Allehanda

Notiser från då och nu

Min granne fåraherden sände tidigare ikväll ett SOS-meddelande via SMS. Han har ca 75 hönsägg som bara skriker efter äggälskare och konsumenter. Några höns finns på gården och de är väldigt produktiva, mera än vad familjen förmår äta. Naturligtvis förbarmar jag mig över denna vädjan och anmäler mig imorgon för att få/köpa några ägg. Jag är inte riktigt säker på om det är gratis eller om marknadspris begärs. Därför kära bybor och även längre bort från världens centrum hunna, ägg finns i byn. Bara att ta kontakt.

Själv funderar jag på att göra en superomelett. Då behövs visst ägg i massor? Svartpeppar gillar jag. Fyllning? Skinkan som jag i julas ratade och håller inlåst i frysen? Oliver? Krossade tomater? Brysselkål gillar jag också men där går väl ändå gränsen för en lyckad omelett?

Push för lokalproducerat är väl inte helt fel men jag gör också reklam för det internationella. Jag propagerar för P2 Världen, musik som sänds via nätet, dygnet runt. Lyssna gärna Direkt, det är bra och varierad musik. För det är musik det handlar om. Jag tror att jag haft denna musikkälla i tidigare inlägg på min blogg men jag tycker att bra musik kan man inte göra tillräcklig reklam för. Jag älskar den kanalen! Så mycket inspiration jag fått från detta musikflöde.

Även jag föddes en gång i tiden. Många år sedan, decennier rusar vidare och vi följer med, även om minnet oftast sviker den första tiden i ens liv. Den ledande dagstidningen i provinsen har i dag lanserat sitt arkiv av gamla tidningar på nätet (ända sedan 1856). Jag köpte ett abonnemang för en månad och det första jag kollade var den dag jag föddes. Jag ögnade genom innehållet för denna dag och följande ord och uttryck i tidningen fann jag anmärkningsvärda och smått exotiska:

Lump köpes. Avhämtas i hemmen. Tel. 15 67 (obs det kortfattade telefonnumret och även handelsvaran!)

Tilltagande mot SO vridande vind, idag mulnande, flerstädes regn. Risk för nattfrost. Oförändrad dagstemperatur. – Det var alltså ingen solskensdag jag såg världens ljus.

Statsminister Törngren proklamerar Goda politiska och kommersiella relationer till Sovjet. – Republiken hade då en statminsiter med ett svenskt namn.

Amerikanska LO föreslår 35 timmars arbetsvecka. – Alltså inget nytt och argumenten var de samma som nu. Ibland mal kvarnarna långsamt.

Till salu: Pobeda, m. 51, snygg. Försedd med radio. –Bilens skönhetsvärde kan idag diskuteras, radio hade den dock. Säkert avancerat den tiden.

Annons: Lätt att skölja det som är tvättat i Koti 100 (tvättmedel). – Fantasifullt namn på tvättmedel. Någon som minns det?

hjärta
Alla hjärtans dag till er alla! Eller vändagen som är vanligt i republiken. Tanken är dock den samma. – Installation i Umeå

2 kommentarer

  • mamm

    Äggen är goda, jag har testat, så jag tycker nog att man ger en passlig peng. Det kostar att åka till butiken också. Men dom är inte så stora så du får nog ta minst 4-5 till din omelett, beroende på hur stor den ska va.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »