Allehanda

Gränser, finns de?

Den bästa videon år 2015?

Eller finns det någon bättre? Motivera gärna i kommentar!

Den stora folkvandringen som vi bara ser början på? Orsakad av krig, patriarkat och/eller klimatförändringar?

[youtube=https://youtu.be/NpttHOHEKMo]

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ber att få beklaga. Jag förstod den aldrig riktigt (videon), trots att jag vet vad som pågår i vår omvärld, och i vårt närområde. Eller mer korrekt, jag förstod budskapet, givetvis, och jag sympatiserar med det, men det gick aldrig riktig fram. Cyniska jag drabbades nog av en ”pampighetsöverdos”.

  Tråkigt. Ledsen för det, såväl gentemot dig som mot artisten – som jag läst om, efter din publicering. Jag uppfattar henne som väl värd att uppskatta.

  Jag vill inte vara cynisk, tycker att det är mycket osympatiskt att vara cynisk – men vem kan rå på sin läggning. Och jag skulle inte sitta här i min stol och ljuga för dig, eller dina läsare, därtill uppskattar jag bloggen alltför mycket, käre pölgranne. Ditt patos i de två sista raderna är svårt att ta miste på, men nu gällde det filmen som sådan.

  Jag har helt andra kandidater – som du eventuellt spottar ut med tandkrämsvattnet, Vi är alla olika. Dessa alster, eller ramen kring dem, törs jag inte inflika här. De kommer parallelt i ett privat brev. Där kommer också ett skivtips.

  • PJ

   Oj, inledningen på din kommentar fick mig att tänka på begravning. 🙂 Och kanske det är så, att du begraver denna låt? Sågar jämt av vid fotknölarna? 😉

   Som jag tidigare har skrivit flera gånger så är jag allätare vad gäller musik. Det är bara vissa stilar inom hårdrocken som jag inte gillar, typ Death Metal, Black Metal och dylika. Därför förväntar jag mig inte heller att alla gillar samma slags musik som jag. Vi är alla olika, som sagt. Så det är helt ok att denna låt inte är din.

   För att ta ännu ett exempel på min musiksmak och som kanske chockar dig: Silvana Imam, känner du till henne? Det trodde du inte? I lagom portioner, är det väl bäst att tillägga
   .
   https://youtu.be/azQrFPDs1oo

   Nu är jag naturligtvis nyfiken på dina kandidater. Bästa att kolla inkorgen.

   • Erik Forsling

    Du publicerade uppenbarligen ditt kommentarssvar bara minuter innan jag startade min dator, och läste det. Snacka om färskvara. Men jag har varit lite upptagen.

    Första stycket. Vi glider på begreppen i våra texter. Musiken och filmen tenderar att växa samman till en mysko hybrid. Jag sågar, och begraver, definitivt inte musiken, det jag (och även du, i ditt ursprungliga inlägg) talar om är filmen, videon. Jag kroknade totalt av dess pompösa övertydliga plakatpolitik – eller vad jag nu ska kalla det, hörde knappt musiken/sången; och sångtexten har jag inte tagit del av riktigt ännu. Jag är lite oinspirerad, så det är tjänligast att stanna här, innan jag skriver något jag får åtra (ordet som jag enkom ser i korsord!). Det är bara det att jag snubblar, och tvekande faller, på det underförstådda budskapet. Artisten har säkert goda intentioner, men det känns som att en god budget, och kalkylerande producenter gjort en individuell hjältesaga av världens elände – utan att redovisa annat adekvat än en miserabel värld, fylld av statister. En frälsargestalt omgiven av statister i eländigt miserabla miljöer, utanför Festung Europa. Det hela känns alltför överkorreograferat i mina ögon. Masscener.

    Men jag är helt öppen för att jag kan ha fullständigt fel i min tolkning. Och svaret, om det finns något, får vi inte idag. Symboliken med ”människobåten” i sanden är jag heller ännu inte klar över. Det finns alltför många ingångar där. Ville igår bara ge ett hyfsat snabbt svar på din fråga. En respons, eftersom jag gissade att du inte skulle få så många kommentarer i det här fallet. Svaret var spontant. Musiken förhåller jag mig neutral till, men filmen kan begravas, för att använda dina egna ord.

    Jag fortsätter att vara slarvig. Du ger mig generöst ett nytt alternativ, men det får jag återkomma till, för jag har varit upptagen i radion hela eftermiddagen/kvällen – alltså inte jag personligen, men kan man på ren svenska säga att N.N. ”sitter i telefonen”, när hen genomför ett telefonsamtal (svårt att komma in i den lilla apparaten, (man måste onekligen vara småvuxen)), då bör man rimligtvis också kunna hävda att man varit i radion – när man aktivt tagit del av utsändningarna.

    S.I. fick mig att grubbla. Det känner jag igen – nej, det känner jag inte igen. Visst har jag läst om henne – nej, det har jag inte gjort. Nu har jag då ännu inte lyssnat, p.g.a. att jag varit inlåst i radion under en lång tid. Men vår eventuella bekantskap lär uppenbaras när jag tar del av filmen. Hoppas f.ö. att du fick något positivt utbyte av extremvåldet i mitt e-brev. Vad gäller länken till Moby Dick så fungerar den inte, men märkligt nog går det alldeles utmärkt att kopiera den – och söka på just samma adress. Modern society.

    • Erik Forsling

     Jag är inte så lättchokad, och varför skulle jag vara det i förhållande till ett musikval? S.I. är jag fortfarande osäker på, vad gäller tidigare kunskaper. Det låter bekant, men jag kan absolut inte placera henne, eller återkalla något läst eller hört. Så hon får passera som tills nyligen okänd.

     Musiken är inte fel, men jag har inte riktigt fått grepp om texten – och i de flesta sammanhang kan den vara essentiell. Lustigt bara att hon hänvisar till Tarantino, och att snubben ligger blodig – med tanke på mina tidigare ord, och på mitt filmval.

     Tyvärr segade min uppkoppling till, så det hela hackade enerverande. Men det får bli nya tag. Jag får helt enkelt ta den här unga kvinnan till mig.

    • PJ

     Nå, då är hälften vunnit om musiken får nåd i dina öron. Det är den som också jag i första han faller för. Som så ofta är det skådespelet som räknas, effekterna, tekniken. Budgeten är säkert för denna video på en försvarlig nivå även om det inte är några märkvärdigheter egentligen. Ett staket, några båtar och så människobåten, som fordrar människor. Lite imponerad är jag nog av kameratekniken framför allt.

    • PJ

     Silvana Imam är lite speciell. Musiken ok men det är hela hennes uppenbarelse som jag gillar mest. Att hon har en tuff framtoning och inte väjer för normen. Du får forska vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »