Funderingar

Smittar Corona för fort eller för långsamt?

Som jag skrev i en kommentar i ett tidigare inlägg: hela corona-grejen står mig upp i halsen. Det är corona överallt. TV, radio, sociala medier, så fort man träffar en människa talas det corona; per telefon eller ute på vidderna.

Likväl har jag funderingar som jag vill ventilera utan att för den skulle komma med ”expertråd” och tvärsäkra uttalanden. Har jag fel i något, rätta mig, har du annan åsikt, helt ok. Står coronan också dig upp i halsen hoppar du detta inlägg och återkommer nästa inlägg. Då handlar det om något annat!

Hejda coronan – De flesta länder har gått in för mer eller mindre hårda åtgärder för att hejda coronan (COVID-19). Jag stöder också de restriktioner och påbud som Finlands regering infört även om jag inte är helt säker på att allt gör nytta. För att hejda coronan så fordras det flockimmunitet hos befolkningen vilket innebär att ca. 60 % bör vara immuna. Denna immunitet skapas genom vaccination eller att smittan sprids på naturlig väg. Att man inom kort skulle kunna ta fram ett vaccin verkar osannolikt. Snarare kan det dröja till hösten eller ännu längre.

Återstår då att smittan sprids mellan människor men i långsam takt så att sjukvården hinner med och kan skapa de resurser som behövs för de som kräver avancerad vård. Att ”platta kurvan”. Det är därför som vi har dessa restriktioner, inte för att stoppa spridningen. Tvärtom bör vi låta spridningen ske, men som sagt kontrollerat och genom att skydda de äldre och de med nedsatt hälsotillstånd. Låter mitt resonemang dumt? – Det hörs knappt något om i vilken takt smittspridning bör ske, bara att corona måste stoppas. Finns det nivåer på antal smittade, vårdbehövande och döda som myndigheter och regering har innan de går vidare i åtgärder och restriktioner och som inte är offentliga?

Ett litet tankeexperiment. Låt säga att Finland lyckas stoppa all virusspridning genom att svetsa fast alla dörrar och inte släppa en djävul över bron. Inga nya fall uppdagas efter någon tid. Jättebra? På ett sätt men vad händer sedan? Skall vi för all framtid ha stängda gränser, utegångsförbud och ett stängt samhälle? Kommer inte att fungera och coronan finns kvar där ute i världen och bara väntar på att få fullfölja sitt angrepp på en befolkning som inte har flockimmunitet. Vid en annan tidpunkt, till hösten eller nästa vår.

Kina har lyckats få ned antalet nysmittade, om man vågar lita på siffrorna, men nu oroar de sig för att återfå coronan från utlandet. Precis det som jag skissade på i föregående stycke. I Kina finns i nuläget 81 000 registrerade fall. Låt säga att den siffran är mycket lågt räknat och att vi istället ökar den 100-fallt till 8,1 miljoner. I Kina bor närmare 1,4 miljarder människor. Hur stor del av Kinas befolkning har nu immunitet eller inom en snar framtid? 8,1 miljoner av 1400 miljoner är 0,6 %. Alltså mycket långt från 60 %. Därför har de all orsak att vara bekymrade.

För Finlands del borde 3,3 miljoner bli smittade och sedan immuna efter en tid. Det sägs att antalet fall fördubblas var femte dag. Stämmer det borde Finlands befolkning uppnå immunitet i maj räknar denna amatörepidemiolog fram. Teoretiskt. Mörkertalet för de som är smittade är förmodligen stort så det borde gå fortare. Om nu inte Sanna Marins åtgärder biter alltför bra. Då dröjer det över hela sommaren. Den som lever får se, ovissheten är stor.

Den svåra balansgång som regeringar och myndigheter har att gå är att hitta rätta metoder och lämpliga doser i sina åtgärder. Kanske bra att dra hårt i handbromsen i början men ganska snart måste greppet lossas och anpassas till utvecklingen och då inte minst till ekonomiska realiteter som depression, konkurser och massarbetslöshet. Staten har inte hur mycket pengar som helst till hjälp och lånebördan kan bli övermäktig. Utan att ta hänsyn till övrig utveckling i samhället, förutom den medicinska, kan man förorsaka tillstånd där fler dör av ”medicinen” än av coronan. Att man slog ihjäl patienten med storsläggan.

Det är ingen lätt uppgift och jag avundas verkligen inte de som måste ta besluten men jag tycker att regeringen Marin i Finland hittills har lyckats bra. Vi får se om lyckan håller i sig längre fram. Sanna Marin är idag populär men hur blir det om ekonomin kollapsar och missnöjet växer? Finns det då utrymme för skumma politiska krafter i samhället?

Undantagstillstånd har införts i landet och beredskapslagen ger regeringen utökade befogenheter. Enigheten var stor i riksdagen. Detta är dock ingen okontroversiell åtgärd. Idag har vi en regering som de flesta litar på men hur skulle situationen bli om ett autoritärt populistparti sitter vid makten? Kandidater finns. Vad är det då som hindrar dem från att genomföra sin egen agenda med hjälp av beredskapslagen? Vi har skrämmande exempel i Ungern där Viktor Orbáns regering vill begränsa yttrandefriheten genom att hota med fängelse upp till fem år för den som kommer med falska uppgifter. Vem bestämmer vad som är sant och falskt? Kanske herr Orbáns själv? Förslag finns också att parlamentet i Ungern kan tvingas att ta paus i ett halvt år. Och detta sker i ett EU-land!

Situationen i Ryssland diskuteras väldigt sparsamt i massmedia och på sociala medier trots att det är ett grannland. Något jag tycker är märkligt. Landet ståtar med ytterst moderata siffor vad gäller coronasmittade och döda. Trots att det är ett stort land med en befolkning på ca. 145 miljoner innevånare så har Ryssland färre registrerade fall än Finland med 5,5 miljoner. I nuläget 438 fall i Ryssland och 626 i Finland. Hur kommer det sig? Ryssarna är ett resande folk efter Sovjetdiktaturens fall så tillfälle att föra in smittan i landet saknas minsann inte. Mörkar de styrande de riktiga siffrona, gör man inte tillräckligt många provtagningar eller låter man det blåsa över, de som dör de dör? Eller vaknar man försent? Jag skulle faktiskt önska mig mera information om situationen i Ryssland så att där inte finns en tickande bomb. Det är ett grannland!

Hur lever jag annars? Jo, tackar som frågar! Alldeles utmärkt! Corona-viruset har inte påverkat min tillvaro så mycket. Jag bor ju på landsbygden vilket är en stor fördel. Skogsarbetet fortskrider; där finns minsann avstånd till andra människor så det räcker och blir över. Torsdagsklubben har dock satt sina luncher på stå och möten jag skulle delta i har blivit inhiberade. Jag handlar i köpladan en gång i veckan och då på tider när det inte är rusning. I stora köpladan finns det gott om utrymme och man behöver inte trängas om det är rätt tidpunkt på dagen. Självbetjäningskassa kan väljas. Hiss bör undvikas. Mitt i veckan kan jag behöva fylla på med bröd och lite annat men det är snabbt överstökat. Med lite sunt förnuft går det mesta bra.

Själv räds jag inte coronasmittan men i solidaritet med de äldre och utsatta grupper förhåller även jag mig till de föreskrifter och rekommendationer som finns. Vi får hoppas att smittspridningen sker så långsamt som det är önskvärt och att regering och myndigheter har saken under kontroll. Sist och slutligen är inte antalet smittade som är den viktiga siffran utan de som dör eller får bestående men. Det är den siffran vi måste hålla nere. De flesta kommer ändå att överleva och många kommer ha lindriga eller inga symptom alls. Det är också viktigt att minnas i allt detta flöde om corona som sköljer över oss.

Även om man skulle tro att hela världen stannar av så är det ändå inte så.  Detta flyg från London till Tokyo passerade i lördags över byn och tittar man på flightradar.com så finns en mängd flyg uppe i luften världen över.


Flockimmunitet – Wikipedia

Flightradar.com – flygtrafik över hela världen live

8 kommentarer

 • annepauline

  Du har sammanfattat corona läget väldigt bra. Det råder stor osäkerhet och det finns väldigt många ”tyckare”.
  Gör si och gör så, det finns en del självutnämnda experter som uttalar sig i medier. Det är inte bara sjukdomen i sig som är en katastrof, det håller på att urarta i en stor katastrof även inom ekonomin. Någon skrev om arbetslöshet på mellan 20 och 40 procent i kungariket. Dör man inte av sjukdomen då så dör man av svält. Jag måste tillstå att jag ser en aning mörkt på tillvaron just nu. Annars fortskrider vårtecknen och fåglarna kvittrar och har sig. En väldigt märklig tillvaro.

  • Per

   Jo, det finns många experter, både ”glada” amatörer och sakkunniga världen runt som har olika åsikter. Skillnaden mellan Finland och Sverige är betydande hur man vidtar åtgärder. Finland har betydligt bättre situation, t.ex. bara 1 död, men ändå tillgriper man hårdare åtgärder. Högst troligt kommer man denna vecka att stänga alla restauranger och isolera Nyland och huvudstadsregionen. Få se när man inför betydande böter för vid ev. utegångsförbud? Nu kan man förvänta sig vad som helst.

   Och ingen verkar arbeta för att uppnå flockimmunitet. Ordet finns inte alls i media än mindre i politikermun. Det är jag förundrad över. Det är först då vi kan hantera även detta virus. Se där kom en ”expertåsikt” även från mig. 😉
   Jag får en känsla av att tunnelseende håller på att sprida sig över världen som en epidemi.
   Solen skiner men snålblåsten känns kall!

 • annepauline

  ”Jag får en känsla av att tunnelseende håller på att sprida sig över världen som en epidemi.
  Solen skiner men snålblåsten känns kall!” Så skriver du. Det är ta mej sjutton det bästa jag läst sedan den här Corona krisen började. Till och med så jag unnade mig att skratta lite!

 • annepauline

  Jag sitter och plågar mig med att läsa om corona smittan. Vet du vad jag hittade då? Jo att landskapet Åland kallas ”Hurrikongo” på sociala medier i Finland.

  • Per

   Hurrikongo är ett nytt ord för mig. Vad månne det betyder? Kongo?
   Hurri har jag hört talas om men själv aldrig blivit kallad.

 • Wesber

  Hurrikongo har jag aldrig hört talas om däremot blev det ett och annat ” Hurri” uttalat på Masunin när jag jobbade där på 70-talet. Har du förresten tittat på Expedition Robinson och kocken Michael Björklund från Åland som är en av deltagarna. Jag blir bara sååå GLAD av honom, hans inlägg på instagram är så härliga i dessa tider.

  • Per

   Nej, jag har inte titta på det programmet. Jag är ganska dålig på att titta på TV. Eller det går i vågor.
   På tal om Instagram så har jag följande tips, Västerbottenskorv. Så smaskigt god mat de gör! Man blir vrålhungrig bara av att titt på bilderna.
   https://www.instagram.com/vasterbottenkorv/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *