Allehanda

Från dröm till verklighet

Torsdagskväll besökte jag, tillsammans med sister Jane och nästgårdssvåger den Lyckliga staden. Det var höstens första torsdagsföreläsning hos Arbis.

Linda Hammarberg berättade om sin och sin familjs jorden-runt-segling med segelbåten Mary af Rövarhamn. De gjorde det som många bara drömmer om. De startade från Malmö år 2010 och återvände drygt fyra år senare. En lång resa som fick sin början med att mamma Linda lovade sin dotter Lovis att de skulle segla till Kurrekurreduttön, ön där Pippi Långstrumps pappa var kung. Ön hittades också på kartan efter ett visst sökarbete och den visade sig finnas på andra sidan jordklotet utanför Papua New Guinea.

Deras färd finns beskriven på deras blogg Mary af Rövarhamn – Öden och äventyr i Hoppetossas kölvatten samt i TV-serien Familjer på äventyr som också hittas på YouTube.

Jag är ingen inbiten seglare, knappt så jag har min egen lilla båt i sjön, så det var inte p.g.a. seglingsintresse jag följde med på föreläsningen utan för att familjen Hammarberg valt ett annorlunda liv, nämligen att bo på sin segelbåt, göra kortare och längre seglatser för att till sist segla iväg jorden-runt. Att de också tog med barnen Lovis och Otto samt skeppskatten Båtsman var annorlunda vilket gjorde att de planerade sina seglatser ytterst noggrant för att inte råka ut för otrevligheter. T.ex. så råkade de ut för en riktig storm en enda gång vilket är anmärkningsvärt på en så lång färd under så lång tid.

Just detta med att barnen var med tyckte jag var intressant. Linda berättade att barnen ofta öppnade dörrar där annars kanske misstänksamhet och byråkrati väntat. De ankrade ofta upp vid små öar och mindre byar där de inte kunde språket men barn har en naturlig förmåga att hitta lekkamrater vilket underlättade konakten med lokalbefolkningen. De stannade en längre tid i en hamn på Sri Lanka och där var det noggrann kontroll vid landgång med detektorer likt säkerhetskontrollen på flygplatser. Dock behövde familjen Hammarberg aldrig gå genom dessa kontroller p.g.a. att säkerhetpersonalen fattade tycke för barnen och kände igen dem.

Föreläsningen var intressant och inte den sista jag kommer att bevista i höst. Den 5 november kommer Åke Mokvist till Arbis i Nykarleby och då kommer jag åter att bänka mig för att höra honom berätta om ”Ovanliga möten i ord och bild”. Jag har läst den ena av hans böcker ”De ovanliga”. För att citera direkt från Arbis hemsida: ”Åke väcker frågan om det är tillåtet att välja sitt eget sätt att leva och om alla har samma rätt och värde.” Som ni ser är jag intresserad av människor och levnadsöden som inte finns i boxen vi försöker stoppa in folk i.

gammel ahlnäs hamn
Här en bild från en av våra byhamnar. Den har inte Mary af Rövarhamn besökt men nog Vasa där skeppskatten Båtsman gick i land och höll sig borta ett par dygn. 

Om Båtsmans äventyr i Vasa finns att läsa på http://symary.com/2015/09/18/vilse-i-vasa/

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »