Allehanda

Åsele, julpyssel på nätet

Kanske ni sitter uppe halva natten för att knåpa ihop rim och reson, slå in julklappar eller bara allmänt frusta över att julstädningen tar sådan tid. Kanske mor i huset gör förberedelser inför julmiddagen i morgon, far kommer hem med granen i sena kvällen eller katten har vält ljusstaken för femti-elfte-gången och allt är systemkalopps.

Eller så är allting färdigt, klappat och klart, bara sitta där och glo på granen, vänta på tomten (nääääär kommer han?), vad månne finns i det paketet, hur många julkort fick vi i år, nu orkar jag inte fler chokladpraliner, visst smakar skinkan ovanligt bra i år, gäsp, uppesittarkväll, ett måste.

För er som har allt klart och har allmänt tråkigt har jag en uppgift att lösa. Den behöver inte bli klar ikväll utan när ni så behagar. Kalla den fånig, kalla den vad ni vill men lös den om ni kan! Jag fixade den redan i somras med hjälp av motorburen ungdom på orten som gjorde sina lovar i sena lördagskvällen.

Orten är Åsele i sydligaste Lappland, Västerbottens län. På denna sida finns fyra kameror i realtid. Här finns kartan. Kan ni på kartan placera ut var dessa kameror finns, på ett ungefär?

Ofta när jag är ute och reser besöker jag orten på förhand via nätets alla uppslag. Kartor, kameror, hemsidor, Facebook, YouTube, you name it. Allt för att skaffa information och för att spara tid när jag väl är på plats. Varför ödsla tid att leta köplada när man på förhand kan klura ut var denna finns. Köplada är kanske inte det första man vill skåda på orten men kan vara nog så bra att känna till ifall man saknar något till middagen som puttrar på spritköket, t.ex. korv eller en burk ärtsoppa. Ja, ifall man campar, fixar maten i naturen eller tältet har fått sig en reva och silvertape behöver inköpas. Eller bara vill vara informerad och känna sig lokal.

Skriv gärna en kommentar när ni lyckats eller bara vill meddela att ni är fullständigt lost i Åsele.

Jag tror jag tar en vindruva till.

2015-12-23 Hellnäs 004-1
Julgranar vid Hellnäs sund

0 kommentarer

 • Syster yster d.y.

  Vilken fin bild, som en tavla. Inga problem med att ha för mycket tid före jul, men kanske jag försöker lösa det i mellandagarna.

 • Erik Forsling

  Jaha Herrn, då ska vi se om jag uppnådde adekvata resultat på din uppgift. Jag pysslade med den i natt, och jag kan inte se att någon annan givit sig i kast med den, eller i alla fall inte svarat. Och det vore skam om inte åtminstone ett svar kom in. Det var kanske lite svårare nu när det är snö på orten, och definitivt var det svårare att hänge sig åt uppgiften i nattmörker. T.ex kamera 3 brottades jag rejält med – tills jag insåg att den är placerad mitt emot kyrkan; kyrkan som inte syntes i mörkret, tills jag såg en extremt svag siluett. Nåja här följer mina försök till svar. Jag vet ju inte om kamerorna sitter på separata stolpar, men jag anger husadresser:

  Kamera 1 blev jag inte riktigt färdig med, gjorde den sist. Det som hände var att jag grep mig an dina gåtor och gled in i total hedonism, eftersom jag tyckte att det var roligt – i både svensk och dansk betydelse! Det jag inte tänkte på, eller snarare begrep, var att de där realtidsspanandet drog en hel del internetkraft – så plötsligt var mitt mobila abonnemang för den här månaden slut! Extremt frustrerande. Detta fick inte hända. Jag hade ju kalkylerat så noga, så jag var inte alls beredd. Jag blev tvungen att köpa till extrakraft – en extremt onödig utgift. Sedan gick jag till sängs med svansen mellan benen. Nu är det dagsljus, men jag tänker inte ge de där kamerorna en enda mikrobyte för att underlätta min uppgift, jag publicerar mitt mörkerarbet utifrån en kladdlapp.

  Kamera 1, igen. Inte färdig ännu, så jag tog fram endast kartan, och skjuter från höften:
  Kameran borde vara monterad på byggnaden Storgatan 31, alt. 33, och projicerar Centralgatan/Lillgatan, Jag trodde mig spåra ett belyst brofundament i bakgrunden. Det borde vara bron över Norra vägen (92:an) mellan de centrala delarna och kyrkan (Kyrkgatan)

  Kamera 2, Lillgatan. Också korsningen Centralgatan/Lillgatan. Kameran bör vara monterad på Centralgatan 42, som ju syns på projektionen från kamera 1.

  Kamera 3. Kameran bör vara monterad på Vasagatan 5, mitt emot kyrkan. Mellan Kyrkogatan och Tingshusgatan ligger Övre torget, som också kameran är betitlad, eftersom jag gissar att torget är huvudfokus.

  Kamera 4. Kameran sitter, enligt mig, på huset märkt ”Hemb.gård” på kartan. Den visar Centralgatan/Stallgatan. Där visas, förutom en mindre del av hembygdsområdet, en halvstor köplada, för att ta till ditt språkbruk, sedd snett bakifrån. Det mest framträdande bostadshuset i bakgrunden torde vara Centralgatan 29 A + B.

  Centralgatan tycks ha en central (ha, ha, så rolig jag är) roll i kameraplacerandet. Nu ska jag publicera, utan att korrläsa, och ge mig ut i Avestas solsken för att handla det mest basala. Hoppas nu på alla rätt, men det är det bara domaren som kan avgöra. Ganska roligt och trevligt det här, och jag har ju en stark fäbless för kartor. Nu har i alla fall jag gjort mitt för att du ska få lön för din möda.

  God fortsättning på julen, det nya året får jag väl återkomma till.

  • Erik Forsling

   Korrigering. Kamera 2 sitter nog på huset Centralgatan 40/Lillgatan 11, på andra sidan vägen från Centralgatan 42.

  • PJ

   Du får med beröm godkänt!

   Kamera 1 befinner sig på hörnet av Storgatan 33 med riktning mot korsningen Lillgatan-Centralgatan i bortre ändan av Nedre Torget. I samma hus finns Glasbutiken. Strax före jul när det kom lite snö och halka roade sig ortens motorburna ungdom sent en kväll med sladdkörning runt torget.

   Kamera 2 finns på gaveln mot Lillgatan av huset som går längs med Centralgatan. Båda dessa kamerors läge kunde jag personligen verifiera i somras.

   Kamera 3 finns på kommunhusets hörn vid korsningen Vasagatan-Kyrkgatan.

   Kamera 4 borde, helt riktigt, befinna sig på huset märkt Hemb. gård. Detta har jag inte kunnat få bekräftat. Däremot kunde jag bevittna en skolklass, typ mellanstadiet, som i höstas besökte området framför scenen. Ringdans stod på programmet och de flesta gjorde snällt som fröknarna sade men några pojkar var omöjliga att få styr på. De sprang mest omkring och gjorde hyss trots att lärarinnorna gjorde sitt bästa för att få dem med i ringdansen.

   Renovering av taket på scenbyggnaden påbörjades i höstas. Två dagar höll de på rätt flitigt men så plötsligt dog allt bort. Det blir nog färdigt till midsommar för då kommer jag garanterat att kolla om det är fest på gång där för att inte tala om Åsele marknad till sommaren på torgen.

   Ja, tänk vad man kan roa sig med och ta reda på! Synd att dina megabitar flög sin kos!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »