Resor

Utflykter i tankarna

Nyss ätit smörgås och tog en mugg te. Gott även om det inte rekommenderas på sena kvällskvisten. Andra länder har andra vanor. T.ex. i Buenos Aires var det rätt glest mellan matkunderna på restaurangerna före kl. 22 på kvällen. Därför tyckte jag att det var bra att äta en timme eller två innan så fick jag bra betjäning och välja bord.

Jag tänkte på detta med att resa. Ofta är man då tätt omgiven av folk men ändå ganska isolerad om man vill. Tillfälle att sitta i egna tankar eller läsa en bok. Fast egentligen är jag ganska dålig på att läsa när jag reser. Några sidor så blir jag trött och börjar titta mig omkring. Bra är jag däremot på att tillbringa långa väntetider på flygplatser. Det gäller att dela in tiden. Sitta och vila en stund och sedan slow walking. Är det en stor terminal tar det en god stund att gå från ena ändan till den andra i långsam takt. Kanske äta en bit, kolla Internet om det finns wifi, betrakta folk och undra vem de är, vart de är på väg, vem som väntar. Eller varför inte en tupplur om man hittar ett bekvämt ställe. Men bäst är ändå slow walking.

Värst är att bli sjuk, förkylning eller än värre. En gång hade jag en rejäl influensa när jag anlände till Heathrow och måste till på köpet vänta rätt många timmar på nästa flyg. Det var jobbigt. Tur att det inte var ebola-tider då och anländ från Afrika. Då hade jag nog blivit inburad.

Tullen har annars varit snälla mot mig de senaste åren. Ingen koll och misstänksamma blickar. Annat var det när jag jobbade på sjön och gick av i Köpenhamn för ledighet hemma i Malmö. Ett tag blev jag utplockad varje gång jag kom till Limhamn med 999-bussen från Köpenhamn. Det slog inte fel, genast var där en vinkande hand som ville gräva genom allt mitt bagage. En gång fick jag t.o.m. klä av mig alla kläder. Ja, inte bland folk utan i ett utrymme bakom. Men hur kul var det. Bussen var dock bussig och väntade på mig de 10 minuter jag blev försenad.

Hur kom jag in på detta? Det började med en smörgås och sedan gled det iväg på resandets tankar. Jo, idag gav jag råd på en blogg där författarinnan för första gången skulle besöka Köpenhamn. Det bästa jag vet med Köpenhamn är alla fotomotiv. Alla gamla hus, nya hus, skyltning, detaljer, folk och fä. Stämningen på någon källarkrog, Ströget som trots att det är en butiksgata ändå är rätt charmig, Nyhavn en varm lördagskväll. Hmmm. På tal om smörgås, smörrebröd, ett äkta danskt smörrebröd!

Köpenhamn 2012_3
Vita elefanter sågs på väggarna. Bilder från Köpenhamn 2012
Köpenhamn 2012_2
Dansebar och Cigarrer vägg i vägg. Jag undrar om Faraonerna rökte cigarr på sin tid.  Köpenhamn 2012
Köpenhamn 2012
Källarlokal med Big Apple. Låter sunt. Köpenhamn 2012

 

 

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  Nu studerade jag visserligen en gång i tiden egyptologi under några terminer vid akademin i Uppsala, om jag inte minns fel då Nordens enda professur i det ämnet. Det mesta av den gamla kurslitteraturen står ännu i mina bokhyllor, men jag kan inte erinra mig att de gamla egyptiska kungarna förknippades med cigarrer, eller tobaksrökning ö.h.t. Mycket hade de för sig, men inte det – såvitt jag vet, kanske är bäst att tillägga.

  Däremot kanske du kan finna ett svar på din undran, om du söker upp ett bibliotek, och där letar fram Hergés seriealbum ”Faraos cigarrer”, med Tintin och det övriga persongalleriet som huvudpersoner. Gubben med den brutala framtoningen på butiksskylten kanske inte är så lik journalisthjälten Tintin, men onekligen känns den uppstående kalufsen på skallen bekant.

 • Erik Forsling

  Är du säker på att det är en cigarrbutik, och inte ett pot café (coffeshop), men inom EU finns nog den företeelsen enbart i Nederländerna/Amsterdam. I Södra grannriket har det såvitt jag vet blivit hårdare tag t.o.m. i Christiania. Men med tanke på skyltsnubbens framtoning ser han snarast ut som en förvuxen, aggressiv Tintin som ägnat sig åt att laborera med Rohypnol och starksprit innan han går ut för att rensa staden

 • Erik Forsling

  Håller med dig; det var en otrevlig artikel att ta del av. Vad gäller ”El Pepe” så avgick han väl nästan i dagarna om jag inte misstar mig. Tack för resetipset, men min tid för resor är nog över för gott nu. Min närmaste plan är snarare att också ställa av bilen till nästa månadsskifte. Du har väl hört uttrycket att den och den har framtiden bakom sig. Men, nu är det ingen mänsklig som kan sia om sådant. Och ”jaa äää iintee biitter” – bara pank.

  Apropå passar jag på att i god tid ge ett radiotips som kanske kan intressera dig, eftersom SR P2 sänder Folk och världsmusikgalan 2015, direkt från Berwaldhallen, mellan 19:00 och 22:00 på lördag. Jag skickar hela tablån, eftersom jag tror att du kommer att finna förslag på örongodis åtminstone fr.o.m. kl. 15:00. Och efter galan tar Kalejdoskop vid. Inte illa. En högkvalitativ halv eftermiddag föregår en dito helafton.

  http://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=2562&date=2015-03-14

  • PJ:s byffé – från by till fe

   Det blir nog inte till att lyssna på lördagskväll eftersom jag är på resa men tack ändå för tipset. Sallyswag och Stefan Sundström har jag hört live tidigare och säkert är även de andra artisterna njutbara.

   Det är inte roligt när slantarna sinar och livet begränsas. Vad framtiden har i sitt sköte vet vi inte och lika bra är det.Jag hoppas verkligen att du snart hittar nåt jobb Tummarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »