Allehanda

Minnen från ljuva 60-talet

Någon gång i höst dök en av byns döttrar upp och ville sälja jultidningar. Eftersom jag själv varit i branschen i unga år som försäljare av Svenska Journalen ville jag stödja den unga damen med en beställning. Jag fick bläddra en god stund i katalogen, för jultidningar var jag inte intresserad av, utan det fick bli något annat.

Det som jag beslutade mig för var boken ”Mitt 60-tal. Ett årtionde i bilder”. Det var från det årtiondet som jag har mina första egentliga minnen. Slutet av femtiotalet är mera höljt i dunkel men uppskjutningen av den första ryska satelliten Sputnik minns jag i alla fall. Tror jag det var. Den gick att se på himlen och det var en stor sak.

Då är det något bättre med 60-talet.  Jag började då gå i skolan och lärde mig läsa. Jag fick en 8:a var i både läsning och skrivning på första klass och bäst var jag i religion där jag fick en 9 på en skala från 4-10.

60-talet ja. Jag bläddrar i boken och minns från år 1961 Anita Lindblom med ”Sån´t är livet”. Far var en flitig radiolyssnare och torde ha lyssnat på Tio i topp (SR) från det året och därmed fick även jag min beskärda del av det nya musikutbudet.

1962 öppnas Wessels varuhus i Malmö, det minns jag inte, men jag måste le i mjugg när jag läser att det var sådan trängsel och ståhej att 100 människor svimmade, tre åkte i ambulans till sjukhuset och en dog. Hylands hörna kom också det året i rutan och någon i byn hade väl TV så man kunde få sig en titt ibland.

Från 1963 minns jag tydligt mordet på president John F. Kennedy likaså Stig Wennerström-affären.

Sedan kom Beatles och allt med det men jag blev ingen riktig Beatles-fan. Inte heller Televinken var mig speciellt populär vad jag minns. Visst, Sound of Music minns jag vi tittade på Flakholmen hos Joel och Fina som tidigt hade TV. Så bra vi tyckte den var.

1966 och Vi i femman var ett populärt program, vem minns inte det? Och Twiggy som var så smal som en sticka. Samma år tvingas polisen fly vid ett raggarbråk i Harnäs utanför Gävle. Det minns jag inte utan noterar att visst kunde de då också.

Lyckliga gatan år 1967 och Vietnam-kriget. Jag minns allt mer. Sexdagarskriget och hur snabbt det gick.

1968 och tv-serien Helgonet. Biafra och svälten där. Den svenske greven Carl Gustav von Rosen gör en insats där som pilot. En skrämmande sak var Warszawapaktens invasion i Tjeckoslovakien. Skulle det bli krig nu?

Så kom 1969 och den första människan satte sin fot på månen. Spännande, många uppskjutningar av rymdraketer och kungabröllop spanades in på TV. Själva hade vi inte TV förrän i början på 1970-talet men som tur var fanns TV ändå i byn. Golda Meir och Woodstockfestivalen finns också i minnet när jag bläddrar i boken.

Åren går och det som man minns det minns man, även man ibland behöver en påminnelse. Själv har jag dåligt minne från den tiden. Sister Jane i Den lyckliga staden har däremot ett riktigt hästminne. Där är jag lite avis på henne.

Detta var lite plock som dök upp när jag läste genom boken, eller mera tittade på bilder för det var inte så mycket text i den. Vad minns ni från det ljuva 60-talet som Brita Borg sjöng om? Allmänna eller egna. Ja, ni som var född och på fötter.

PS. Detta blev mycket minnen från Sverige men boken är utgiven där och mycket fick vi oss till livs via svensk TV redan den tiden här i Österbotten.

[youtube=https://youtu.be/x7fAXZiiIzo]

6 kommentarer

  • PJ

   Det minnet kan jag dela även om jag själv inte har provat på det hantverket. Men jag minns än det speciella ljud som hördes när de första strålarna träffade den tomma bottnen på ämbaret eller hinken. Att fösa kor var däremot, som barn, våra sysslor. Oftast gick det bra men ibland fick vi ta en dust med korna när de vill gå eller springa annan väg. Speciellt när det var mycket mygg och bromsar i farten.

 • Wesber

  Jag har också ett riktigt hästminne, jag minns även episoder från när jag var 2 år och vaknade upp i spjälsängen. Vi fick främmande , alla rusade ut på gårdsplan och jag glömdes bort i min spjälsäng. Dörrarna till köket och farstun stod vidöppna o när jag lutade mig över spjälsängskanten såg jag min mammas farbror Albin komma knallandes över gårdsplan. Minns även att vi gick över till Mili Möller och såg på nyheterna som alltid började med att amerikanska soldater hukandes hoppade ur en helikopter i Vietnam. Hon måste ha blivit bra trött på vårt kutande där i tid o otid.

  • PJ

   Det minnet skall du vara tacksam över. Säkert har jag sagt det tidigare, jag upprepar, skriv upp medan du minns och kan!
   Visst, både Albin och Mili minns jag även om ja inte har någon händelse jag direkt kan koppla till dem. Jo, men visst, Albin brukade klippa både far och mig med sin hårklippningsmaskin. Det minns jag.
   Ni var nog inte de enda som var flitiga gäster hos en tv-ägare. Speciellt i början var det nästan som en bio för folk.

 • annepauline

  Jag har mjölkat kor, både morgon och kväll i många år. Jag började mjölka när jag var sju år. Inte alls för att jag måste utan för att jag själv ville. Vi köpte aldrig någon mjölkmaskin. Ja, det var ett speciellt hårt ljud när de första strålarna träffade botten på ämbaret. Sedan blev ljudet mjukare och mjukare och var lent som vispgrädde när ämbaret blev fullt. Att mjölka kvigor som kalvat första gången var en utmaning…men att mjölka en gammal ko var sååå skönt, då lutade man sig mot den varma komagen och lät bara händerna gå.

  • PJ

   Oj, det var i tidig ålder! Någon spark kanske också utdelades? Alltså av kossan. 😉
   Men visst var det vanligt att även i unga år fick man prova på både det ena och andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »