Böcker,  Förr i världen

Läsandet och bloggkontakter

Så är julen bortstädad, det lilla jag hade. Nu blickar vi framåt men först tittar vi på vilka böcker jag läst under år 2021. Sexton böcker blev det plus mitt långtidsprojekt med Proust.  Lite annat också men jag läser långsamt och begrundande.

Här har vi listan:

Bertell Ann-Luise Heiman
Järvinen Anna dröm natten till dag
Nilsson Elis Antonius pojke
Parkvall Mikael Lagom finns bara i Sverige, och andra myter om språk
Skifs Björn Petter Karlsson Mitt liv som scengångare
Laurén Anna-Lena Sammetsdiktaturen
Greider Göran Hon vars hjärta var som mitt
Renée Rosen Sommaren på Park Avenue
Anderberg Johan Flocken
Sjölund Lilian Mamma, min syster och jag?
Bodin Anders blanna sparre kokhusa
Willows Elin Nya namn
Lundholm Kent Älskade Ester
Udtja Lasse Minnen och historier från Lappmarken
Holm-Mörn Ann Fabriken
Håkans Erica Lyckohjulet

Plockar jag ut två böcker som favoriter får det bli ”Heiman” av Ann-Luise Bertell och ”Älskade Ester” av Kent Lundholm. Även ” Mamma, min syster och jag?” av Lilian Sjölund var en läsupplevelse. Egentligen svårt att bestämma någon klar etta.

Just nu har jag påbörjat en bok av Luis-Kristian Soto, ”Rå om sig själv”. Som det står på pärmen: ”En inblick i en båtsmansdotters liv runt sekelskiftet 1800 i ångermanländska Skorped och Sidensjö”. Båtsmansdottern, en släkting till författaren, hette Märta Ersdotter, född i april 1784. Författaren har naturligtvis begränsat med uppgifter om denna Märta av bondesläkt men det finns rikligt med hänvisningar till litteratur och texter om livet från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet i norra Ångermanland varför han får ihop en intressant berättelse med denna Märta som huvudperson samt miljö- och historiebeskrivning om hur livet tedde sig den tiden. En viktig inkomstkälla den tiden i Ångermanland var tillverkningen av lärft av finare kvalité, så kallad primlärft, som gjorde att många kvinnor fick bättre levnadvillkor i en annars fattig tid, något som Märta säkert hade nytta av. Boken verkar lovande!

Jag bidrog med ett par bilder till boken och därmed fick jag nys om den 2016 när det gavs ut. Boken hamnade då tyvärr långt ned i läshögen men nu skall den läsas! Annars fick jag strax innan jul en förfrågan om bilder från vintermarknaden i Jokkmokk som skulle användas i en krönika över en av marknadsförsäljarna av skinn och pälsvaror som avlidit. Något annat som nyligen också varit aktuellt är förfrågan från en aktionsgrupp som vill använda material från mina videor på YouTube.

Under alla dessa år som jag bloggat har jag kommit i kontakt med en hel del människor, främst från Sverige, mera sällan Finland, konstigt nog. De flesta kontakter har varit ganska kortvariga och i ett speciellt ärende. Samma är det med läsare av bloggen som hört av sig på ett eller annat sätt. En del har jag träffat irl. Och så naturligtvis de som kommenterat. Några har varit trogna kommenterare under lång tid, andra har kommenterat under en period, kanske några år, och sedan försvunnit. Roligt är att bloggen har skapat kontakt med folk, längre eller kortare tid.

Bloggen tuffar på!

Ströms Vattudal

Kanske inte så konstigt att min blogg har skapat kontakter till Sverige. Min Norrlandresor har gett en hel del bilder som det kommit kommentarer och förfrågningar om.
Detta är en bild från Ströms Vattudal i Jämtland.

Jokkmokk vintermarknad

Någon resa till Jokkmokk vintermarknad blir det troligen inte detta år för mig. Fast, vem vet? 🙂
Bilden är från 2016, Jokkmokk vintermarknad. Renrajden är ett stående inslag.

