Upplevelser

En viktig fråga inför höstens val: plättar och pannkakor!

Det närmar sig valtider och först ut är riksdagsvalet i Sverige i höst. Viktiga frågor är på tapeten och Erik F. en av mina flitigaste kommentatorer förärade mig epost där han tog upp denna angelägna fråga om det heter plättar eller pannkakor om plättar. Detta har tidigare dryftats grundligt 2013 men han ansåg att saken ytterligare bör belysas.

Jag hävdar fortfarande med emfas att plättar är tunna och gräddas ovanpå spisen medan pannkaka är tjocka och gräddas i ugn. Basta!

Den gode Erik ville också tipsa om ett kommande program nästa måndag där Fredrik Lindström tar upp ämnet i programmet ”Dialekt i P1” och det tackar vi för! Öronen kommer att spetsas till det yttersta för att höra vad denna dignitet i fråga om dialekter kommer att säga om detta.

På tal om plättar och mat så kom jag igår att göra ett kort besöka på Internationella matmarknaden i Vasa. Jag vet inte, jag tyckte det kändes lite skralt i år. Visserligen en lång radda med stånd men en stor del upptogs av grekisk matservering och det var som om jag saknade något.

Jag hade tänkt prova lite afrikansk mat men så serverades bara kyckling till den intressanta röran och det kunde jag inte börja kladda med så det bidde inget.

En ensam tjej sjöng sånger till eget ackompanjemang med liten gitarr. Eller var det en ukulele? Det lät inte alls oävet men stor publik hade hon inte. Jag och en annan applåderade och jag tyckte mig se att hon blev glad. Jag har ofta funderat på hur det känns att stå på en scen av ett eller annat slag, som grupp eller solo, och det nästan inte finns någon publik som lyssnar. Ganska tröstlöst och otacksamt kan jag tänka. Jag skulle bli deppad!

Idag blev det cykeltur till Hellnäs där deras boendeförening utlovat sommarkafé. Jag blev allt lite snopen när jag kom fram och ingen fanns på plats. Klockan 14 utlovades kakbuffé men så länge kunde jag inte vänta för jag har också annat mig för denna lördag. Så utan kakor blev jag.

Vi får återkomma med detta om plättar och pannkakor när Fredrik sagt sitt!


En plätt är en plätt och inget annat –  Blogginlägg från 2013. Läs också kommentarerna!

Vad är pannkakor och vad är plättar?! – Programmet Dialekt i P1

Många långväga flaggor vajade i Vasa

Vad hon hette vet jag inte med sjunga kunde hon!

Det såg lite ensamt ute på torget där den vanliga torgförsäljningen också pågick. Kanske folk börjar tröttna på jordgubbar för denna gång?

 

 

2 kommentarer

  • annepauline

    Plättar steks ( fortfarande ) i en vanlig stekpanna på spisen. Visst, det finns bevars stekpannor för flera små plättar också.
    Pannkakor görs i en ugnsform i ugnen och pannkakorna pöser och kan bli rätt tjocka. Hehe, det var det. – Det ser väldigt glest ut med salustånd på torget. Tänk, vilken kommers det var där ”förr i vääden”. Det är väl inte många som handlar på torget nu för tiden. Det blir Citymarket eller Prisma för hela slanten.

    • PJ

      Delar absolut din åsikt i denna viktiga fråga!

      Stort torg och liten kommers ser onekligen lite tråkigt ut. Jag minns också förr i världen när det fanns många stånd på torget och det var folk och rörelse. Tiderna förändras.
      Kanske man borde bygga om torget till någon del och t.ex. ersätta de vanliga gatustenarna med annat material? Torget sluttar ju och varför inte göra halva torget med avsatser? T.ex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.