Resor

Åter i Buenos Aires

Gårdagen (fredag) hände det inte så mycket mera än att jag flög från Puerto Iguazu till Buenos Aires. Vädret var fortsättningsvis dåligt i Iguazu med regn och skarp åska natten till fredag. Säkringarna gick i min lägenhet men efter lite letande hittade jag elskåpet och kunde återställa brytaren. Bra att ha med sig pannlampen vid sådana tillfällen.

Flyget var försenat och tur var det med tanke på den långa kön både till incheckningen och till säkerhetskontrollen. Jag lade märke till att det var många australiensare i terminalen för de bar alla samma slags t-shirts med kängurus på. Några med lustiga huvudbonader. Jag gissade att de var från Australien. Gissningen visade sig senare stämma för i hissen på Hotel Broadway, där jag kommer att bo den närmaste tiden, träffade jag en familj från sällskapet som berättade att det var ett lag från Australien som varit och spelat rugby i Iguazu. Inget proffslag utan mera medelålders personer. Mannen i familjen kände igen mig från flyget.

Systemet på flygterminalen var lite kaotiskt. Det fanns två gates och två avgångar vid nästan samma tidpunkt. Båda avgångarna skulle enligt infotavlan ske via gate 2. I vänthallen sprang det sedan runt en dam med mikrofon kopplad till högtalarsystemet och dirigerade resenärerna samtidigt om även en annan röst blandade sig i leken. Plötsligt skulle vi som skulle med LAN:s flyg gå till gate nummer ett. Jag tror inte alla fattade det på en gång, tur att jag kan lite spanska. Senare när vi skulle gå ombord stod en dam bredvid mig som nog inte var riktigt säker på om hon var i rätt kö för hon ville jämföra flightnumret på våra biljetter. Nåja, iväg kom vi från ett regnigt Puerto Iguazu till ett soligt Buenos Aires. Fast inte speciellt varmt, lite över +20 C men det passar mig för jag gillar inte alltför varmt.

Centrala Buenos Aires delas av Avenida 9 de Julio, en bred gata med 18 körfiler. Man kan säga att det är huvudstråket genom staden med Obelisken mitt i där Av. 9 de Julio och Av. Corrientes möts. Obelisken är en hög konformad pelare som markerar stadens centrum. Jag bor i kvarteret bredvid på Av. Corrientes. Nära till, vill säga.

Jag skulle vilja säga att jag bor på rätt sida Av. 9 de Julio. På övre sidan från flodviken av Rio de la Plata räknat. Närmare floden så är det mera turister, penningväxlare och gatuförsäljare med gågatan Florida som huvudstråk. Jag tog en promenad längs med Corrientes igår kväll bort mot Av. Callao. Otroligt mycket folk ute på gatorna. Liv och rörelse. Det fanns många boklådor och bokhandlare längs med gatan. Porteños, som Buenos Airesborna kallas, verkar vara ett läsande folk. Även framför biografer och teatrar var det fullsmockat med folk.

På ett ställe skulle, Teatro Opera, skulle en snubbe som heter Axel uppträda. Fullt med folk och trottoaren var avstängd där röda mattan var utlagd för prominenta gäster, antar jag. Eller så var det för Axel själv. Han verkar vara en stor stjärna här.

Buenos Aires är en storstad av mått, med nästan 3 miljoner innevånare i centrala delarna och med alla förstäder ca. 13 miljoner innevånare. Från luften ser man hur stor och utbredd staden är. Nöjes- och kulturutbudet är också stort. Här skall jag nu vara några dagar och se mig omkring. Få se vad jag hittar på idag (lördag)?

buenos aires_2
Utsikten från hotellrummet är inte mycket att skryta med med rummet är stort, 40 m2, och annars fint. Lugnt och tyst, inget gatuljud hörs.
buenos aires_3
Här en boklåda på Corrientes
panchos
För ca. 2,50 euro fick jag två stora korvar med bröd. God dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »