Upplevelser

Alla dessa människor

Som framgick av mitt inlägg ”Mina vänner listan” är fotografi ett av mina stora intressen. Att med kameran fånga ögonblicket och kunna förmedla och spara det för framtiden. Med mobilkameran eller avancerad systemkamera. Eller en gammeldags analog kamera. En duktig fotograf får fina bilder oberoende av utrustning och väder men i regel får man mycket lättare fina bilder med bra kamera och objektiv.

Igår fredag besökte jag IBIS på Vasa konsthall och kunde beundra fotoklubben Knäppisarnas fotoutställning. Riktigt fina bilder och som alltid när jag är på utställning valde jag tre toppbilder som jag gärna hade hängt på väggarna hemmavid. Samtidigt kunde jag också konstatera att jag själv har bilder som platsat på denna utställning. Besök gärna utställningen om ni har vägarna förbi!

Inspirerad gick jag därifrån och tog lite bilder runt Salutorget i Vasa med min bloggkamera. Visst är naturbilder vackra och visst är solnedgångar strålande men mitt främsta fotointresse är det som kallas street photography, det vill säga bilder från urbana miljöer där också människan ofta är en del av bilden. Inte helt lätt med tanke på att alla inte vill vara med på bild och hur vet man det? Att våga ta pangbilden.

Naturligtvis bör man inte ta bilder av människor i utsatt läge, så till vida att man inte har tillstånd och det gäller speciella fotoprojekt, men i övrigt har man rätt att ta bilder av allt utan att fråga lov. Dock inte på tomter och privata områden utan tillstånd. Man har inte heller rätt att publicera bilder i kommersiellt syfte utan tillstånd av de som finns med på bilden. Så har jag uppfattat sakernas tillstånd. Rätta mig om jag har fel!

Visst kan man fråga lov innan fotograferingen men samtidigt går man miste om det spontana i en bild och just det spontana och unika, det som hände just denna sekund, är poängen med street photgraphy, anser jag.  – Steet photography, finns det något gångbart svenskt ord?

Jag får blygsamt tillstå att jag inte är någon modig fotograf i genren street photography och många är de tillfällen som jag missat därför att jag inte vågat eller inte varit snabb nog. Jag har också mycket att lära inom denna genre och just därför är det intressant. Och vilka är egentligen kriterierna för en lyckad street photography-bild? Smaken är delad som baken.

Alla dess människor; jag lyckades fånga några på bild i fredags på Salutorget i Vasa. Vi tittar på några bilder.

IBIS Vasa

Det var här det började i fredags, Knäppisarnas fotoutställning på IBIS.

Café de Paris i Vasa

En man njuter en kopp kaffe på Café de Paris i Vasa. Förmodligen var det kaffe i koppen. Jag ser inte någon tepåse eller annan attiralj för tedrickande.

Två flickor samtalar i Vasa

Två unga damer samtalar. Vad månne språkar de om? Så långt sträcker sig inte Street Photography att vi vet det.

Man i Vasa som väntar

Denna man stod helt stilla en lång stund på samma plats. Kanske väntade han på någon?

En fredag i Vasa

Denna bild blev den mest lyckade i fredags, tycker jag.
Vad anser du om Street Photography?


Knäppisarna – hemsida

Complete Guide to Street Photography for Beginners – hemsida

Mina vänner listan – inlägg på min blogg

6 kommentarer

 • Petra

  Jag tycker ochså om att betrakta folk i olika miljöer. Att sitta på ett cafe och se på människor på hur de beter sig , rör sig , pratar med andra , hur de är klädda m.m jätte intrassant
  Fin blogg du har är ofta in och kollar men lämnar inte ofta avtryck ?

  • Per

   Visst är det så, människor är intressanta även på håll och sådana man inte känner. Tyvärr tar munskyddet i pandemitider bort den stor del av nöjet att betrakta människor. De blir som anonyma halmdockor.
   Roligt att du gillar bloggen, kommentera gärna! Jag brukar säga att ofta är kommentarerna halva inlägget.

 • Wesber

  Visst är det fint med sådana bilder, jag har varit osäker vad man får och inte får lägga ut på sociala medier. Tog bort en bild så sent som igår från Instagram som jag fotat på äkta hälften när han satt i ett lusthus i Mellsta. Fick med två andra okända som plötsligt dök upp och vart väldigt osäker på om jag hade rätt att lägga ut fotot. Jag tycker om spontana foton med människor på men vet inte vad som gäller där, barnbarnens ansikten vill jag däremot inte visa på sociala medier för det vet jag att föräldrarna inte tycker om, har fått skäll av sonen en gång och det räcker. Haha

  • Per

   Högst troligt hade du kunnat ha kvar bilden.
   Bilder på barn är ett speciellt kapitel. De är ju tacksamma motiv men samtidigt får man respektera föräldrarnas önskan ifall de inte vill ha sina barn på bild offentligt. En annan instagrammare är https://www.instagram.com/talamodscarina/ som ofta har sina barnbarn som motiv på Insta och FB och vilka bilder hon tar. Rent fantastiska bilder!
   Ytterligare en känslig grupp är personer med skyddad identitet. Det vore olyckligt om deras identitet och tillvaro avslöjades av en bild på Internet. Samtidigt vore det nästan omöjligt att ta bilder i stadsmiljö med människor om man inte fick ta bilder där människor finns och publicera dem. Fotovärlden blev bra mycket fattigare i så fall.

 • annepauline

  Trevliga bilder. Vilken fin entré, eller vad det nu är, till utställningen. Det stora fönstret längst ner är ju som en tavla i sig. Den roligaste bilden du haft på människor på gatan är nog den med ungdomarna som dansade och tanten som gick förbi allihopa helt oberörd med sin handväska. Den bilden är ju för kul!

  • Per

   Fönstret är just ett fönster ut mot Rådhusgatan. Till vänster kommer man in från en större sal för konstverk.

   Jag vet vilken bild du menar och visst är den bra men tyvärr hittar jag den inte bland mina inlägg från den tiden, augusti 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »