Allehanda

Varför dök Bukefalos upp och inte el caballo?

Går man på kurs måste man plugga åtminstone lite, speciellt om det är en språkkurs. Det är spanskan som är aktuell för mig och 10-15 andra förhoppningsfulla på kvällskurs. Spanskan är ganska lätt jämfört med andra språk som franskan, ryskan, kinesiskan eller varför inte finskan. Har man också intresse så hjälper det till en hel del.

Jag brukar som komplement ha på någon spansk TV-kanal i bakgrunden för att höra och vänja mig vid språket. T.ex. när jag småstädar, gör mat eller som nu skriver blogg. Visserligen förstår jag inte så mycket men ett och annat korn plockar även en blind höna upp.  Men lite får man agera plugghäst för att något skall fastna i knoppen. Sedan beror det på hur länge det stannar i minnet om man inte övar och praktiserar.

På tal om plugghäst så dök Bukefalos upp i huvudet förra veckan när jag hackade loss stora bitar i saltgruvan. Bl.a. Glada Tomaten fick i hemläxa att ta reda på vem denna Bukefalos var. Jag hade mina aningar men var inte helt säker. Tomaten kom följande dag strålande glad med utskrift i handen och förklarade att nu var Bukefalos hemlighet avslöjad även för honom. Denna Bukefalos hade en svaghet, han var nämligen rädd för sin egen skugga.

Jag har alltid undrat varifrån dessa märkliga namn, visor, melodier och uttryck kommer helt plötsligt och till synes utan anledning. Visst har jag hört eller läst om dem tidigare men det kan vara årtionden sedan dess. Varför just en tisdag eftermiddag klockan 15.10 när jag svingar släggan som ivrigast? Är det inte någon annan som råkar ut för samma fenomen?

Vem fanns bakom grinden? Små grodor, en stor häst eller bä-bä?

0 kommentarer

  • Pumita

    Vem som bor bakom den grinden ska jag nog inte spekulera i men konstaterar nöjt att det var trevligt att hitta en blogg med språkfunderingar. Och speciellt eftersom inlägget handlar om det vackra spanska språket. Tack för kommentaren hos mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *