Allehanda

GDPR och skrivarstrul

Det går inte alltid som jag föreställer mig. Idag hade jag tänkt ägna förmiddagen åt att skriva ut räkningar för Gravgårdsföreningen här i byn. Jag är nämligen sekreterare i denna förening och har då detta som uppgift. Vi har en fin och vackert belägen begravningsplats här i byn, alldeles vid byns södra strand. En mindre årsavgift finansierar skötseln av densamma.

Tyvärr så tog två av färgpatronerna i min laserskrivare slut redan efter några utskrifter och därefter vägrade skrivaren att skriva ut fler räkningar. Bara att köpa och ersätta, annat står inte till buds. Beställning av en mulitpack med fyra färger gjordes på nätet (vinst 80 euro jämfört med att köpa en och en) och jag hoppas ha patronerna på posten senast måndag för annars blir utskicket försenat en dryg vecka. Jag har nämligen annat mig för en stor del av nästa vecka. Så kan det gå när man minst anar det.

Denna gång blir det en större mängd utskrifter eftersom föreningen också måste informera om den adresslista som vi använder för att skicka ut räkningar. EU:s nya dataskyddsförordning GDPR (General Data Protection Regulation) börjar nämligen gälla från och med imorgon den 25 maj och alla företag, organisationer och föreningar som har en databas eller adresslista över sina kunder och medlemmar måste informera om dess existens till de som finns på listan/databasen.

Jag kan tänka att många föreningar och småföretag missar detta inledningsvis eller skrapar sig i huvudet över detta påhitt. Egentligen en formalitet men fordrar lite extra arbete och kan skapa vissa frågetecken hos de som får denna information. Syftet med de nya reglerna från EU är att vi som medborgare ska få bättre kontroll över de personuppgifter som finns om oss hos exempelvis företag och föreningar. Så tanken är god.

Alltnog, jag författade en text som berättar om vår lilla adresslista och om hur vi hanterar den. Krångligare än så behöver det inte vara. Jag har själv den senaste tiden fått en mängd sådan information från olika ställen där jag är medlem eller finns med på någon adresslista. Så ser in förkortningen GDPR i inkommande brev och meddelanden den närmsta tiden så är det detta det handlar om. För det mest behöver man inte göra annat än läsa, humma och kasta i papperskorgen.

Till saken hör att GDPR också berör bilder som de flesta av oss tar till vardags. Som privatperson får man ta nästan vilka bilder som helst men man får inte publicera dem hur som helst om personer kan identifieras på bilden. Mycket om hur detta kommer att fungera, t.ex. på Facebook, Instagram och bloggar, är ännu höljt i dunkel. Kanske det fordras ett och annat prejudicerande fall i domstol innan det klarnar. Jag har skrivit om detta tidigare.

Idag blir det alltså annat att göra än sitta och klistra kuvert. T.ex. torsdagsklubbens lunch om en stund. Trevligt!

Vad har ni för er denna dag? Något trevligt eller grubblar ni över GDPR?


Får jag lov, min kära? – Tidigare inlägg om GDPR

 

Vägen till byhamnen i kvällsljus. En sådan bild borde inte GDPR rå på. Lite småtråkig kanske. Bäst är bilder med folk på, tycker jag.

4 kommentarer

 • Wesber

  Idag fredag) jobbar jag till 15:30 sen är jag ledig hela 6 dagar på raken. Högsommarvärme ute, skall till Norberg nästa vecka och bada i Fliken med syrran. Det lär vara varmt i vattnet nu säger dom som redan badad flera gånger. Skööönt, jag älskar värme och plask i sjöar, det är livet på en pinne.

  • PJ

   Det låter som en skön tid du har framför dig. Bad är inte helt fel om värme finns i vågorna. Fast inte för mycket värme, det skall ju vara svalkande. Plaska på!

 • annepauline

  Jag undrar om GDPR gör någon skillnad på nånting överhuvudtaget. Nu är det ett himla liv om detta GDPR, de flesta företag verkar vara helt hysteriska. – Själv går jag runt och väntar på regn men inte minsta lilla regnskur är i sikte. Värmen tycker jag inte om, nästa vecka ska det bli uppemot 30 grader här.

  • PJ

   Jag är inne på samma linje, en upphaussad grej. Samtidigt kan lagar och förordningar tolkas lite hur som helst när den petnoga har sitt finger med i spelet. Tyvärr blir det så när regler är alltför otydliga, Ingen vet något förrän en domstol sagt sitt. Ungefär som när dagens regering i Finland agerar. Allt skall gå fort och ingen har koll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »