Allehanda

Puman, namntävlingen och Halloween

Måndagens vandring i skogen var fin och uppfriskande, allt gick som på räls. Tisdagen var inte fullt lika bra. Jag hade fått känningar i vänstra knä som jag relaterade till dagen före-vandringen. Inte direkt ont men knäet var stelt och ömkligt. Efter ett kort försök avslutade jag tisdagens motionstillfälle. Bäst så enligt tidigare erfarenheter. Idag skall jag dock försöka att byta till vinterdäck. Det börjar bli dags. – Ett bra sätt att bota onda knän, ha, ha…

Puman i Umeå har annars fått en del uppmärksamhet. Dock har vinden vänt och de flesta verka nu ha en mer positiv inställning till konstverket. De som är emot har två argument: ekonomin rent allmänt i samhället och de som gör den kvalificerade bedömningen att konstverket är skit osv. Inte sällan har kritikerna i övrigt åsikter som ligger nära konservativhögern och SD, något som inte förvånade mig när jag roade mig en stund med att kolla några av deras FB-profiler. Eller så var det misstänkta fejk-konton.

På tal om Umeå så utlyser nu rederiet Kvarken Link en namntävling för den nya färjan som håller på att byggas i Raumo, Finland. Den blir färdig våren 2021 och jungfruturen kommer att gå av stapeln i maj samma år. Gissa vem som kommer att försöka få en biljett till denna tur?

Nuvarande färja heter Wasa Express och det är väl inte så dåligt namn men jag kan gissa att det namnet kommer inte att användas. Nytt är nytt och då skall det vara nytt namn. Priset för vinnande förslag är en biljett för två på jungfruturen.

Nu gäller det att gnugga geniknölarna från 1 november fram till 1 december när förslagsrundan avslutas. Det är en Kvarken-färja, går mellan två städer, Vasa och Umeå samt är världens miljövänligaste färja. Påstår de. Jodå, jag kommer att lämna in förslag. Jag har redan ett förslag på gång, ett som ligger i tiden, men nej, inget jag avslöjar nu.

Lisen föreslog jag annars i en kommentar till föregående inlägg men även om det är ett fint namn så kan jag med nästan 100% säkerhet säga att nästa färja över Kvarken kommer inte att heta Lisen, ha ha…

Halloween är här. Idag eller kommande dagar. Det är lite osäkert när man exakt firar detta. Och nej, jag kommer inte att spöka ut mig eller annars befatta mig med detta spektakel. Kanske jag är för gammal? Inte fått uppleva det som barn. Då var tomten det mest skrämmande jag kunde tänka mig även om hen också var givmild. Jag minns en julafton när jag var liten när det kom några extra-tomtar på besök. Det var ynglingar från byn som klätt ut sig med gruvliga masker som stampade in från farstun och betedde sig. Den ena var iklädd ett kalvskinn, det var skrämmande. Jag tror jag inväntar julafton innan jag firar något alls.

 

Däckbytet blev av så nu får vintern komma. Jag köpte nya vinterdäck förra hösten så vi borde ha bra på fötterna, Bettan och jag.


Formulär för att ge namnförslag – Kvarken Link

4 kommentarer

 • Wesber

  Det kanske var samma ynglingar som kom hem till oss en julaftonskväll, stupfulla var dom och vi blev livrädda. Den ena var grannpojken men vem den andra var kan jag bara gissa.

 • annepauline

  Här springer ungar runt och ringer frenetiskt på dörrklockan eller knackar på dörren ( lika frenetiskt ) och skriker bus eller godis. Hm, helst vill de ha pengar har jag förstått. Tydligen är det inte bestämt vilken kväll de ska springa runt så de kommer lite när som helst. Äh, jag är enbart trött på Halloween köret. Men kanske bättre ändå än att få in fulla ”tomtar” på julafton. Det var nåt liknande ståhej hemma hos oss en gång men min mor var rätt stursk av sig så hon tog en hink vatten och slängde över två typer som stod och väsnades i farstun. Svor gjorde ”tomtarna” men ut och bort försvann de illa kvickt. Golvet i farstun blev skurat på samma gång.

  Ja, VAD ska nya färjan heta? Jag har suttit och klurat jag också men det är ju hur svårt som helst. Det kanske blir Lisen sist och slutligen?

  • Per

   Då är du mitt i smörögat. Godis, pengar eller en hink vatten, bara att välja. Du kan prova en hink vatten på de ettrigaste så får du se. Jag skulle ändå tro att de flest är rätt harmlösa? Här är det tyst som i graven, ha, ha… där fick jag till det. Mörkt och tyst, inte ens vägbelysning på nästan en halv kilometer. Så det fordras nog rätt mycket mod att våga sig hit. Och godis har jag glömt att köpa ifall någon dyker upp imorgon i dagsljus.
   Jag antar i alla fall att dina eventuella besökare är nyktra. Alltid något.

   Ja, spännande med namnet. Jag har skickat in ett förslag och fler kanske det blir. Få se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »