Allehanda

När olyckan är framme

Det har varit ganska blåsigt senaste tid och på söndags kväll försvann elen flera gånger. Det var under ett sådant strömavbrott det hände.

Jag höll på att kopiera över en hel del stora filer (1-2 GB/st) till min externa hårddisk som jag har som backup.  När elen kom tillbaka blev överföringen via USB väldigt långsam, knappt så det hände något alls och senare började filhanteraren låsa sig. På måndag morgon när jag startade datorn hördes ett märkligt, knattrande ljud från den externa hårddisken och efter det gick det inte alls att få kontakt med den. Den var mer eller mindre död.

Detta får mig än en gång att förstå hur viktigt det är att ha en fungerande backup på innehållet i datorn, om man vill ha det kvar, vill säga. Och det som flyttas från datorn till en extern hd bör även kopieras till en annan hd så att filerna är dubbelt säkrade.

Annars kan det gå som det som nu hände mig. Jag hade nämligen på denna hd filer – som i och för sig inte är livsviktiga men gamla och ganska kuriosa från min första tid som datanörd för drygt 20 år tillbaka i tiden – som inte är kopierade på något annat ställe. Nu är det stor risk att de för alltid är borta. Möjligen kan det finnas en del av dessa filer på någon CD- eller DVD-skiva men det är osäkert och svårt att hitta. Övriga filer, främst bilder, finns på datorn eller på annan hd. Men just nu har jag ingen fungeraden backup så därför lever jag lite farligt fram till dess jag får min nya externa hd endera dagen.

Jag kan därför tipsa om att just nu har Giganttis nätshop fina priser på externa hårddiskar. T.ex. 4 terabyte för endast 115 europenningar + frakt om man inte hämtar den själv från köpladan. 4 TB är jättemycket för de flesta; det finns också mindre och billigare lagringsenheter.

Därför, ha ALLTID de filer (bilder, musik, dokument, presentationer, you name it) som du vill ha kvar, kopierade till två olika ställen. Moln går också bra att använda men även dessa bör vara säkrade på annat ställe.

För övrigt har Nelly åkt hem till sitt.  Husse och matte kom tillbaka sent igår kväll från deras semestertripp och därmed är ordningen återställd. Hon blev verkligen glad att se dem, det går inte att ta miste på, men vi hann också bli riktigt goda vänner den vecka vi campade tillsammans. Nelly är lättskött och social.


Gigantti

Mycket spännande och intressant för Nelly att vara på helt nya ställen med exotiska dofter och märkliga spår.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »