Funderingar

Spridda tankar om tankspriddhet

Jag läser i Västerbottens-Kuriren att tankspriddhet är bra för hjärnan. Enligt artikeln uppstår tankspriddhet när hjärnan slumpmässigt fladdrar iväg på egna äventyr utan att fokusera på nuet. Det skall vara bra för vår kreativitet och förmåga att analysera problem ur olika synvinklar. Det här stämmer bra in på myten om den tankspridda professorn.

Hjärnkontoret är ständigt aktivt, även när vi sover. Det vittnar drömmar om. Jag minns sällan drömmar, skall jag ta det som ett tecken på att min hjärna också slumrar då? Ibland minns jag drömmar mycket starkt men för det mesta inte alls.

Jag vill inte påstå att jag är speciellt tankspridd men visst händer det att jag gör saker som är helt tokiga. Mest var det under unga år. Som den gången jag förlade min plånbok på smörpaketet i kylen och jag letade mig fördärvad en halv dag. Eller den gången jag glömde bilen vid Posten och efteråt upptäckte att den inte stod på parkeringen. Då var jag fem före att ringa polisen om min stulna bil. För att inte tala om den gången jag åkte till jobbet en lördagsmorgon och halvvägs dit upptäckte att jag var helt galet ute. Det var ju lööördag! Det har hänt sig att jag försökt sätta på mig två par glasögon. Bara några klipp ur min tankspriddhets historia.

Nu för tiden har jag så inrutat liv att jag inte borde vara tankspridd men det är väl just då som tankspriddheten sätter in, när man inte behöver koncenterara sig på något speciellt utan tankarna böljar fram och tillbaka. Dock menar jag inte att jag blivit mera tankspridd med åren vilket man kanske kunde tro. Eller så märker jag det inte, haha… vilket vore riktigt dåligt!

Vilken är din mest dråpliga tankspriddhet?

Till sist vill jag skylta för ett program på Svt2 ikväll (1 mars) klockan 21 finsk tid och 20 svensk tid. Vetenskapens värld sänder då programmet ”Coronakampens pris” som handlar om de skador och också död som förorsakats av diverse restriktioner och åtgärder världen över i kampen mot Coronaviruset.  Inte minst världens fattiga länder har drabbats hårt och vi känner knappt till något om detta. Om åtgärderna haft nämnvärd effekt är svårt att säga och ofta har länder kopierat sina grannars åtgärder i hopp om det skall hjälpa något och för att visa politisk handlingskraft.  Det enda som är säkert är att mycket är osäkert i fråga om pandemin.

Byholmen i Oxkangar

Tänk så härligt att vi nu är inne i första riktiga vårmånaden mars. Eller vårvinter som denna tid också kallas. Solen stiger allt högre upp på himlen, dagarna blir längre och nu gäller det att ta ut det sista ur vintern för denna gång. Akta på isarna, de kan vara förrädiska.


Coronakampens pris – Vetenskapens värld Svt

 

7 kommentarer

 • annepauline

  Vilken härlig bild! Förrädiska isar ja, så många som drunknat i kungariket senaste dagarna när de gett sig ut på isarna för att fiska. Jag begriper inte riktigt att så kallat isvana personer gett sig ut på isen nu. Mycket sorgligt.

  Jag läste precis att Sanna Marin snudd på stänger ner Finland på grund av pandemin. Får se om det ”hjälper” i längden eller om smittan kommer ikapp förr eller senare. Här går man ut med fler och fler restriktioner varje vecka. Tycks som det är typ ett år för sent men vad vet jag. Vaccinationen haltar, jag säger som GW, jag hinner nog dö innan jag får någon vaccination.

  Tankspridd, haha, jag har det felet ( ett fel av många ) att jag lägger saker på ”säkra ställen” och sedan hittar jag dem inte för jag kommer inte ihåg var jag lagt dem. En gång hade jag lagt mitt pass på ett ”säkert ställe” och hittade det inte så jag fick lov att skaffa ett nytt ( dyrt ) snabbpass. Vad hände? Jo, typ en halv timme innan jag skulle åka hittade jag mitt vanliga pass på det ”säkra stället”. Så den gången reste jag med två giltiga pass. Alltså man kan bli tokig på sig själv!

  • Per

   Jag har uppmärksammat att många har drunknat i kungariket senaste tid. Var det inte till och med fyra på en gång? I Småland. Och, inte sällan kan det vara personer som borde vara isvana som drunknar. Kanske de är för självsäkra på sig eller så stämmer inte gamla märken längre?

   Det enda som hjälper i längden är vaccination. Dessa åtgärder som nu genomförs är mest till för att visa politisk handlingskraft och har knappast den nytta som uppväger alla nackdelar. Så är det i många länder. På många håll i Europa har de haft mycket strängare åtgärder än här och ändå är deras smittsituation mycket sämre. Så jag tvivlar starkt på att alla dessa fäkterier är effektiva.

   ”Säkra ställen” fungerar bara så länge man inte börjar byta ställen titt som tätt för då är man illa ute. Bäst är ett hederligt gammalt kassaskåp men kom ihåg koden! Tur att du kom iväg och att du hann få ditt snabbpass i tid.

 • Wesber

  Åhhh vad skönt, nu fick jag bekräftat att det är tankspriddhet jag lider av och inte begynnande demens. När mina tankar börjar fladdra runt då händer det bara tok, jag tankade bilen och glömde gå in och betala, halvvägs hem började jag fundera om jag betalat eller inte. Jag gjorde en farlig U-sväng mitt på vägen o gasade tillbaka, där stod dom och skulle precis ringa polisen. Jag åker förbi avtagsvägen hem när tankarna går, lämnar kvar väskan med körkort och visakort i kundvagnen och åker hem. Jag gömmer saker på säkra ställen och minns sen inte var jag gömd det men jag har aldrig gjort som mor min gjorde när jag var liten. Hon åkte med skäribussen från Kvimo , tog mig under armen och klev av vid Strandas kroken och lämnade kvar syrran då 3 år på bussen. Först efter ett tag när bussen åkte iväg så kom hon på att hon nog hade två barn med sig. Jag har alltid varit tankspridd även i unga år nu kollar jag flera gånger om spisen är av, om dörren är låst, om jag har med mig betalkort osv, precis som mor min gjorde och som vi retade oss till vansinne på . Huvaligen. Fint foto du knäppt.

  • Per

   Du skall ta det som något positivt att du är tankspridd och kreativ. Men det kan skapa knepiga situationer och ibland kan det kosta en slant extra som för AnnePauline. Tur att du inte hamnade i klammeri med rättvisan den gången med tankningen. Är det inte ekorren som också gömmer kottar på säkra ställen och sedan glömmer var den gömt sin mat?

   Det finns en annan känd version av att glömma delar av sitt sällskap. Det var familjen på semesterresa som stannade till vid en bensinstation för att tanka. När far tankat färdigt satte han sig i bilen och körde iväg utan att tänka på att frun gått på toa. Flera mil senare körde en polispatrull ikapp mannen, stannade honom och frågade om han inte saknade någon i bilen. Han blev mycket förvånad och ursäktade sig med att han lyssnat på en fotbollsmatch i radion och att han också hade pratat med frun. Han menade att hon svarat på hans tilltal. Förmodligen satt hon i baksätet.

 • annepauline

  Hahahaa, Wesber, nu har jag suttit här och gapskrattat när jag läst din kommentar! Skönt att höra att vi är flera som virrar runt med allt möjligt och har ”säkra ställen” att lägga saker på som man sedan glömmer bort. Det är ju som förgjort! Men din mamma tog priset som glömde sitt ena barn kvar på bussen! Undrar vad chauffören och de som var på bussen sa?

 • Erik Forsling

  En ung bekant, en lumparkompis med följe, besökte mig en afton i Avesta för decennier sedan. Och det är även decennier sedan vi kom att råkas senast. Tyvärr. Han använde då begreppet ”koncentrationsspridd” – han hade väl rökt på för mycket. Nu vet jag inte om jag törs publicera detta magnifika ord här, kanske ett misstag, för jag vill inte få det kapat – som det där med friherre. Jag ser glosan som Nisses och min.

  Jag hoppas att du och dina kommentatorer har det bra i er förvirring. Själv lever jag i ett permanent koncentrationsspritt kaostillstånd, men jag har ju tre gulliga vuxna barn – en nyttig resurs. Talade med Moa senast ikväll. Hon blandade framkallningsvätska för svartvit film. Vi har pratat mycket om foto den senaste tiden, och jag har letat fram ett antal gamla kameror. Många av dem hyllade med hög status, och det är bara en som det inte finns film till. Produkionen av de unika filmkassetterna har upphört. Konica Revio z2. https://mycameracabinet.wordpress.com/2011/07/29/konica-revio-z2/

  • Per

   Jag höll på att missa denna kommentar men bättre sent än aldrig. Det är förresten sent på kvällen och klockan har passerat midnatt.
   Kanske ett misstag (?), jo det är det för allt så skrivs på nätet kan få vingar när man minst anar det. På sätt och vis är det rent hemskt med denna spårningsteknik och tillgänglighet om man bara vet hur man frågar och var. Som om orden man uttalar blir kvar som ett evigt eko och kan komma tillbaka från ett annat håll. Och värre lär det väl bli med bland annat ansiktsigenkänning som redan tillämpas i Moskvas tunnelbana och som inloggning till smartphones.

   Koncentrationsspridd är ett motsägelsefullt och ganska svårt ord. Friherre är mera lättförstådd och jag har även sett friherrinna i betydelsen pensionist och inte som priviligierad adel.

   Bildmakeriet har många former och nu tycker jag det är synd att jag i unga år inte var en flitigare fotograf. Så dags nu men den tiden med analoga filmer visste jag inte bättre. Billigt var det inte heller och man tog halvtaskiga bilder med en billig pocketkamera. Nåja, någon bild blev väl sevärd. Att framkalla själv fanns inte i min tankevärld den gången.
   Moa har att brås på vad gäller fotografering och vad jag förstår är hon på god väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »