Funderingar,  Livet på landet

Slaget om skogen

På Sveriges TV och SvT Play går nu en programserie som handlar om allas vår skog. ”Slaget om skogen” heter serien och de sju avsnitten belyser de problem som uppstår när många intressen kolliderar. Skogen skall räcka till så mycket. Skogens biologiska mångfald och ekosystem är hotat, främst på grunda av kalhyggen och monokulturer när ekonomiska intressen kräver ett mera effektivt skogsbruk med trädodlingar som följd medan den naturliga skogen försvinner allt mer. Skogen skall förse byggindustrin med råvara, skogen skall ge värme, bränslen till trafiken, skogen skall binda koldioxid i kampen mot klimatförändringen, skogen skall vara rekreation för tätortens befolkning och framtida turism. Skogen skall i Sápmi ge renarna föda men skövlas allt mera trots löften om varsamhet.

I våra trakter, precis som på många andra håll i Norden, växer vindmöllor upp som svampar ur jorden med stora skogsområden som är genomkorsade av vägar och infrastruktur. Vart skall djuren ta vägen och blir en obruten horisont en exklusivitet i framtiden? Hur påverkas närbelägen bosättning? Vi behöver den energi som vindkraften producerar men till vilket pris? Och vart går vinsterna?

Kan vi både äta kakan och ha den kvar? Vad skall vi offra? Många frågor, många åsikter, många forskare är oense. Vem skall man tro?

Jag har genom åren kalhuggit tre mindre områden främst på grund av stormskador. Det var ingen vacker syn när jag såg förödelsen av mitt skogsområde invid ett kalhygge när stormen fått fart över öppen yta. Kalhygget efteråt var inte heller någon vacker syn ett antal år senare.  Enligt ett avsnitt i programmet avger ett kalhygge stora mängder koldioxid och det tar 30–40 år innan skogen åter växt upp och kunnat kompensera för utsläppet.

Själv har jag allt mera börjat luta åt så kallad plockhuggning där man väljer fullvuxna träd men låter yngre träd stå kvar på lämpliga områden. På så sätt undviker man kalhyggen. För visst är ett kalhygge något av det fulaste man kan se? Men är skogsbolagen och uppköpare intresserade av sådana virkesaffärer? De vill ju ha mycket och snabbt och är det ekonomi i sådant skogsbruk? Därom råder delade meningar.

En sak jag fått åsikt om är att de gammelskogar och fjällnära skogar som finns kvar absolut borde skyddas och bevaras från avverkning och påverkan. Finns det privata ägare av sådan skog borde staten lösa in dessa områden eller göra markbyte. Är det statligt ägd skog, som till exempel Sveaskog i Sverige, ges ingen ersättning.

Själv tycker jag att vistelse i skogen är något av det bästa som finns. Precis som det sas i ett av avsnitten har skogen en helande inverkan på människan och finns det något mera rofyllt än vindens susning i trädtopparna? Den tiden jag bodde i Malmö kunde det dröja flera månader innan jag kunde besöka en riktig skog och det var nästan ett tårfyllt ögonblick när jag fick syn på tallkottar i skogen vid Saxtorp norr om Malmö. De bara låg där tillsammans med alla andra stickor och strån medan skogens susning, ekorrarnas hoppande, fåglarnas läten och sång gav liv åt en annan tillvaro än stadens brus och skrammel. Se där, en myrväg!

Jag vill med denna epistel rekommendera serien ”Slaget om skogen”. Se den i ett sträck eller då och då. Oberoende vad man tycker om modernt skogsbruk och naturens bevarande är programserien sevärd och manar till eftertanke. – Det blev många frågor i detta inlägg.

I mitt bildarkiv har jag över 2800 bilder som är taggade med ordet ”skog”. De flesta ganska ointressanta men jag gör ändå ett urval och plockar fram några.

Skog

Detta är vad vi vanligtvis kallar skog även om detta förmodligen också är planterade skog. Det finns idag allt färre områden där det finns riktig orörd gammelskog där John Bauers figurer skymtar.

Svamp

Skogen består av så mycket annat än träd. Svampar, insekter, lavar, bär, fåglar och vilda djur. Ett helt ekosystem. Lätt att förstöra genom kalhuggning.

Vinterskog

Snart har vi vintern här med allt vad det innebär av skönhet, frost och dvala. Och sedan kommer en ny vår…


Vetenskapens värld: Slaget om skogen – Programserien på Svt Play som kan ses i hela världen fram till 3 oktober 2023.

2 kommentarer

 • annepauline

  Åh, så jag tycker om skog! Många vill ha sjöutsikt eller bo nära havet eller sjöar. Jag skulle helst bo i en koja i skogen. Skogen som på din översta bild! Visst finns det mycket skog i Sverige och Finland. Men den skogen är långt ifrån oändlig, den räcker inte till allt, inte ens till hälften. Det byggs och byggs, samhällen och motorvägar. Folk gnäller för att varg och älg tar sig in i samhällen ”…vilda djur ska hålla sig i skogen…” Jamen, människorna tar ju över mer och mer av djurens skog. Vart ska de ta vägen? Det är bra frågor du ställer i ditt inlägg. Det finns inga bra svar. Och alla vill tjäna pengar. Och ja, kalhyggen är det fulaste som finns, som nummer två kommer vindmöllorna.

  • Per

   Varför inte, en koja i skogen? Bara där finns Internet… haha.
   Sjöutsikt är nog fint också, varför inte båda.
   Det ställs mycket krav på skogen och det finns de som säger att skogen räcker till och att det finns mera skog nu än för 100 år sedan. Må det? Det finns delade meningar om mycket vad gäller skogen och alla experter är högt utbildade. Och jo, pengar är en viktig faktor när det gäller skogen, ibland kommer naturen i kläm.
   På tal om vindmöllor så läste jag någonstans att det skulle behövas tusentals fler vindmöllor än vad som nu finns och då kommer väl landskapet att se ut som på stubben som jag har på bild, fast med vindmöllor i stället för svamp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »