Funderingar,  Språk/Språket

Hellre kalops än kollaps

Senaste storm drog förbi natten till måndag med åtföljande högt vattenstånd. Uppe i Kemi var vattennivån närmare 1,5 meter över det normala. Här var det kanske en meter. Idag är de åter sol, fint väder och med bara 30 cm högt vattenstånd.

Jag läste en artikel i Bohuslänningen där det berättades att i måndags låg flera gator i Uddevalla under vatten och centrala stan hade stora problem med det höga vattenflödet. Staden ligger illa till med tanke på vattennivån vid kusten. Översvämningar har skett tidigare.

Bland de klimataktiva finns de som tolkar detta som att klimatkollapsen nu drabbar en svensk kuststad. Jag tänker inte här och nu diskutera själva klimatfrågan men reagerade på ordet kollaps.

Har jag inte hört och sett ordet tidigare i debatten och munhuggandet på sociala medier? Jo men visst, SD har ju detta som ett av sina favoritord när det gäller att beskriva Sverige, samhällskollapsen. Ända sedan partiet bildades 1988 har detta ord hängt med i deras propaganda och än står det svenska samhället pall, oaktat att det förvisso finns problem.

Är det så att klimatrörelsen också gärna använder detta starka ord för att beskriva sin syn på klimatförändringen? Liksom för att höja temperaturen i budskapet.

Vad är då en kollaps? På synonymer.se finns bland annat följande förklaringar: sammanbrott, hopfallande, sammanstörtande, instörtning, ras; katastrof, misslyckande, nederlag, haveri. Själv skulle jag beskriva en samhällelig kollaps som när ingenting fungerar, den starkes rätt gäller och människorna stirrar apatiskt framför sig utan att förmå sig att uträtta något. Är det detta som väntar oss? Tillåt mig att betvivla.

I artikeln finns en dramatisk bild som visade ett översvämmat hamnområde. En bild som kan användas i propagandan för att skrämma, övertyga, påverka. En fantastisk bild med sprängstoff för klimatrörelsen. Precis som när högerpopulisterna förtjust visar upp bilder där flyktingar beter sig illa. Sådana bilder är som en skänk från ovan och något som också gärna önskas; om det så är klimatrörelsen, högerpopulister eller andra som driver en fråga, politik eller ideologi.

En bild säger mera än tusen ord men den måste också sättas i sitt sammanhang och i sin historia. Översvämningar har förekommit tidigare och kommer även att ske i framtiden; det finns flyktingar som begått brott men de flesta har inte gjort det.

Jag menar helt enkelt att med ordet kollaps bör vi vara lite mera återhållsamma. En kollaps är det totala sammanbrottet och det sker sällan. Inlägget är egentligen en uppmaning till måttlighet i språkbruket vad gäller ordet kollaps. Det går lätt inflation i ord.

Jag anser att vi betydligt oftare har anledning att använda ordet kalops än kollaps. Salig mors kalops var något att av det gottaste som fanns!


Centrala Uddevalla helt översvämmat – Bohuslänningen

Så här såg det ut i söndags och mera kom det på natten. Bryggan lyfte men vi får hoppas att det inte blev för stor skada.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »