Upplevelser

Sommarens utflykter, då och nu

Sommaren är här och på vädret kan vi inte klaga. Sommar brukar också innebära en och annan resa eller utflykt. I närområdet eller längre bort. Smittläget har förbättrats märkbart i stora delar av landet och även Norden är på klar bättringsväg samtidigt som vaccinationsgraden ökar vecka för vecka.

Under min barndom innebar sommarutflykt en båtfärd till en naturskön vik ute på Kalotlandet tillsammans med Alfred och Aina som bodde vid sundet och hade motorbåt. Picknick på yllefilt vid stranden och kanske bad för oss barn. Och så förstås det spännande med att åka motorbåt. Mycket mera än så innebar inte utfärden men det var ett välkommet avbrott och ett litet äventyr. Rödlemonad och grisar vankades.

Något annat som också hörde till sommaren för oss barn var kortare besök hos släktingar, några dagar eller en vecka. Hos mormor på Långholmen, hos faster i Tuckor och hos en annan faster och kusin i Dragnäsbäck, Vasa var mina ställen. Det brukade också innebära någon dag på deras villa ute i Vasa skärgård på Fårörarna. Jag kan inte minnas att vi gjorde resor till Sverige med färjan på 1960-talet. Detta blev mera vanligt på 70-talet.

Till sommaren hörde också besök av emigranter från främst Sverige, bekanta eller släkt. Alltid kunde det bli någon extra godsak eller så tittade man storögt på alla nymodigheter och fina bilar. Jag minns en släkting som investerat i en filmkamera och naturligtvis skulle det också tas en snutt hemma hos oss. Vad jag minns så stod vi uppradade som inför ett vanligt fotograferingstillfälle, inte blev det mycket aktion på den filmen, men den vore kul att se så många år efteråt, om den finns kvar. Idag tar vi foto och video på allt och alla i mängd och massor och de flesta har en mobiltelefon som tar långt bättre filmer än vad som var vanligt på början av 1960-talet. Idag är videoinspelningar mer eller mindre slit och släng.

Sommarens stora händelse är Wasalines nya färja Aurora Botnia som beräknas komma i gång i mitten av juli och naturligtvis är en bokning gjord för att kunna inspektera detta under av ny teknologi och design. En kortare tvådagars utfärd i mellersta Norrland med Bettan som färdmedel är också inplanerad i samband med detta. Det finns mycket att se inom bara några timmars bilresa från Holmsund och denna gång är det tänkt att jag skall förevisa några av min Norrlandpärlor.

För underlättande av den resan finns redan EU:s Corona intyg att ladda ned från kanta.fi vilket innebär att med två doser vaccin slipper vi både test och karantän när vi återvänder. I kungariket dröjer det ännu innan samma intyg är tillgängligt men kommer väl i juli. Bra vore det att resandet kom i gång.

Jag har också fantiserat om en resa till Nordkap men få se om den trippen torkar in denna sommar. Norge verkar vara än mera skärrat än republiken och mycket är osäkert vid den gränsen.

Jag har också sneglat på resmål inrikes men detta kan göras med kort varsel. Bara tanka Bettan och rulla i väg. Suomussalmi med Stillsamma folket och Sjungande skogen lockar men också Åbolands skärgård och Åland är intressant. Eller varför inte något inom Österbotten? Vi får se.

Hur ser dina sommarplaner ut? Resa, stanna hemma, korta utflykter i närområdet?

Wasa Express

Wasa Express sjunger på sista verserna i Kvarkentrafiken och beger sig därefter till varmare breddgrader, Egypten. Vore faktiskt kul att göra en nostalgikryssning med henne innan hon avseglar för gott. Bilden är från 2013 i Holmsund när hon ännu var ganska nygammal i dessa farvatten. 2012 kom hon i drift för denna gång i Kvarken.

Umeå

Tidigare var jag en flitig resenär till Umeå men inte så ofta sommartid. Kanske det blir lite oftare nu när pandemin förhoppningsvis är på väg mot mera acceptabla nivåer.

Näsåker

Urkult är även i år inställt men kanske det ändå blir ett kärt återseende denna sommar i Näsåker? Invid kyrkan i byn ligger ett par Oxkangarbor begravda, födda i mitten av 1800-talet. Bilden är från ifjol höstas när jag gjorde ett kort besök i samband med min sedvanliga fjällresa när naturen är som vackrast. En sådan tur i september lockar också så vem vet.

Svedjehamn Björköby

Ett besök till Svedjehamn i Björköby hör också till sommaren. En trevlig liten utflykt en eftermiddag. Och i Salteriet finns café.

 


En sjungande skog och ett stilla folk – Yle Arena

Över 100 unika resmål i Finland – Yle, karta

14 kommentarer

 • annepauline

  Pandemin håller sig rätt lugn för tillfället. Folket jublar. Det verkar som om de flesta lever ”som vanligt”. Återstår att se om det straffar sig längre fram. Jag antar att intresset kommer att vara stort för att ta en tur med Aurora Botnia. Att Wasa Express hamnar i Egypten! Undrar vad hon kommer att få för ”tjänst” där.
  Jag har inte planerat ett enda dugg för sommaren. Allt planerande blev satt på paus när pandemin slog till och nu verkar det precis som om planeringsknappen rostat fast. Nånting kommer jag väl på mitt i allt. Just nu är det en väldig värme här igen, 30 plusgrader, tankeverksamheten blir också satt på paus. Jag begriper mig inte på alla människor som flyger som galningar till varma semesterorter i södern. Puh!

 • annepauline

  Jag läste precis en rätt rolig historia som passar in bra på det politiska läget i kungariket:

  Fyra äldre kamrater träffades i en park. Den första suckade, den andra suckade och det gjorde den tredje också.
  Då sa den fjärde:
  – Nej grabbar, nu får vi sluta prata politik!

 • annepauline

  Jag roar mig understundom med att läsa dina äldre inlägg. Nu hittade jag en tiopoängare igen: Mexikansk afton och Bolibompa lekar. Haha, där fick jag mig goda skratt! Det inlägget måste du ta med i din bok som jag hoppas är på gång.

 • E

  Sommarens resor? Hmm, det blir antagligen ganska torftigt på den fronten. En uppskjuten trip till Nyland blir det nog för att hälsa på syster, men inga datum är spikade. Kanske Umeå på höstkanten, skulle vara kul att uppleva den nya färjan. Och ja, det stillsamma folket har jag velat se i många år, men har inte hittat någon som velat göra mig sällskap norrut. I något skede ska det nog bli av!
  Men om coronan håller sig på mattan till hösten så blir det säkert någon utlandsresa söderut. Det kan ju hända att man inte vågar skylta med utlandsplanerna utan får smyga iväg som en tjuv om natten…. 🙂

  • Per

   Ånej, åker man så åker man, inget att skämmas för. Som vuxen människa och med tillgång till fakta gör man en egen bedömning. Eventuella självutnämnda moralpredikanter må ensam yla på månen.

   Nyland är inte så dumt, speciellt kusten är fin kan jag tänka. Mest har jag dock bara sett kasernväggar i Nyland.
   Aha, Stillsamma folket lockar? Frågan är hur omfattande en sådan resa kan bli, t.o.r. på en dag eller övernattning? Spelande skogen finns också i närheten.

   • E

    Du har nog rätt, var och en måste göra sin egen bedömning av riskerna med långresor. Nå, det är långt till oktober…
    Tja, det är mer än 450 km till Stillsamma folket en väg. Kan nog bli tufft att klara det tur retur på en dag och dessutom hinna njuta av resan? Men säkert finns det något vandrarhem/ campingstuga /hotell någonstans på vägen. Planering är ju halva resan, men det gissar jag du är bra på eftersom du rest en del.

    • Per

     Man kan hinna den turen på en dag, 15-18 h men det blir en himla massa bilkörande och som du skriver, man bör också hinna ta det lugnt och inte ha varje minut bokad.
     Jo, som jag tidigare också skrivit, en resa består av tre delar: planering, själva resan samt genomgång av resan med t.ex. att kolla alla bilder man tagit. Jag brukar också kolla vad de verkliga konstnaderna blev.

 • Wesber

  Nä, inte skäms jag då för att åka någonstans, det behöver ingen enda människa bry sig i. Det blir en tur till Äland med syrran bara vaccinpassen släpps, där blir det hotell några nätter, bad ute på holmen där det finns djur som strövar fritt, cykling och äta gott. På lördag blir det en tripp till Njupeskär med barn, barnbarn, sonhustru och deras mormor o morfar, nu får man får gå ända fram till vattenfallet , det var avstängt förra sommaren när vi var dit så vi kom inte så nära. Gotland hade vi tänkt oss men ingen vill ställa upp som kattvakt och grannarna litar jag inte riktigt på att dom sköter om våra fyra flickor på rätt sätt. Oj o voj vilket ” pesi” det är med djur, ska aldrig skaffa ett djur mera när dom här gått hädan. Nya båten låter intressant, kanske vi skulle ta en tripp jag och A nu när vi är pensionärer och kan åka och fara som vi vill. Men först ska gubbens 70 års fest klaras av, och jag fyller snart RIKTIG pensionär, då blir ”barnbidraget” lite högre. Ha ha

  • Per

   Du ser då ut att ha ganska många förslag på resande och äventyr denna sommar. Åland är säkert fint och något som också finns på min reselista men i år blir det nog inte. Gotland är också ett intressant resmål. Jag läste att det var stor tillströmning dit under midsommarhelgen.
   Ack ja, alla dessa husdjur som skall passas och ha omvårdnad. Och skall man på en längre resa så behövas vakt vilket inte alltid är så lätt att ordna. Roligt med en hundvalp eller en kattunge men sedan växer de upp och fordrar sin motion och skötsel.
   Ni får ta en sväng med nya Aurora Botnia. Eu-passet blir väl tillgängligt i kungariket det närmsta dagarna?

 • GO

  Det är tur att största delen av befolkningen inte är lika tråkiga som jag och frun. Vi reser inte nästan överhuvudtaget så inga flyg eller båtar behövs här och alla pengar stannar i provinsen. Jag har endast besökt Sverige och Mo I Rana utanför Finland i mitt 70 åriga liv. Bäst trivs jag med resorna mellan bostaden och Lill-Laxör enkelväg 12,7 km samt promenader på minst 10000 steg om dagen. Och båtutflykter med fiske intresserar.

  • Per

   Så bra att vi är olika, både vad gäller resandet och annat. Jag tror det viktiga är att man kan acceptera andra livsstilar, åsikter och människor så länge man blir vänligt och humant bemött.
   Lill-Laxör med promenader och fiske är inte det sämsta. Det finns många som mer än gärna vill ha en sådan tillvaro. Egentligen rena lyxen för många. Själva trivs jag också med hemmaliv och naturen i närheten men ibland vill jag ändå röra på mig och se lite annat längre bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »