Databiten

Hitta mobiltelefonen

I godan ro på torsdagskvällen höll Hälsingbykören på att öva i Solf församlingshem när någon smög sig in i ett av rummen och stal deras jackor. Stölden upptäcktes rätt snabbt eftersom en av sångarna skulle iväg tidigare och hittade då inte sin jacka. I jackorna hade folk sina nycklar, kontanter och kanske annat värdefullt. Till på köpet hade en körmedlem bilnycklarna i jackfickan och vid en snabb koll kunde konstateras att även hans bil var borta. Stöldanmälan gjordes.

Som tur var kom han att tänka på att i bilen fanns en väska där hans jobbtelefon låg. Denna telefon var kopplade till ett spårningsprogram där man kunde se var telefonen befann sig och mycket riktigt, telefonen fanns i Sundom och rörde sig mot Vasa. För polisen var det bara ställa sig på vakt och stoppa bilen med telefonen när den dök upp på Myrgrundsvägen. I bilen fanns stöldgodset och två män kända av polisen sedan tidigare. Det hela slutade lyckligt för alla drabbade.

Att hitta sin mobiltelefon är alltså denna gång mitt datatips. Har du en smarttelefon som inte är alltför gammal och med Internetuppkoppling så finns högst troligt denna tjänst i din telefon. Exakt hur den ser ut i olika märken och modeller känner jag naturligtvis inte till men åtminstone på min mobil, Samsung J5, finns tjänsten på följande sökväg: Inställningar – Låsskärm och säkerhet – Hitta min mobila enhet. Jag skulle tro att på andra märken finns en liknande sökväg: Inställningar och Säkerhet av något slag.

Där fanns också adress till Internet där man kan skapa ett konto hos Samsung. Det är på denna hemsida man kan få fram en karta där ens mobiltelefon syns. Lustigt nog visar kartan först att telefonen befinner sig hos sister Jane men efter en stund flyttar den sig till rätt plats.

På denna hemsida kan man också ringa upp telefonen (mycket bra om man tappat bort den och vill söka den), man kan låsa telefonen, radera data, säkerhetskopiera, hämta samtal och meddelanden, låsa upp telefonen, förlänga batteritiden, se hur mycket ström det finns i mobilen och välja målsman. Det sista antar jag har att göra med föräldrar och barn. Och som sagt, på en karta se var telefonen finns om den blir stulen.

Då gäller det bara att ha adressen till Samsung tillgänglig så att man hittar hemsidan och kommer ihåg användarnamn och lösenord. Just detta är kanske det svåraste, precis som med många andra lösenord.

Med ett Google-konto aktiverat på telefonen kan man också hitta en Android-telefon. ”Hitta min enhet” är aktiverat som standard för telefoner som är anslutna till ett Google-konto. Jag har alltså två möjligheter, Samsungs hemsida och Google. Enklast är att ha ett bokmärke i sin webbläsare.

Det finns säkert fler sätt att hitta en mobiltelefon men detta inlägg är ett tips för att komma i gång med Hitta mobiltelefonen. Det kan löna sig om olyckan är framme eller långa fingrar får napp.


Tjuvar stal jackor och en bil av körsångare i Solf – YLE Österbotten

Hitta min mobila enhet – Samsung
Leta reda på en borttappad eller stulen enhet – iPhone
Hitta min enhet – Google konto

Från mobiltelefoner till örnar. I fredags när jag körde till Maxmo för att hälsa på gamla moster såg jag hela 15 örnar vid Öjskat-bron. Jag hade min systemkamera med så jag kunde zooma in lite grann. På denna bild syns 8 örnar och några kråkor men totalt räknade jag in 15 örnar. Det är stor skillnad i storlek på en kråka och en örn. Troligen fanns det ytterligare någon örn för en del satt på en stengrynna och då kunde jag inte se alla. Tittar man på denna bild så syns fler prickar längre bort som också kan vara örnar men det går inte att avgöra säkert. Kul att se så många örnar på ett ställe. Kan man kalla det örngott?

 

4 kommentarer

 • Annepauline

  Otroligt klantiga tjuvar, hänger de inte med i den nya tekniken? Haha, det var ju roligt mitt i allt, bara för polisen att fånga in bytet. Vilken lättnad för alla som drabbades av stölden, de måste ju ha blivit väldigt oroliga och sett en massa extra jobb framför sig med att spärra kort och byta lås. ”Inte ens i Guds hus kan man lita på att man får vara i fred”, hade en drabbad sagt. Nä, så är det, såna där typer struntar nog blankt i om det är Guds eller någon annans hus bara de får tag i grejer som kan omsättas till droger. – Vilken otroligt häftig syn att få se så många örnar. Till och med på ett och samma ställe. Tydligen har de fredagsmöte och har bjudit in en och annan kråka.

  • Per

   Ha, ha rena amatörer? Fast de var ju kända av polisen sedan tidigare så vissa meriter måste de väl ändå ha.
   Och jo, det handlar ofta om droger som kostar pengar och då betyder ingenting annat något. Även i fridsamma Österbotten finns knarket och hur ofta ser man inte notiser i tidningen om drog-rattfylleri, alltså annat än alkohol.
   I höstas fick en pensionär på 69 år över fyra års fängelse för omfattande knarkhandel. Hans lägenhet var som ett varuhus fulladdat med grejor som han tagit emot som betalning. Han tog emot allt från Lego till tryckluftsborrar. Han tog också emot slantar. Det visade sig att han hade 17 000 euro i mynt förvarade i en öltunna. Han heter förresten Silfvernagel i efternamn. Hämtat ur Vasabladet.

 • Wesber

  Vi har haft många inbrott i omklädningsrummen på jobbet där dom tagit bilnycklar och stulit saker i bilarna. En tjej som skulle åka hem strax efter halv 10 på kvällen hade ingen bensin kvar trots att hon nyss tankat, dom hade helt enkelt borrat hål i tanken och tagit all bensin. Dörrarna låses automatiskt 18:30 på kvällen men en kväll ringde det på larmet uppe på avdelningen att det var någon där som ville komma in, utanför stod en man med en yxa gömd bakom ryggen. Numera patrullerar Securitas där och det känns skönt. Lagom åt tjuvarna där i Solf som åkte fast så snabbt, man får ha ögon i nacken överallt, undra på att folk blir paranoida.

  • Per

   Jo, det är tjyvarnas marknad. Allt går att stjäla. Och som jag kommenterade innan, ofta är knarket orsaken. Och fräckheten har inga gränser. Oj, oj , en yxbeväpnad man? Sådana är inte roliga att möta.
   Man får vara på alerten. Själv har jag alltid min bil låst även om den finns i uthuset 30 meter bort.
   Samma med ytterdörren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »