Allehanda

Pax

Efter kvällens tupplur på 3,5 h är jag pigg som en mört. Lurigt detta med att ta sig en nap på kvällen men ack så skönt att få sluta ögonen efter ett gott mål mat.

För någon tid sedan skrev jag ett inlägg om den finländska pastillen Sisu, en klassiker i godishyllan i republiken. En annan gammal goding i samma hylla är Pax, även den en känd pastill för den äldre generationen och fortfarande med i utbudet. Visserligen var Pax borta ur hyllorna en tid men återkom år 2007. Ursprungligen lanserades Pax 1947 för att fira freden i Paris där republiken ålades att betala 300 milj. dollar till Sovjetunionen som krigsskadestånd.

Pax betyder, som allom vet, fred på latin och visst var det en lättnad för Finlands folk att kriget var slut men den ekonomiska bördan gentemot vår östra granne var stor. Det föranleder mig att jämföra den summan med dagens utlandsskuld som den nya regeringen så aktivt säger sig bekämpa. Det skulle vara intressant att räkna om dessa 300 miljoner dollars till dagens euro och jämföra. Det är förhållanden jag söker, inte alltid så lätta att hitta på nätet. Eller jämförelse med 1993 när ekonomin i landet barkade helt åt skogen.

pax
Snygg design på asken.

0 kommentarer

  • annepauline

    Pax, en gammal goding som jag snudd på glömt bort. Min mor hade alltid en ask Pax i väskan. Jag hade svårt att säga Pax-ask när jag var liten. Det blev i stället Pask-ax. Och ja, designen på asken är verkligen fin, skulle lätt vinna första pris om snyggaste designen på tablettask, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »