Livet på landet

Tröstlöst

Jag hoppas inte någon klassar min blogg som väderblogg men jag måste ändå beklaga mig något över all den snö som vräkt ned den senaste veckan och mera är på kommande. Tisdag utlovas en rejäl snösmocka till. Det blir snöskottning nästan varje dag och snön är inte heller av det lättaste slaget. Därtill har jag nu så höga drivor och snökarmar på gården att jag inte mera kan med snöskottan hiva upp det på snödrivan utan jag får köra ihop en hög och sedan mocka med en skyffel upp på drivan. På flera ställen är den 1,5 meter hög.

Idag tog snöröjningen närmare 2,5 h och till på köpet så gick också snöskottan sönder. Snöbjörn eller snösläde som den också kallas. Den är gammal som gatan, säkert från 1970–80-talen någon gång så den har gjort sitt. Istället lånade jag sister Janes snöskotta för att fixa det sista. Oj, så mycket bättre den gled i snön. Imorgon blir det färd för att inhandla en ny snöskotta!

Två timmar efter att jag blev färdig kom nästa snöfall och till på köpet verkar det som om det också fallit underkylt regn för ikväll när jag kollade så fanns det en isskorpa överst på snön. Mera snöjobb imorgon alltså.

En sak till, på taken ligger nu stora mängder snö och för de som har tak som inte har så brant lutning så gäller det att få bort snön så att inte taken brakar ihop. Jag har aldrig skottat snön från taken där jag bor och jag hoppas att de håller även denna vinter men jag får hålla ett öga på situationen.

Ja, rent tröstlös är denna myckna snö! Jag mätte snödjupet idag och nu är det 60 cm. Jag tror det är länge sedan vi haft så mycket snö. Och som grädde på moset så såg jag ikväll ett inslag i Rapport där det varnades för att Golfströmmen håller på att sakta in vilket skulle betyda att vi får mera vinter och kallare klimat framöver. Suck, mera snö på lång sikt. – Märkligt nog med tanke på den globala uppvärmningen.

Istället för skogsarbete så blir det snösvängen kommande vecka.

Hissar eller dissar du snön när det blir så mycket? Själv är jag hjärtligt trött på den redan nu och hoppas att mars blir bättre.

Höga snödrivor

Jag ser glad ut men skenet bedrar. Jag är tröstlöst begravd i snö upp till halsen. Borde jag göra en snögrotta i drivan och erbjuda exotiskt boende för sportlovsfirande stadsbor?

Smödrivor

Mycket jobb för att få till denna yta. Övrig motion behöver jag inte fundera på och jag hoppas att ett ryggskott inte infinner sig. Det vore förödande. Då blir jag mera insnöad än vad jag annars är.

6 kommentarer

 • Designern

  Hoppas att det fortfarande finns ”snöskutto” att köpas – hört att de håller på att ta slut i vissa köplador 🙄.

 • hasse

  Mitt råd från en som befinner sej i samma situation: Ta de strategiska måtten på Bettan genom att köra ut till vägen , sen vända om å köra/backa in i garaget . Bilspåren som då syns ökar du på med 30 cm på båda sidor om hjulspåren. På så vis får du fram den minimala arealen som behöver hållas uppskottad. Samt en ”skottbredd” till huset.
  Småningom kommer ju en dag när Vår Herre, eller är det våren, som fixar resten.

  • Per

   Detta blir som sista utväg, ett nödläge. Men jag har ändå ganska gott om utrymme så jag kan minska ytan ganska mycket vilket jag började med idag. Och när sedan snön rasat av uthuset så får jag beställa en hjullastare med skopa som lyfter bort eländet. Det kommer nämligen ytterligare en betydande mängd från taken.
   Ja, den våren får vi hoppas på!

 • annepauline

  Ungefär så där såg snöhögarna ut som jag gjorde snögrottor i hemma i Finland. Det var värst så mycket snö ni fått! Här är det plusgrader och det regnade en hel natt så snön krympte ihop snabbt som bara den. Vilken tur att du fick tag i en ny snöskovel. Du klarade dig! Det gjorde inte jag sommaren 2018 när det blev så där fruktansvärt varmt och jag kom på den geniala idén att köpa en fläkt eller två. Haha, det fanns inte en enda fläkt kvar någonstans! Jamen då köper jag via nätet, tänkte jag. Haha igen, fläktarna var slutsålda på precis varenda ställe. På Blocket sålde folk enkla billiga bordsfläktar för tusentals kronor.

  Snön rasade av taket här en kväll och det var sånt oväsen så jag trodde att det åskade. Nä, nu får det bli vår!

  • Per

   Riktiga snögrottedrivor har jag på min gård. Borde vara ett eldorado för snöälskande barn.
   Plusgrader lär komma på torsdag och då rasar förhoppningsvis snön av taken med ytterligare och MYCKET tyngre arbete som väntar. Jag misstänker att jag får beställa hjälp då. Dunder och brak lär väl höras här också.

   Jag antar att du fick tag i dina fläktar till slut och att de kommer att behövas kommande sommar! Visst, så tror jag det blir, en lång, het sommar! Kan vi drömma om mitt i vintern och sedan klagar vi på värmen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.