Upplevelser

Läsk men inget fläsk för mig denna kväll

Knappt har jag hunnit hem så är det dags för nya begivenheter. Konstens Natt firades igår torsdag i staden Vasa med bästa tänkbara väder. Naturligtvis måste jag iväg och kolla in detta evenemang. Det brukar finnas ett och annat intressant att lyssna till och se på. Fast i år tyckte jag att utbudet var något magrare än tidigare år. Den kommunala sparivern har även drabbat Konstens natt. Det gällde då att plocka jordgubbarna ur pajen och göra det bästa av det hela.

En sådan jordgubbe var Skeppar & Linde Duo som spelade på Inrehamnens terrass redan klockan fem. De spelade också på våran byadag och jag gillar deras musik som framförs på fiol och gitarr. Lite grann börjar jag känna deras repertoar.

Jag hämtade något drickbart vid bardisken och eftersom jag också tänkte köra hem blev det alkoholfritt för min del. – Har ni någon läsk, eller liknande? frågade jag vid disken. – Läsk, vad är det? svarade tjejen som tog emot min beställning. Jag blev först lite häpen; visste hon inte vad läsk är och jobbar inom restaurangbranschen. Möjligen var hon finskspråkig och kanske bättre förstått ordet ”limsa” som jag har för mig är finska. Men ändå, som restauranganställd i Vasa borde hon kunnat ett sådant vanligt svenskt ord som läsk. – Nåja, jag fick min Sprite med is och citronskiva och lyssnandet fortsatt på folkmusiken som spelades.

Sedan drog jag vidare. Nästa jordgubbe var sudanska kvinnors sånggrupp som uppträdde vid Trefaldighetskyrkan. Nu blev det mycket sång om Jesus och det är väl inte helt fel men kanske lite annat än vad jag väntat mig. En liten trumma hade de i alla fall och sången framfördes rytmiskt. Mera sådant!

Som nästa punkt stegade jag iväg till kulturhuset Fanny där bl.a. Sam´s Garage spelade. De gillar jag och har hört ett par gånger tidigare på Skärifolk på Bergö. Fast ljudet var lite väl högt och inte helt intrimmat. Andra band drabbades också av detta. – Inte ofta som jag besöker Kaserntorget men det är egentligen ganska fint där och den ortodoxa kyrkan borde jag besöka någon gång, kyrkbiten som jag är.

Sist på kvällen för min del blev det Ida Elina som spelade kantele med stor skicklighet. Blandad repertoar med lite modernare musik men visst bjöd hon också på musiken från Stormskärs-Maja. Mycket vackert! Ida Elina har stor scenvana och kunde verkligen få kontakt med publiken i den nästan fullsatta Trefaldighetskyrkan. Allt på finska så jag hängde inte med alla gånger i svängarna men stämningen var god och hon bjöd verkligen på en timmes läskande musikalisk underhållning. Undrar om Ida Elina visste vad läsk är?

På Facebook finns en bildbomb från Konstens natt 2019 i Vasa (länk längst ned) och där kan ni förhoppningsvis se en del av det jag såg. Men några extrabilder måste ni, kära bloggläsare, ändå få i detta inlägg.


Ida Elina  – hennes hemsida

Här fajtades ett par gubbar med blanka svärd som tillhyggen. Dock mycket renhårigt, ja nästan kamratligt. Inget blodvite uppstod och alla överlevde.

Sämre gick det för grisen som slutade som helstekt. Först trodde jag en flock vargar kalasat på den arma grisen men sedan upptäckte jag ett antal tvåbenta ditos som smaskade i sig helstekt gris i burgaren.  – Sånt är livet, hårt men rättvist! eller,  Livet är grymt sa grisen, men värst är slakten!

Denna unge man verkar mera inställd på flower power och peace, love and understanding. Blir det i framtiden helstekt gris för hans del eller linser, nötter och bönor? Jag antar att det är en liten kille. Hur vet jag det? Tja, säg det.

Konstens natt – mina bilder på Facebook.

 

2 kommentarer

 • Erika

  Bilden på grisen fick det att vända sig i magen. Så osmakligt att det saknar
  sitt motstycke. Har alltid känt avsky inför sådant, likaså ett huvud på en gris
  på julbord, lika osmakligt det. Men, det är jag som tycker så, någon annan
  kanske tycker det är tilltalande, mat som mat kanske. 🙁

 • Per

  Sådan är verkligheten, äter man kött så kommer det från ett djur. Du är inte den första som kallar den osmaklig. Själv nöjde jag mig med två korvar i ett senare skede. De såg mera normala ut haha…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »