Allehanda

Bland sommarpratare och semesterpratare

Sommar, sommar, sommar, det är dans i Folkets park… ja, ni minns säkert denna gamla sång som för mig mer än något annat påminner om sommaren rent musikaliskt. Eric Sandström skrev texten och Sten Carlberg melodin.

Sången inleder programmen med Sommarpratarna i P1.

Av årets 58 sommarpratare är 16 mig kända till namnet och när jag granskat listan noggrannare finns några som jag absolut vill lyssna på.

26 juni Stina Wollter, konstnär, författare, programledare
7 juli Jonas Gardell, författare, artist
9 juli Carina Bergfeldt, journalist, författare
13 juli Emma Frans, doktor i epidemiologi, forskare, vetenskapsskribent
19 juli Britta Marakatt-Labba, konstnär
21 juli Svante Thuresson, sångare
31 juli Anna Rosling Rönnlund, medgrundare Stiftelsen Gapminder
3 augusti Måns Möller, artist, komiker
8 augusti Erik Lundin, musiker, rappare

Det blev ju hela nio stycken. Det finns säkert fler intressanta sommarpratare och jag kommer att ge alla en chans, lyssna lite här och var i avsnitten innan jag slår mig till ro och tar det hela från början. De jag väljer. Via nätet i de flesta fall.

Vänder vi blickarna mot Radio Vega så är 6 av 40 sommarpratare mig kända namn. Det vill säga, jag har hört och sett deras namn vid olika tillfällen men känner inte närmare till dem.  Av dessa 40 sommarpratare är det även här några jag absolut vill lyssna på och som är inbokade.

28 juni Anna-Maja Henriksson, partiordförande, justitieminister
3 juli Maarit Feldt-Ranta, politiker
13 augusti Dick Harrison, historiker och författare

Här blir jag nästan lite chockad, inte fler som i ett första skede verkar intressanta? Det är ju ändå Radio Vegas sommarpratare och Radio Vega lyssnar jag rätt mycket på. Detta säger kanske något om hur mycket bättre jag känner till Sveriges kändisar och förhållanden än Finlands. Och detta trots att jag bor i Finland.

Nåja, samma här, alla skall få en chans och kanske det dyker upp ett och annat guldkorn även i denna lista.

Det är ännu en dryg vecka innan de sätter igång och vill man redan nu lyssna på gamla sommarpratare eller semesterpratare som Radio Nolaskogs kallar dem går det bra att laborera bland denna radiostations pratare från tidigare år. Radio Nolaskogs är en lokalradiostation i Västernorrland. Desto mera vet jag inte om dem förutom att de har en lång rad semesterpratare bland vilka man säkert hittar intressanta personer.

T.ex. lyssnade jag idag på Ulrika Bodén, känd folksångerska från Ångermanland. Hon kommer också att sjunga och berätta på Urkult.

Även Svea Bylund kommer jag att lyssna till. Hon skrev tidigare en blogg på dialekt och den var intressant att följa men ganska svår att förstå till att börja med. Det var hon som figurerade som bastuvärdinna i ett av mina blogginlägg från år 2013. Det lustiga var att svåger med besättning hade hört denna klarinett samma kväll när de satt i bastun på Ulvön och det berättade de om när de kom iland. Gissa om de blev förvånade när jag kunde berätta att klarinetten spelade ”Strangers in the night” innan de hann säga något. Jag hade nämligen hunnit läsa hennes inlägg innan de korsat Bottenhavet och landat i byhamnen här. Tyvärr finns inte hennes blogg kvar på nätet men ni kan läsa mitt inlägg här: Strangers in the night  och lägga ihop två och två.

En annan jag kommer att lyssna på från samma radiostation är Katarina Östholm, kulturredaktör från tidningen Öviks Allehanda. Det är hon och hennes skriverier som gjorde att jag började prenumerera på Sveriges Lokalnyheter, ett 40-tal lokala tidningar runt om i Sverige. Deras webbversioner. Well, jag läser inte alls dessa 40 tidningar på webben utan ett fåtal av dessa har jag koll på. Jag skall ju ha tid att göra annat också, haha.

Jag vill påstå att detta Radio Nolaskogs arkiv med pratare från Ångermanland är en guldgruva om man ger sig tid till att leta och välja bland pratare.

När ni kollat listorna från P1 och Radio Vega, vilka kommer ni att lyssna på och finns det någon som ni absolut tycker att jag skall lyssna på som inte finns bland mina nu utvalda sommarpratare år 2019?


Sommarvärdar 2019 – P1

Sommarpratare 2019 – Radio Vega

Semesterpratarna 2012-2018 – Radio Nolaskogs arkiv

Ulrika Bodén – Semsterpratare 2018

Svea Bylund – Semesterpratare 2018

Katarina Östholm – Semesterpratare 2018

Sommar, sommar, sommar…. 
blåa fjädrar, vita segel, vind och sol,
dofter ljuva dofter, andas hö och nattviol…

Sommar, sommar, sommar – länk till sången

 

 

 

2 kommentarer

 • Christina

  Varje sommar brukar jag lyssna på Vegas sommarpratare, men i år finns det inte en enda på listan som vid första anblicken verkar jätteintressant. Radion står på dagligen här så nog lär jag väl lyssna ändå. Av sommarvärdarna däremot lär jag nog lyssna på flera. ? Bland dem Isabella Löwengrip och Joakim Lundell, mest för att jag faschineras av dem.

  • Per

   13 augusti Dick Harrison borde bli bra! Ge honom en chans.
   Jo, kända bloggare, kan förstå att de intresserar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »