare än Valborgsmässoafton när det annars på sina håll är tradition att elda. En riktigt fin stund där vid brasan.

På torsdagskväll skickade jag som test ett vykort till mig själv via finländska Posti och si idag kom det fram. Helt bra leveranstid och snyggt kort, blankt och fint, styvt kartong-papper och fina färger. Lite mindre format än PostNord och klart dyrare men annars med beröm godkänt. Och  snabbare inom Finland.

Mindre trevligt är att jag idag fick besked om restskatt för år 2019. Som jag ser det beroende på att Skatteverket gav mig fel skatteprocent de två första månaderna på året eftersom de inte räknade med att jag också har en pension från Sverige. I dessa tider med snabba förbindelser borde det vara rutin för de som har pension från två länder inom EU, och i synnerhet inom Norden, att en samkörning görs av pensionerna och därmed automatiskt ges rätt skatteprocent. Borde absolut inte vara någon omöjlighet om bara viljan finns. – Känns lite surt när jag inte haft restskatt på årtionden tidigare.

I år var jag snabb på att kolla skatteprocenten redan från början och hann styra det rätt, efter vissa krumbukter hos skatteverket. Och en annan sak, deras redovisning av uträkningar är inte gjorda för att förstås av en vanlig dödlig, den saken är klar. Mest tårta på tårta i en obegriplig lång radda med rader om avdrag och skatter och övriga specifikationer och förvärvsinkomster och kapitalinkomster och rundradioskatt och kommunalskatt och skatt för jordbruk och skatt för skogsbruk och sjukvårdspremie och jag vet inte vad. Och som grädde på moset Kvarskatt! – Helt klart att jag mot ett fett konsultarvode kan göra deras redovisningar, blanketter och internetsidor bra mycket begripligare än var de är idag. Tro mig, sådant har jag öga för!

En nätt liten brasa, va? Det hade gått bra att grilla lite korv men den hade jag inte hemma. Och nej, segelbåten är inte min. Däremot höräfsan, den är min!

6 kommentarer

 • annepauline

  Skattemyndigheten har garanterat nostalgi skatt. Läste du inte något sådant? Har man en sån fin nostalgi harv och nostalgi höräfsa som du har så får du säkert börja betala nostalgi skatt snart. Här harvar vi bara på med covid 19.

  • Per

   Psst, säg inte ordet nostalgiskatt högt, någon skattmas kan snappa upp det. Som tur är finns inte den skatten med bland alla raderna.

 • annepauline

  Här har man börjat med skatt på plastkassar. En plastkasse som man bär hem inhandlad mat i kostar nu hela 7 kronor. De tunna sladdriga plastpåsarna som man lägger frukt i kostar också, allt från 50 öre upp till flera kronor.
  Där verkar prissättningen vara lite godtycklig. Köper man lösgodis i plastpåse kostar plastpåsen en summa separat från godiset. Nu är det slut med rullarna med gratis små plastpåsar som brukar finnas direkt utanför kassalinjen att till exempel lägga frysta varor i. Hej och hå för skatter. Så nu blir det som förr i vääden, man får ta med sig handlingsväskon när man ska iväg och handla. Allt var bättre förr när det var sämre. Om det blir mindre plastskräp i haven efter denna åtgärd återstår att se. Tveksamt.

  • Per

   Detta med plastpåsar i natur och hav är inte ett stort problem i Norden. Länge sedan jag sist såg en fritt flygande plastpåse eller plastkasse. Däremot finns det avskräckningsbilder på nätet och massmedia som visar hela öar med skräp som driver omkring på de stora haven. Så detta med att inte använda plastkassar och -påsar är mer eller mindre en symbolhandling i våra länder.

   Men, det finns typer som slänger skräp, fimpar och tomglas omkring sig. De borde få en omgång med karbasin!

   Vad jag vet så finns inte här någon plastpåseskatt.
   Blir det på det sättet här i Finland så kommer jag att skaffa mig en stor näverkorg att stoltsera med. Brukar finnas till salu på torget i Vasa. Men det skall vara en stark och robust en.

 • hasse

  Näverkorgen får du nog inskaffa, skatt på plastpåsar fick vi nog för ett tag sen.
  För länge sen var jag i en näverkorgperiod. Kanske redan då ngn typ av miljötänk /Gretatankar?
  Hade köpt en svampkorg med några påmålade linneablommor. Begav mej en dag till Handilin på inköp, korgen med då.
  När jag stod i kassan och plockade mina inköp i korgen kommenterade vd,n för Glamoxföretaget: ” Du, det ser lite sött ut det där”
  Med skammens rådnad ännu brännande på mina kinder kom jag hem, tömde korgen och gick ut med den i garaget. Där hittade jag en sprayburk med mattsvart färg och målade hela näverkorgen svart.
  Sen dess har korgen aldrig besökt Handilin.

  • Per

   Oj, finns det plastpåseskatt redan, det visste jag inte. Dags för näverkonttin, som man också kan säga på dialekt.

   Du får nog ta dig en funderare till nu när det finns plastskatt. Fram för fler näverkorgar! Jag får ta mig en sväng till torget för att se om där finns något stånd som säljer rejäla och slitstarka korgar. Sedan när den är uttjänt efter många års tjänst är det bara att elda upp den och få värme på köpet.

   Aj, aj, du blev svaret skyldig där i kassakön. Du kunde ju ha svarat: ”Som du då, sötnos” ha, ha…
   Mer risk för att det blivit en ännu värre fadäs. ha, ha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.