Österbottniska researrangören Oravais Trafik har resan till Jokkmokk Vintermarknad 2-4 februari kvar för bokning. Så det finns chans för de österbottningar som är intresserade. Rekommenderas starkt! Inte minst Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum är värt att besöka förutom själva marknaden.


Upplev vintermarknaden i Jokkmokk – Oravais Trafik.

 

5 kommentarer

 • annepauline

  Jag kan förstå att dina bilder är eftertraktade både här och där av dem som vet om att de finns. Du får ta bra betalt! Nåja, en ära är det också att du har med dina bilder i olika sammanhang,
  Flera av ”dina” böcker har jag också läst. Efter tips från dig, skulle jag tro. Proust ger jag mig dock inte på.

  Det regnade här i natt och frös på frampå morgonkvisten så du kan tänka dig det var isgata ute.

  I övrigt sitter jag och retar mig på att folk säger ”vart” när de menar ”var” Och ”närmsta” när de menar ”närmaste”.
  Nu kanske du kommer att svara att man kan visst säga närmsta istället för närmaste, Blä, nej, det kan man inte!

  • Per

   Nja, betalt är inte lätt att få, länge sedan sist. Om det däremot är för privat ickekommersiell användning brukar jag ge tillåtelse utan betalning. Det händer ibland. Fint i alla fall att de flesta verkar fråga. Det har dock hänt att jag upptäckt någon av mina bilder i affärsmässiga sammanhang utan tillstånd och det är ju inte bra.

   Igår klickade jag hem en e-bok av Olof Lagercrantz: ”Om konsten att läsa och skriva”. 6 euro så den var billig.
   Där skriver han följande om Marcel Proust: ”…Ingen förmår läsa mer än en liten bit i taget av På spaning efter den tid som flytt… Kommentatorerna är fler än de som orkar igenom” – Det säger en hel del. Men jag knogar på haha…

   Vart och var, där är vi ense. Däremot kan jag tänka mig närmsta. Ta bara ”närmsta krök” som låter smidare än ”närmaste krök”, eller hur? Enligt SAOL är närmst godkänt. 🙂

 • Wesber

  Vintermarknaden i Jokkmokk är både jag och syrran väldigt sugna på, det ser så härligt ut på ditt foto. Björn Skifs bok ” Mitt liv som scengångare” har jag bara läst till hälften, tröttnade ur efter halva boken. Just nu läser jag Lasse Berghagens bok ”Hej livet” med berättelser om livet i Svärdsjö Dalarna under uppväxten och vuxenlivet, den kommer jag garanterat att läsa klart.. Jag har även hunnit med Majken Öst Söderlunds andra bok ”Ett nytt namn” och Donald Bergagårds bok ” Så här var det” en väldigt intressant bok åtminstone för mig som känner igen mig i mycket som han skriver om. Men knappast intressant för den som ”int begrip” som Stenmark sa en gång i tiden.
  Snart Trettonhelg och jag har allt julpynt kvar förutom granen. Det får vara kvar denhär veckan ut eftersom vi får mycket folk på besök denhär veckan. Ha det bra alla.

  • Per

   Men då skall ni försöka er på en Jokkmokkresa mitt i vintern. Kanske det finns arrangörer som ordnar resor dit?

   Jag såg förresten att den länk jag lade in till Jokkmokk vintermarknad med Oravais Trafik nu är tom. Tydligen har de inhiberat den resan, antagligen inte tillräckligt stort intresse eller så beror det på pandemin. Först i februari har de åter resor till Umeå. Jag tippar att även Wasaline kommer att tappa många, kanske de flesta, nöjesresenärer tills det blir en ändring vad gäller inresereglerna mellan länderna.

   Björn Skifs bok läste jag till slutet, efter tips från dig, och jag får väl hålla med om att första delen var bäst medan slutet inte fullt lika bra. Men ändå en helt ok bok.
   Då har du en hel del på gång/avklarat vad gäller läsandet. Vi har ju alla våra läsintressen och inte alltid alla som begrip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »