Allehanda

Radio Vegas sommarpratare 2022

Det som slår mig när jag studerar listorna över årets sommarpratare från Radio Veta och P1 är hur få jag känner till av bara namnet. Radio Vega har 35 sommarpratare varav jag sedan tidigare känner till 7. Hos P1 är antalet sommarpratar 58 och av dessa känner jag också till 7. Jag blev tvungen att dubbelkolla men så är det, de flesta är mig tämligen okända. Håller jag på att bli helt sidsteppad av tidens gång eller vad händer? En orsak kan vara att jag tittar väldigt lite TV och det är ju där som mycket händer.

Efter att närmare fördjupat mig i de båda listorna har jag kommit fram till vilka jag vill lyssna på i år, i alla fall ge dem en chans. Sedan kan det mycket väl hända att även andra sommarpratare får komma till tals vad tiden lider och om jag får bra tips.

Ifjol hade jag prickat för 6 pratare från Radio Vega som jag absolut skulle kolla. Hur många blir det i år?
Fet och kursiv stil från Vegas hemsida.

1.7 Peppe Öhman & Magnus Silfvenius Öhman, medieprofiler i LA – om att slå sig fri både från ekonomisk ångest och Svenskfinland.
– Peppe Öhman känner jag till lite grann och det är alltid intressant att höra något från over there och resan dit.

5.7 Ilmari Käihkö, krigsforskare & docent – om att följa med kriget i Ukraina som expert
– Namnet sade mig inget men sedan kom jag på att han brukar kommentera kriget i Ukraina i massmedia och det kan vara intressant att höra vad han nu har att säga om detta.

13.7 Marcus Rosenlund, vetenskapsredaktör – om att vara en vetenskaplig skeptiker
– Ett givet kort! Han brukar ha intressanta inslag och program i Radio Vega, ofta ur en vetenskaplig synvinkel.

19.7 Mats Bergman, propagandaforskare – om propaganda och hur vem som helst kan sprida det
– Okänd person för mig men ämnet är mycket intressant.

27.7 Kent Wisti, präst & satiriker – om fattiggubbar, trösteänglar och erotik i kyrkorum
– Kent har ju teckningar med kluriga kommentarer och han brukar vara fyndig. Med ämnet ”fattiggubbar” borde det förmodligen också bli en skopa Österbotten.

28.7 Elli Flén, kommunikatör & fd fredsbevarare – om kampen att rädda sin afghanska vän
– En Monäsbo som bland annat brukar dyka upp som vältalig i programmet Eftersnack och hon har även tjänstgjort som fredsbevarare i Afghanistan och i Kosovo.

29.7 Torbjörn Kevin, fd chefredaktör & dialektentusiast – om fula och vackra dialekter
– Dialekter, det gillar jag och vill gärna höra mera om

3.8 Claus Stolpe, statsvetare, USA-forskare – om intresset för amerikansk kultur och politik,
– Han borde kunna berätta ett och annat intressant från och om USA

9.8 Jan Mosander, journalist – om att vara ombord på Costa Concordia när fartyget sjönk
– Bra berättat borde det bli en intressant grej.

12.8 Julia Korkman, rättspsykolog & minnesforskare – om hur opålitligt vårt minne är.
– En för mig okänd person men ämnet är intressant.

Ser man på, det blev hela 10 utvalda i år från Radio Vegas lista. Bättre än i fjol men ni får gärna tipsa mig om fler intressanta från listan. Brukar du lyssna på sommarpratare? Från Radio Vega, P1 eller båda?

Begravningsplatsen i Malakton, Oxkangar

Det var längs denna stenmur jag hankade mig fram i torsdags när jag efter knäkraschen skulle till Bettan för hemtransport. Stenmur finns på tre sidor av begravningsplatsen i Malakton.
Annars är jag på bättringsvägen men vågar ännu inte helt lämna bort kryckorna.


Här är Vegas sommarpratare 2022 – Radio Vegas hemsida. För den som vill lyssna på nätet går det att senare leta upp programmen på YLE Arena.

”Sommarpraten sänds i Yle Vega 27.6–12.8.2022, alla vardagar i Yle Vega strax efter kl. 10 och 18. Du kan också lyssna när som helst på arenan.yle.fi, där ligger programmen kvar i ett år. Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands”

10 kommentarer

 • Wesber

  Vilket fint foto från begravningsplatsen i Malakton, kände inte igen det vid första anblicken och inte känner jag igen namnen på någon av dina uppräknade sommarpratare heller.
  Själv ska jag gå på utomhuskonsert vid Aspeboda kyrka på midsommarafton, där ska nämligen en av mina favoritskådespelare från den danska tv-serien Badhotellet uppträda med sång. Lisa Werlinder heter hon och spelar Alma Molin i serien som just nu går på fyran.
  Jag tycker väldigt mycket om Badhotellet och har följt varenda avsnitt så det ska bli kul att höra och se henne livs levande, hon sjunger jazz och det är ju inte min favoritmusik men låt gå för det då. Det har i.a.f utlovats strålande väder hela juni månad ut med upp till 28 gr varmt.
  Ha en skön sommar

  • Per

   Tack!
   Oj, kände du inte ens till Kent Wiste, prästen som gör satirteckningar i DN? Han har rötter till norra Österbotten och det är säkert därför han delvis kommer att prata om fattiggubbar. Han är rätt fyndig och träffsäker.
   https://old.faktum.se/kent-wisti-en-kyrkans-man/

   Jag blev tvungen att googla på Lisa Werlinder, lika okänd för mig som Wisti kanske är för dig? Skådespelare och musiker med sång och altsax som specialitet, Finns också på Spotify och det lät bra så det blir nog en fin upplevelse. Även här lovas en fin midsommar. Ha en bra sommar även du!

 • E

  Hmm, jag kände till hela 18 st av Vegas sommarpratare. Med kände till menar jag då att jag kände igen namnet och vet vad de sysslar med. Jag blev lite överraskad över att det var så många för jag ser inte speciellt ofta på finsk tv. Det enda programmet jag ser någorlunda regelbundet är Efter nio på måndagskvällarna. Jag brukar bli glad över att det trots allt finns så många finskspråkiga som kan och vågar tala svenska i det programmet.

  Vem jag sen kommer att lyssna på har jag inte funderat närmare på ännu, men åtminstone Eva-Lott Björklund. Vi har gemensamma bekanta. Sen hoppas jag att hon sjunger själv i programmet, hon har en fantastisk röst.
  Kanske Ilmari Käihkö, Liselott Lindström och Julia Korkman. Mecki Andersson ev, After Eight har ju sin verksamhet ett kvarter bort.

  Trevlig sommar, hoppas benkrämpan ger med sig!

  • Per

   Det var många, 18. Det var just det jag menade, att man hört namnet och kanske har ett hum om vad de sysslar med. Vissa kanske man vet mera om men det är egentligen bara Wisti som jag känner till lite närmare.
   Jag antar att du med ”finsk tv” menare finlandssvensk tv. Själv tittar jag nyheterna varje kväll förutom ikväll när jag försova mig haha… eller program typ Spotlight om ämnet intresserar men det är inte ofta. Som jag skrev, jag tittar ganska lite tv.

   Du hittade i alla fall några som kan intressera. Jag brukar ge de flesta en chans genom att lyssna en stund i början och en stump i mitten via nätet. Känns det bra och är intressant lyssnar jag hela programmet.
   Vi får hoppas att Eva-Lott sjunger och ger prov på sin röst.
   Jo, benkrämpan blir bättre och idag for jag till storstan för att midsommarhandla – det gäller att va ute i god tid men det var många andra också – och det gick hyfsat bra om än långsamt utan kryckor men på eftermiddagen var jag så trött att jag sov bort rätt många timmar.
   Ha en trevlig och solig sommar!

   • E

    Ursäkta, jag var slarvig! Jag borde ha skrivit finländsk tv. Någon entydigt finlandssvensk tv-kanal finns ju inte längre, även om TV5 har mera finlandssvenska program än övriga kanaler. Också Efter nio har många finskspråkiga inslag. Strömsö är väl det program som är mest svenskspråkigt, men eftersom jag varken har hus eller trädgård är det inte riktigt så intressant för min del. ”Reality”-såporna och lekprogrammen undviker jag aktivt, både på svenska och finska!
    Nyheterna ser jag också på finska el finlandssvenska, orkar inte med det politiska käbblet i de rikssvenska nyheterna. 🙂
    Bra att benet blir bättre! Krämporna kommer oftare nuförtiden, bara att bita ihop. Själv käkar jag smärtstillande pga en tandoperation i går, men det blir nog bra.

    • Per

     Ja just det, finländsk är ett allmänt ord för alla finländare, finnar som finlandssvenskar men även samer och invandrare som bott en längre tid i Finland men ännu inte landat bekvämt i något av de inhemska språken. Men många verkar ha helt glömt bort ordet finländare.
     Du har helt rätt, den finlandssvenska TVn är en spillra av sitt, om inte fornstora jag, så i alla fall en kanal som kallade sig finlandssvensk. Idag får man vara glad åt det lilla som finns kvar.
     Nyheterna kollar jag, både på YLE 5 halv åtta och Rapport men annars blir det mest tittande via de tips jag får från ett nyhetsbrev från Svt. Men det är inte mycket.
     ”Reality”-såporna och lekprogrammen undviker även jag som pesten, så konstlat, nutidens sagor.
     Jämna plågor, de där krämporna, är det inte uppe så är det där nere, haha…

 • annepauline

  Av Radio Vegas sommarpratare känner jag inte till ett enda namn.
  Men jag har läst ett av dina gamla inlägg som heter Ett mysterium för vilken myra som helst. Ett synnerligen roande inlägg. Det inlägget måste vara med i din kommande bok. Som kommer snart, boken alltså!

  • Per

   Jag vet sedan tidigare att sommarpratarna inte är dina favoriter så därför var det bra att du hittade något annat att läsa. Och jag gissade genast vilket inlägg det var, den gången jag jagade myror. Jo, ett av de bättre inläggen på denna blogg.
   https://villniles.com/2010/05/22/ett-mysterium-for-vilken-myra-som-helst/

   Boken är för tillfället ett sorgligt kapitel sedan jag måste börja tagga om alla mina bilder eftersom jag vid en ominstallation av datorn tappade alla taggar i Lightroom, suck, Det tar nog hela sommaren men kanske till hösten kan jag åter börja fundera på boken. Det verkar bli ett långdraget projekt men det finns kvar!
   Även nästa inlägg blir om sommarpratare, från P1, men kanske du än en gång hittar något gammalt intressant via Slumpmässiga inlägg.
   Ha en trevlig midsommar!

 • Erik Forsling

  För mig är det oväsentligt vilka man känner till eller ej. Jag tycker att man gott och väl kan öppna dörren även för främlingar. Sitter nu svettig i bara kalsongerna i min solvarma lägenhet och lyssnar på dagens sommarpratare Diamant Salihu: https://sverigesradio.se/avsnitt/diamant-salihu-sommarprat-2022 .Väl hörvärt. Och jag kände inte till honom sedan tidigare, även om jag förmodligen har hört honom på radio tidigare. Jag är i stora stycken namndement.

  Mycket bra och en intressant berättelse som delvis också är berättelsen om en livsvandring. Rekomenderas med högsta betyg. En gnutta socialrealism är också skickligt inbakad. Att bara söka sig till det man uppfattar som säkra kort anser jag vara en fegisattityd, men det är också viktigt att hålla i minnet att i en demokrati har man rätten att göra fria val. Själv anser jag att det är nyttigt, nästan en demokratisk skyldighet, att ta in okända röster – vare sig de är ord på papper eller i talade sammanhang. Sedan orkar man såklart inte med allt. Men att ständigt göra nya upptäckter är en del av det riktiga livet.

  Ha det nu bra, och jag hoppas att rekreationen av ditt knä har avlöpt väl. men å andra sidan är vi väl båda på den sidan av livsvandringen att olika besynnerliga krämpor ingår i konceptet.

  • Per

   Förvisso, man skulle missa mycket om man bara höll sig till det gamla vanliga och kända personer. Intressant tycker jag ändå att hålla koll på vilka man känner till sedan tidigare och hur de blir färre med åren. Jag brukar ge de flesta en chans men det är inte säkert att jag lyssnar på hela programmet. Finner jag efter en stund att det inte verkar intressant så hoppar jag lite längre fram ett par gånger och fortsätter det i samma stil blir det nobben. Detta kan ske långt in på hösten för på sommaren lyssnar jag främst på ”säkra kort” som inte alls behöver vara så bra som jag trodde. Det finns också så mycket annat att göra på sommaren och jag betar även så sakta av P1, Radio Vega och Radio Örnsköldsvik som också brukar ha bra sommarprat.

   Även jag lyssnade på Diamant Salihu igår, ett intressant och bra program var det. En del av programmet handlade om gängkriminaliteten där han kom med nyttiga synpunkter men där han till slut också konstaterar att inte heller han har svaret på en misslyckad integration. Som jag skrivit tidigare i ämnet så består integration av två delar där man ofta glömmer bort den ena.

   Mitt knä är på bättringsvägen men jag får ännu denna vecka ta det lugnt och starta upp så sakta. Visst, ibland är de nere, ibland där uppe, de där krämporna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.