Allehanda

Kan man lita på Pixmania?

Kan man lita på näthandeln? Ja, i allmänhet, men om man råkar ut för problem kan det kännas kymigt.

I början på september beställde jag en kamera och ett objektiv från Pixmania. En Canon 6D kändes bra med objektivet Canon EF 24-105/4L IS USM. En kombination som skulle lyfta mitt fotograferande en klass med fullformatkamera och ett objektiv med hög kvalité och stora användningsområden. Pixmania har jag anlitat tidigare. Bl.a. har jag köpt en TV för närmare 1000 europenningar. Jag litade på företaget som seriöst och med bra priser.

Någon snabb leverans blev det inte denna gång. Veckorna gick och inget paket anlände. Jag gjorde påstöt och frågade via epost var min kamera och mitt objektiv blev av. Till saken hör jag beställde mina varor på pixmania.fi där all information var på finska. Pixmania är annars baserat i Frankrike och är ett europeiskt företag. Vid närmare efterforskning framkom att jag beställt mina grejor på Pixmania men via ett företag i London som i sin tur styr sina order via ett företag i Hong Kong. Snacka om att det tog tid. Detta hade jag inte uppmärksammat eftersom jag trodde att just den informationen handlade om vilket företag som fysiskt levererade paket. Därför är det viktigt att förstå även det finstilta på en hemsida. Att pixmaina.fi skulle ha ett svenskt alternativ är en dröm.

Nåja, kameran anlände efter en månad, vilket jag tycker är en lång tid, men objektivet var försvunnet. Nu fick jag information om att objektivet var slut i lagret och kunde inte levereras. Trots att det (12.11) fortfarande finns till salu på Pixmainas spanska hemsida till ett mycket förmånligt pris! Istället skulle jag få en återbetalning. Inget hände.

Till på köpet så ändrade pixmania.fi plötsligt sin design på hemsidan och jag kunde inte logga in på mitt konto. Nu blev jag misstänksam. Men på Pixmanias franska hemsida kunde jag komma åt mitt konto, visserligen utan min köphistorik, men med kontaktmöjlighet via epost. Svaren jag fick var formulär på engelska som ändrats mininalt för att passa just mitt fall. Var tålmodig var budskapet. Hmm, hur tålmodig kan man vara när x antal hundra europenningar ligger i blöt och inget händer?

Efter att jag skärpt tonen i min epost med Pixmania och t.o.m. hotat med polisanmälan i mina sista mail fick jag min återbetalning senaste veckan; två månader efter att jag gjorde min beställing och betalning! Jag hoppas och tror att Pixmania inte försökte blåsa mig men en stark känsla finns att om jag inte varit så envis och aktiv hade jag blivit utan mina penningar.

Frågan är om det var värt att få min kamera 2-300 euro billigare med tanke på schabblet med objektivet. Nej, jag tycker inte det. Mitt förtroende för Pixmania är i nuläget lika med noll och jag vill med detta inlägg varna för affärer med Pixmania, hur förmånliga de än verkar vara. Vad har hänt med Pixmania som tidigare var så tillförlitligt? Mera illa skött kundrelation får man leta efter.

Igår besökte jag Fotocenter i provinshuvudstaden Vasa. Där fick jag ett bra pris på ett Canon EF 24-105/4L IS USM II objektiv som kommer till försäljning i december. Visserligen betydligt dyrare men med den senaste tekniken inbyggd. Jag gjorde en beställning.

Vad lära vi av detta? Jo, handla gärna på nätet men glöm inte heller de lokala handlare som ofta kan anpassa prisnivån till nätet. Någon gång i december kan jag leverera bilder med min 6D och ett förstklassigt objektiv.

2016-11-12-oxkangar-011
Ännu en bild med min gamla kamera Canon 650D. Vintern gör sig påmind. Dock ingen köplada på denna bild.

12 kommentarer

  • PJ:s byffé – från by till fe

   Ja, det verkar så. När jag beställde kameran så kollade jag inte upp företaget, något som jag alltid gör innan jag handlar första gången av ett företag på nätet, utan jag beställde i god tro. Jag har ju handlat tidigare av dem och då fungerade det bra varför jag litade på dem. Men denna gång blev den sista.

   Nu är det en helt annan design på pixmania.fi och det verkar vara så för hela Norden. Tittar man på pixmania.no, norska sidan, så står där att Pixmania har ny ägare. Tidigare såg det ut som på pixmania.fr. Hur som helst så förstör de sitt rykte och någon fler affär blir det inte med dem efter så mycket krångel och besvär.

 • Erik Forsling

  Jag har knappast något att säga i inläggets ärende, men jag reagerade på din bild. Vilken märklig arkitektonisk konstruktion, och då tänker jag bara delvis på de låga långväggarna, de blev en sekundär upptäckt. Det var taket jag reagerade på. Ett sadeltak, delvis valmat i främre kortänden, men uppenbarligen inte i den andra. Har aldrig sett det förut. En innovation kanske. Intressant nyupptäckt.

  P.S. Du skrev: ”Dock ingen köplada på denna bild.” Jag tänkte att du lekte med orden. Men, är det en lada överhuvudtaget? Jag tror inte det, det ser mera ut som något slags utlokaliserat magasin. Inte minst den ynkliga dörren antyder icke-lada, såvida det inte finns rejälare doningar på motsatta gaveln. Visst finns det lador med små gluggar, men då brukar de vara just gluggar, inte dörrar. Hoppas att du vet bättre än mina gissningar.

 • kicki53

  Har beställt några gånger förr från pixmania och då har det fungerat bra. Tack för infon, det lär inte bli fler beställningar därifrån. Verkkokauppa.com har också förmånliga erbjudanden och dem litar jag på, då det är ett börsnoterat bolag med allt vad det innebär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »